Klímakutatás

nemcsak gyerekeknek

 

Éghajlat

 

Alig múlik el nap anélkül, hogy ne esne szó az újságokban és a híradásokban az éghajlatról és az éghajlatváltozásokról. Miért változik a klíma? Az emberiség a felelős érte? Tehetünk-e valamit a felmelegedés ellen? Ezek a kérdések ma rendszeresen előtérbe kerülnek. A MI MICSODA sorozat legújabb kötete az éghajlat úgynevezett antropogén -azaz az ember által okozott-változásaival szeretné megismertetni ifjú olvasóját. Egyúttal bemutatja az éghajlat alakulását meghatározó alapelveket, továbbá a földi klímát irányító természeti erőket.

Minden földi éghajlati folyamat motorja a Nap. A napsugárzás erőssége, a napsugarak hajlásszöge és bolygónk felszínéről való visszaverődése befolyásolja Földünk éghajlatát. Mindamellett fontos tényező a légkör összetétele is. A Nap által besugárzott energia elosztását a szél és a víz végzi: a szárazföldek és az óceánok között fújó szelek egymástól távol eső régióban is kicserélik a meleg és a hűvös légtömegeket. Földünket ugyanakkor viszonylag jól elkülöníthető övezetekre lehet osztani- az Egyenlítő közelében terül el a forró trópusi öv, a sarkon a hideg, poláris övezet, és a kettő közt helyezkedik el a mérsékelt égöv, amelyben mi is élünk.

A klímakutatók arra is kíváncsiak, hogy évmilliárdokkal ezelőtt, milyen volt az éghajlat a Földön. A klíma ugyanis mindig változik és változott: meleg és hideg időszakok váltották egymást, amit az éghajlat tanúi, mint például a fosszíliák és más kőzetek, felfednek előttünk. Minél alaposabban ismerjük a földtörténeti múltban bekövetkezett klímaváltozási folyamatokat, annál könnyebben értjük meg, hogy az éghajlat kialakulása és változása milyen kölcsönhatásoknak köszönhető.

 

www.tessloff-babilon.hu

www.mimicsoda.hu

 

Kezdjük azzal, hogyha csemeténk egyszer megkérdezné tőlünk, hogy mi az az albedó?, akkor szülői tekintélyünkből mit sem vesztve frissen rávágjuk, hogy ez a fogalom nem ,ás, mint valamely terület napfénysugárzás visszaverési képessége, s aminek a mértékegysége az albedó. És ilyenkor vagy visszavitetjük a gyerekkel az üres üvegeket és levitetjük a szemetet vele, vagy megtesszük mi magunk helyette, mert végre értelmes dolgokkal foglalkozik. Ez a színes, jól illusztrált kötet pedig teli van hasonló, ismeretlen, izgalmas, de mindennapjainkat befolyásoló tényezők érzékletes leírásával.

 

Miért lételemünk a légkör?

Mi az üvegházhatás?

Hogyan kerül szén-dioxid a légkörbe?

Mi nyeli el a szén-dioxidot?

Milyen éghajlati övek alakultak ki a Földön?

Miért alakulnak ki az évszakok?

Mi a globális légköri cirkuláció?

Hogyan alakul ki a tengeri és a szárazföldi szél?

Mi mozgatja a hatalmas óceáni áramlásokat?

 

 

Ilyen, és ehhez hasonló, a szülői nyugalom felzaklatására alkalmas kérdések izgalmas megtárgyalása a kötet.

Vigyázat!

Mielőtt megvesszük csimotáinknak a könyvet, előtte olvassunk el belőle néhány fejezetet.

Nem árt rá felkészülni, ráadásul nemcsak gyermekünk válhat környezettudatosabbá, hanem mi, felnőttek is.

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

 

Mi MICSODA sorozat 107. kötet

Werner Buggisch és Christian Buggisch: Éghajlat

 

 

Alig múlik el nap úgy, hogy a nyomtatott vagy az elektronikus sajtóban ne esne szó az éghajlatról és az éghajlat alakulásáról. Miért változik a Föld klímája? Az emberi tevékenység okooza a globális felmelegedést? Mit tehetünk ellene? Ezekre a kérdésekre is megadja a választ a Mi MICSODA sorozat legújabb kötete, amelyben azt is megtudhatod, milyen erők alakítják a földi éghajlatot, miért fontos az üvegházhatás, milyen következményekkel jár az ember beavatkozása a természetes éghajlati folyamatokba? A múltba is bepillanthatsz – mert az éghajlat a Föld hosszú történetében öröktől fogva változott.

 

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?