A kémkedés kézikönyve

TOP 10 MINDENRŐL

 

TOP 10

Mindenről

 

Kémek kézikönyve

 

Russel Ash

 

Geopen Kiadó

 

Tíz fejezetben foglalja össze a szerző a világ kemény és puha adatait, csak éppen a tények mögé kell látnunk, hogy a valóságos folyamatok plasztikusan látszódjanak. Forgathatja sikerrel persze az is, aki az „Akar-e Ön milliomos lenni” tévéprodukcióra nyerési eséllyel pályázik, de mindenki, akinek van választott érdeklődési köre csemegézhet belőle, netán épp ez a könyv irányítja rá figyelmét a világ egy korábban számára nem ismert szegmensére.

A tíz fejezet pedig a következő:

 

-A világegyetem és a föld

-Élet a földön

-Az emberi világ

-Város és ország

-Kultúra és tanulás

-Zene

-Szórakozás

-Kereskedelem világa

-Mozgásban

-Sport és szabadidő.

 

Vajon mindenki tudta, hogy a tíz leggyakoribb elem a földkéregben és a tengerekben egyformán az oxigén? Viszont az Univerzumban a hidrogénatomok száma meghaladja az összes többi elemet együttvéve. Viszont elkeseredtem, amikor rájöttem, hogy nem ismertem azokat az elemeket, melyeket valóságos emberekről neveztek el: nobélium, szamárium, kűrium. Meghökkentett, hogy a legfényesebb galaxis a Nagy- Magellán- felhő, annál inkább, hogy a leggyakrabban látott üstökös az Encke. Így aztán a legnagyobb aszteroida neve, a Ceres, is megdöbbentett. Arról sem volt tudomásom, hogy míg bizonyos bolygókat az ókortól kutattak már, az Uránusz és a Neptunusz felfedezése egyéni teljesítmény volt. A kötet nagyon modern, naprakész: a Plutót pl. már nem bolygóként kezeli. A tíz legtapasztaltabb amerikai asztronauta közül egy név sem volt ismerős, itt jegyzem meg, hogy a listát Michael Foale vezeti, viszont a tíz legtapasztaltabb kozmonauta rangsorának élén orosz áll: Szergej Krikaljov. Nem tudtam, hogy a 10 legnagyobb óceán és tenger közt szerepel a Mexikó-öböl, és arról sem, hogy míg korábban az Aral tó a világ negyedik legnagyobb beltenger volt, szinte teljesen összezsugorodott. A tíz legmélyebb tó közt szereplő Toba-tóról pedig még életemben nem hallottam. Felfedezni, megismerni van itt bőven mit. Sokkolt, hogy a legmagasabb vízesés az Angel(Churun), és a Viktória nem is szerepel az első tízben. Az is meglepő volt, hogy míg a legmagasabb sziget a világon Új-Guinea, addig a legnagyobb szigetországnak Indonézia számít. Az is érdekesség volt számomra, hogy a 10 legnagyobb sziget közt két kanadai is volt ( Victoria-sziget, és Ellesmere sziget, míg Ausztrália kimaradt, mert azt kontinensként definiálta a kötet.

Hittem London csapadékosságában, ám a kötetben azzal szembesültem, hogy Indiában és Ausztráliában esik a legtöbb csapadék. Véleményem szerint ez a kötet legnagyobb nóvuma, hogy felülírja eddigi paradigmáinkat, nézeteinket. És ilyen összevetést, s az eddig hitt nézetek felülbírálását sűrűn végzi el helyettünk ez a kiváló szakkönyv. Azt sem véltem eddig, hogy a tíz leghidegebb hely közé be lehet kerülni az orosz Wrangela városnak, noha az abszolút csúcsot Pleteau(Anktarktisz) tartja a maga konstans mínusz 56 fokával.

Még emlékszem Rousseau és Voltaire vitájára a lisszaboni földrengés kapcsán és a kötetből szembesültem, hogy a legsúlyosabb az 1202-es Közel- Keleti -Földközi tengeri volt, a maga egymillió egyszázezer áldozatával, és a világ tíz legsúlyosabb földrengése közé a lisszabonni be sem került.

Az állatokról szóló fejezet is tartogat sok meglepetést. Azt tudtam, hogy a dinoszaurusz nagy madár lehetett, de hogy tíz elefántnyi tömege lett volna, azt eddig nem is sejtettem. Ezek után rezignáltan vettem tudomásul, hogy bármelyik sellőkagyló tovább él, mint én, hisz átlagéletkora 220 évre van bekalibrálva, és csak gratulálhatok Alfred Dean dél-ausztráliai horgásznak, aki a legsúlyosabb halat fogta ki a világon horgászként. Az 1959-ben horgát kidobó Alfred egy 1208 kilós fehér cápát vihetett haza haltartó szákjában. Lustaságról halottam már, lajhárt szoktak emlegetni, de azt nem sejtettem, hogy egy oroszlán is szunyókál húsz órát egy könnyed, verőfényes nyári napon. Aztán a kígyókkal is csínján fogok bánni, mert kiderült, hogy a tajpán nevű kígyó egy harapására eső potencionális áldozatainak száma 120. Még jó, hogy nálunk nem őshonos. Nem kívánok ma este albatrosz -vacsorát, de már elhiszem Baudelaire metaforáját: súlya eléri az ötven kilót. S már csak hab a tortán, hogy a 1íz leggyakrabb kutyanév és macskanév rangsorának élén ugyanez a név áll Nagy-Brittaniában: Molly. Az is a meglepetés erejével hatott, hogy a világ legelterjedtebb, termesztett zöldsége a cukornád, de az is, hogy a világon több kukoricát termelnek, mint búzát.

A tények néha szigorúak. Az egyik legnagyobb emberi szerünk maga a bőrünk. Nos ez Carol Yager esetében igen kibővült, hisz az illető súlya elérte a hétszázhuszonhat kilogrammos álomhatárt. Mussolini, aki igen büszke volt annak idején mellbőségére, igen csak eltörpülhet Earl Hughes mellett, kinek mellbősége a három métert is meghaladta. Noha a világ legöregebb emberének címét Jeanna Calmont tartja, Edna Scott Parker sem panaszkodhat a maga száztizennégy évével. Az pedig egyenesen mellbeütött, hogy a tíz leggyakoribb fóbiáink közt előkelő helyen szerepel a minden (pantofóbia, panafóbia, panfóbia, pamfóbia).

Meglepett az is, hogy Kína több embert tart fegyverben, kereken kétszeresét, mint az Egyesült Államok.

És itt álljunk meg egy kicsit. Nincs a világon senki, aki ne találhatna valamilyen kuriózumot a könyvben. Nyilván mindenki a saját szakterületére lesz kíváncsi. Nehezen fogom megszorítani Donald Eugen Webb-et, aki kereken 25 évig vezette az FBI körözési listáját.

Irigyelhetem James Hiltont, aki a Kék hold völgye c. művével vezeti a top 10 pocket- könyv listát. Bunyan sem szégyenkezhet a Zarándok útja c. regényével, amit 250 milliós példányszámban adtak ki. Magyar nem szerepel a top 10 legelső puha kötésű Penguin-könyv közt, a listát André Maurois vezeti. A tényeket komolyan kell venni. A toplistán, Nagy-Britanniában a kölcsönzött könyvek listáján Patricia Cornwell áll, míg a leggyakrabban kölcsönzött művek listáját Salinger Zabhegyezője vezeti.

A demográfiai, ipari, kereskedelmi tényekkel foglalkozó fejezetek hírszerző közösségek valóságos kincsesbányái lehetnek az elektronikus hírszerzésben. Ez a James Bondot felváltó, viszonylag új mesterség nemrégen kezdődött.

Az USA területén élt egy fiatalember, aki értett a számítógépekhez s, de a focit is nagyon szerette. Igyekezett rajta tartani a szemét a foci világán. Táblázatokat és diagrammokat készített csapatokról. Teljesítményükről, kudarcaikról. Figyelte az egész világot.

Egyszer csak feltűnt neki, hogy egy, eleddig teljesen ismeretlen szibériai kisvároska focicsapata feljutott az orosz első-osztályba.

Mitől tanultak meg ezek ilyen hirtelen focizni ilyen jól, tette fel magának a kérdést a csillagháború éveiben a fiatalember.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a kisvároska egy atomerőmű kiépítésén fáradt. Ehhez nagy tömegben rendeltek a helyszínre fiatal szakembereket. Tudósokat és kutatókat. Ezek viszont szabad idejükben focizni kezdtek és így jutottak fel az orosz ranglistán. Az amerikaiak meg kiszúrták, hogy az oroszok már megint az atomipar környékén settenkednek.

Nyájas Olvasó! Bárki vagy, érdekes, elgondolkodtató tényekkel szembesülsz a kötetben, bármilyen életkorú és foglalkozású légy.

Ami a hírszerzést illeti. Gatyát állig föl, és tessék az adatsorokat összevetni, elemezni, kérdésekre választ találni. Sok sikert kíván a kém uraknak(is)

 

 

 

 

A kiadó:

Ash, Russel

Top 10 mindenről

 

A TOP 10 MINDENRŐL éppen 20 éve szórakoztatja, tanítja és tájékoztatja bármely korosztály olvasóit a világ számos nyelvén. A 10-es listák 7000 meghökkentő, érdekes legje immár a magyar érdeklődők számára is hozzáférhető.

 

 

 

Fordító: Tuska György, Bodócs Natália, Dezsi Tímea, Pheby Krisztina,

Kötészet: keménytábla védőborítóval

 

 

 

 

A 10 legnagyobb költségvetésű film

A 10 leghidegebb vidék a Földön

A 10 legnagyobb dinoszaurusz

A 10 leghosszabb űrséta

A 10 legfiatalabb Nobel-díjas

A 10 legszörnyűbb légi katasztrófa

A 10 legveszedelmesebb cápafaj

A 10 legjobb dobogós ország az úszó-vb-ken

A 10 legnagyobb fegyvergyártó

A 10 legtöbb gépkocsi-tulajdonossal rendelkező ország

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

 

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?