Ivartalaníttasd kedvencedet még a tavasz érkezése előtt!

Évente több tízezer kölyök kutya és macska végzi sintértelepen, útszélen elütve, kukába dobva.! Igen, sok az esetenként 100.000 Ft kölséggel járó alom gondozása, ami után a legnehezebb feladat várja a felelőtlen gazdit; otthont találni a kölyköknek…

Ismét közeleg a tavasz, ami egyben négylábú kedvenceink tüzelési időszakának kezdetét is jelenti. Kérjük gondolkozz előre és amíg nem késő ivartalaníttasd kedvencedet! Fontos tudni, hogy vemhesen is lehet ivartalaníttatni az állatokat, ezzel kímélve meg magunkat, állatunkat és nem beszélve az utódokat a rengeteg kellemetlenségtől és bosszúságtól!

Kérjük, legyél Te is felelősségteljes gazda és ivartalaníttasd most kedvencedet!

“Gazdát keres, ajándékba elvihető, sürgősen elajándékoznám…” naponta hány és hány ilyen hirdetéssel lehet találkozni újságokban, interneten.

Évente több tízezer kölyök kutya és kiscica végzi sintértelepen, útszélen elütve, kukába dobva. Ezért kellett megszületniük?

Íme néhány érv az ivartalanítás mellett:

  • Egy nőstény állat akár 10 kölyköt is világra hozhat, akiket féreghajtani, oltatni és etetni kell, aminek a költségei akár százezres nagyságrendet is elérhetik. Ezzel szemben egy ivartalanítás 20-30 ezer forint körül mozog és egy életre szól! Ma már szinte egész évben vannak ivartalanítási akciók, ahol ennél sokkal olcsóbban is elvégeztethetjük a műtétet!
  • A tüzelési időszak kellemetlenségeit elkerülhetjük. Nőstény állat esetében nem kell elzárni, nem beszélve a véres váladékról és udvarló hímek hadáról, akiknek sokszor a kerítés sem jelent gondot. Hím állat esetében, pedig nem szöknek el, nem verekszenek össze egy nőstényért.
  • A kölykök bármilyen aranyosak egyáltalán nem könnyű nekik gazdát találni. Ellési időszakban mindenhonnan sürgősen elajándékozandó kiskutyáról/kiscicáról lehet hallani, a menhelyek, pedig nagyon gyorsan megtelnek. Ha még sikerül is gazdijelölteket találni, a tapasztalat az, hogy mire el lehet választani a kölyköket, addigra sokan visszalépnek, mert meggondolták magukat, vagy éppen már beszereztek máshonnan egy új társat. Amennyiben sikerülne minden kölyköt elhelyezni, akkor is gyakran néhány hét vagy hónap után vissza akarják adni néhányukat családi okok vagy költözés miatt vagy éppen egy menhely gazdikereső oldalán pillantjuk meg őket.
  • Egy kölyök állat gyorsan nő. Ha nem sikerül nekik 3-4 hónaposan gazdát találni, akkor idővel ennek az esélye rohamosan csökken. Hány és hány kétségbeesett gazdával lehet beszélni, akin “rajta maradtak” a kölykök és mindent szétszednek az otthonukban. Az idősebb korban állatotthonba adott kölyköknek pedig szintén sokkal kevesebb az esélye, mint fiatalabb társaiknak. Általában néhányuk a menhelyen kénytelen felnőni.
  • Ivartalanított állatoknál nagy százalékban csökken a daganatos megbetegedések előfordulása (emlődaganat, hererák).

Néhány tévhit:

  • “Az első almot meg kell várni!” Ennek azonban semmilyen orvosi, egészségügyi alapja nincsen, csak a gazdát kereső állatok számát növeli! Kutyák esetében 6-8 hónaposan, már az első tüzelés előtt elvégezhető a műtét!
  • “El fog hízni” A hormonális hatásoknak köszönhetően átalakul ugyan az anyagcseréjük, de ez nem jár együtt feltétlenül az elhízással. Megfelelő táplálás és mozgatás mellett esélyük sincs a fölösleges kilóknak.
  • “Nem természetes, szeretném ha teljes életet élne a kutyám!” Az talán természetes, hogy évente több tízezer kölyök állat pusztul el az utcán, autók kerekei között vagy éppen fertőzésben egy sintértelepen? A szuka vagy kan teljes életet élhet talán, ha a tüzelési időszakban bezárjuk, nem megyünk vele sétálni, vagy éppen láncra kötjük, mert szökik? Az ember a háziasítással egyben felelősséget is vállalt, ezért a szaporulat kordában tartásáért is mi felelünk. Az ivartalanítás az egyik leghumánusabb módja ennek!

Ha egyetértesz a levéllel, ne csak Te ivartalaníttasd kedvencedet, kérdezd meg barátaidat, szomszédaidat, ők miért haboznak a döntéssel?

gazditkeresek.hu
herosz.hu

Szerző: rakétakutya

www.gazditkeresek.hu

Vélemény, hozzászólás?