A tűz népe

amerikai identitásregény, paleológiai köntösben

 

W. Michael Gear és Kathleen O’Neal Gear:

A tűz népe

Gold Book Kiadó

Debrecen

 

 

Lenyűgöző látomása ígéretétől hajtva egy hősies, fiatal álomlátó és egy félelmet nem ismerő harcos asszony szövetséget köt, hogy nagyszerű jövő felé vezesse népét. A tragédiával és diadallal, bátorsággal és viszállyal teli rendkívüli elbeszélés, A Tűz népe az Amerika első népeiről szóló új sorozat második lenyűgöző regénye. A színes, mozgalmas  történelmi freskót kromoszómiai talányok dúcolják alá, nagyjából olyatén, mint a proctológus, aki nem más, mint a férfiak nőgyógyásza, de nem lehetünk egyformák.

 

Egy paleológiai kerettörténetbe ágyazott fantasyval van dolgunk, mely antropológiailag és történetileg az észak-amerikai indiánok egy csoportjának élet és hiedelemvilágát rekonstruálja és meséli el nekünk regény formájában.

Egy kisfiú (Kicsi Táncos) szemével láttatja a regény a valóságban lejátszódó jeleneteket: pl. születés), mely néha vegyül egy öregedő indián (Fehér Borjú) visszaemlékezéseivel. A mellékfigurák (Zsályagyökér, Kövér Hód) segítségével érthetjük meg, hogy milyen ínséges volt az élet valaha, amelyben a frissen szült nők gyermekáldozatra is kénytelenek voltak. Nagyszabású történelmi mese ez, valóságos kovakődarabok változnak dárdaheggyé, de a materiális világon felül sok más, a valóságban is ható hiedelemmel, totemmel , és képzettel van dolgunk (Farkasbatyu, Szellemálmodó). A regényben bemutatott csoport rettenetesen ínséges körülmények közt él, de keresik a kivezető utat, mely élhető jövőt jelenthetne számukra. A szerzőpáros szemmel láthatóan nagyszabású kísérletet tesz arra, hogy az írással még nem rendelkező amerikai indiánok hiedelemvilágát és életviszonyait rekonstruálja.

A Föld népe immár a harmadik része annak a regénysorozatnak, amelyben e népszerű régész-író páros az amerikai indiánok őstörténetével ismerteti meg olvasóit. A színes történetbe beleszőnek egy sor régészeti ismeretet is, ügyesen ötvözve a tanítást a szórakoztatással. Az első könyvben a farkas népe a jégkorszak végén érkezett meg Amerikába, a második rész a tuz népéről szól. Mostani kötetünk a kora őskor végén játszódik, amikor a törzsek elkezdenek hirtelen délre vándorolni, s új helyeket keresni maguknak.

A regény egy kísérlet a paleoindián vadászkultúra regényes leírására a holocén geológia aranykorában, melybe a szerzőpáros becsempészi a férfinő talányos figuráját. Mint írják, az észak-amerikai indiánok kultúrájában a berdache-ek, a „kétlelkűek” nem homoszexuálisok, nem leszbikusok, nem tranvesztiták, hanem olyan személyek, akikben megtalálható a férfi és női lényeg is, s ezáltal mintegy „kettős bölcsességgel” látják a világot. Így pl. a regény egy hármasban élő család bemutatásával kezdi, ahol a nő (Táncoló Tűz) éppen szül. de férje, Kövér Hód követelésére a gyermeket(az épp megszülető kislányt) meg kell ölni, mert az étkezésre mindössze néhány vékony és szárított húscsík maradt.

A regény az összefogás és kilábalás, a „kivezetés” toposzának heroikus rajza, mely a zsidó nép életében éppúgy megtalálható a kollektív tudattalanban, mint ebben a történelmi mesében.

 

 

Kerekes Tamás

Amerikai Népszava

nepszava.com

 

 

A kiadó:

Farkas népében kezdődő sikeres történet második része az őskori Észak-Amerikáról

Ez a tűz kora. Az első telepesek kis csoportja bátran harcol, hogy életben tartsa ősei álmait a könyörtelen, aszály sújtotta vidéken. Lenyűgöző látomása ígéretétől hajtva egy hősies, fiatal álomlátó és egy félelmet nem ismerő harcos asszony szövetséget köt, hogy nagyszerű jövő felé vezesse népét.
A tragédiával és diadallal, bátorsággal és viszállyal teli rendkívüli elbeszélés, A Tűz népe az Amerika első népeiről szóló új sorozat második lenyűgöző regénye.

Tűz töltötte meg a világot, úgy harsogott, mint a széllel egybekelt vihar. Sárgásvörösen, tombolva lángolt fel lentről, hangos dühvel ostromolta Kicsi Táncost. A tűz recsegve és ropogva elborította. Pislogott a fájdalmas hőségben, megpróbálta felemelni a karjait, hogy megvédje arcát az égéstől. A tűz kigúnyolta, lángfalak mozogtak megtorlásul, ijesztő táncban lobogtak erre meg arra.
– Egyek vagyunk. – Szavak formálódtak a végtelen lángok bömbölő viharában. – Az egész világ Egy. Mind egy Álom vagyunk. Légy velem… Táncolj velem!
Szorosan behunyta a szemét, eredménytelenül rázta a fejét tagadásképp.
– Szabadítsd fel magad, fiú! – suttogta a hang. – Táncolj velem! Váljunk Eggyé! Bízz magadban! Felejtsd el a félelmedet…

Egy elképesztő jövendölés erejétől feltüzelve egy fiatal férfi a tűz korának hatalmát szólítja, hogy új reményt kovácsoljon a népének. Ez az amerikai őslakos népek hősi elődeinek igaz története. Ez A TŰZ NÉPÉNEK izgalmas eposza.

A SZERZŐ(K)RŐL

Kathleen O’Neal Gear Wyoming, Kansas és Nebraska államok állami történészeként és régészeként dolgozott az Egyesült Államok Bel­ügyminisztériumának megbízásából. Kétszer nyerte el a szövetségi kormány Kiváló Munkáért Díját nemzetünk kulturális örökségének „kiemelkedő gondozásáért”.

W. Michael Gear antropológiából szerzett diplomát, és 1978 óta professzionális régészként dolgozik. Jelenleg a Wind River Régészeti Tanácsadó Intézet fő vizsgálója.

A Gear házaspár a wyomingi Ther­mopolisban él. Korábbi nagy sikerű könyveik az Első észak-amerikaiak sorozat, illetve az Anasazi-rejtélyek sorozatból A látogató és Az Isten hívása.

info@goldbook.hu

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?