Merre tart a világ?

sokkoló tények

 

Merre tart a világ?

Jessica Williams

HVG Könyvek

 

„Annál rosszabb a tényekre nézve”

Fichte

 

A brit élelmiszer- áruházak többet tudnak vásárlóikról, mint a brit kormány.

Több ember ismeri fel a McDonald’s logóját, mint Krisztus keresztjét.

2001-ben 13,2 millió amerikain végeztek el valamilyen plasztikai műtétet.

Amerika évente tízmilliárd dollárt költ pornográfiára, annyit, mint külföldi segélyekre.

Amíg egy szem kiwi Új-Zélandról Nagy Brittaniába kerül, saját tömege ötszörösének megfelelő mennyiségű, üvegházhatást okozó gáz kerül a légkörbe.

Az USA több mint egy milliárd dollár befizetésével tartozik az ENSZ-nek.

Világszerte háromszázezer gyermekkatona vesz részt fegyveres konfliktusokban.

A 2001-es nagy-britannai választásokon közel huszonhat millióan voksoltak. Az ottani Megasztár első sorozatában több,mint 32 millió szavazatot adtak le.

Napjainkban 27 millió rabszolga dolgozik a világon.

Évente 120 ezer hölgyet csempésznek Nyugat-Európába.

Tiger Woods évente 78 milliárd dollárt keres.

Indiában negyven millió gyermeket dolgoztatnak.

A világ lakosságának egyharmada háborúkban él.

 

 

Az átlagos japán nő nyolcvannégy életévre számíthat. A botswanai nők átlagosan harminckilenc évig élnek. Az átlagos életkor az utóbbi kétszáz évben a kétszeresére nőtt.. Sokak szerint az élettartam evolúciósan meghatározott. A leghosszabb élettartamra számítható csoportot ma a japán nők alkotják. 2003. október 31.-ig Japán dicsekedhetett a legidősebb emberrel, a hölgy 116 éves korában hunyt el. Kutatások szerint hatvan év múlva a japán nők átlagosan 100 éves korra számíthatnak. Ezzel szemben a Dél- és Közép-Afrikában élők egyre kevésbé reménykedhetnek a hosszú életben. Botswanában, egy 2002-ben született csecsemő 39 évre számíthat.

A világ elhízott népességének egyharmada a fejlődő országokban él. Szörnyű az az egymásnak feszülő ellentét, melyben a világ egyik fele az éhínséggel a másik fele a túlsúllyal küzd. A megdöbbentő adat azonban az, hogy a világon ugyanannyian vannak azok, akik a túlságosan sok, mint akik a túlságosan kevés élelem miatt szenvednek. A világon háromszázmillió elhízott ember van. A történelem során még soha nem állt rendelkezésre annyi élelem, mint ma, ha ezt úgy értelmezzük, mint a bőség kultúráját, akkor nem meglepő, hogy választásaink súlya többszörös. Az étkezésben és a vásárlás során az emberek előnyben részesítik a magas feldolgozási szintű élelmiszereket a nyers gyümölccsel és zöldséggel szemben. Ha ezt és az egyre inkább elterjedő „ülő életmódot” (autózás, irodai munka, kevés sport) figyelembe vesszük, ez az adat nem is olyan meglepő, inkább elszomorító. Hiszen felnőtt, tudatos emberek vagyunk, akik képesek önálló döntéseket hozni és ezekért vállalni a felelősséget. Sokan azonban nem akarnak belegondolni abba, hogy a súlyfelesleg krónikus betegségekhez vezethet.

 

A fejlett országok közül az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a legmagasabb a kamaszkori terhességek aránya. A világ leggazdagabb országaiban évente 1, 25 millió tizenéves lány esik teherbe. Ebből a számból 760. 000-en döntenek úgy, hogy megtartják a babájukat. A legnagyobb esélye az amerikai fiataloknak van arra, hogy tinédzserként szülővé váljanak. Becslések szerint az amerikai húszéves nők 22 százaléka már túl van az első szülésén. Nagy-Britannia a második helyet foglalja el a tabellán. A világ többi fejlődő országában a tinédzserkori terhességek csökkenő tendenciát mutatnak, éppen ezért az amerikai és angliai adatokat súlyos problémának tartják. Kutatások szerint a tizenévesen anyává váló lányok helyzete sokkal nehezebb. Ezek a nők az átlagosnál kétszer nagyobb valószínűséggel nyomorognak és ugyanekkora az esélyük arra, hogy idő előtt elhagyják az iskolapadot. A magoldást sokan az informálásban látják.

Kínából negyvenmillió nő hiányzik. A hivatalos jelentések alapján, amit a kínai állami hírügynökség hozott nyilvánosságra (2002-es népszámlálás) egyértelművé vált, hogy az ország nemi megoszlása korántsem átlagos. Száz lány újszülöttre 116, 8 fiú jutott. Ez azt jelenti, hogy ha a helyzet tovább romlik mintegy ötvenmillió kínai férfi hiába keres majd párt magának. Ez a probléma kihat a családalapításra, a gazdaságra és a szociális ellátásra is. Ez az adat korántsem meglepő, ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy a kínai hagyományok szerint a fiúgyermek sokkal értékesebb, mint a lány. Annak érdekében, hogy a családban fiú baba szülessen a kínaiak is, az Indiában már bevált módszert alkalmazzák: a szülők ultrahang segítségével megállapíttatják a gyermek nemét, és ha az eredmény nem megfelelő (lány) akkor abortuszt alkalmaznak. Ha a baba mégis megszületik, nem biztos, hogy megéri a felnőttkort. A kínai kormány több óvintézkedést is hozott, ma már az orvos nem közölheti a szülőkkel a gyermek nemét és a rendőrség is alaposabban vizsgálja ki a csecsemőkori haláleseteket. A szülők borzalmas módszereket találnak ki, hogy ne derüljön ki a gyilkosság. Fűszeres tyúkhúslevest etetnek a lánycsecsemőkkel, vagy a ventilátor alá fektetik őket, hogy megfulladjanak. A probléma megoldásában a legfontosabb lépés, hogy meg kell szüntetni az emberekben azt a társadalmi felfogást, hogy a lánygyermekek meggyilkolása elfogadható. A keleti társadalmakban a szülőkről való gondoskodás “terhét” tradicionálisan a fiúgyermekek viselik. Azokban a társadalmakban azonban, ahol ezt a gyermekek közösen viselik, nem mutatkozik szignifikáns különbség az átlagos arányokhoz képest. Szerencsére az urbanizáció egyfajta lehetőséget rejt magában a tradíciók megváltoztatására.

 

A brazil Avon-értékesítők létszáma meghaladja a fegyveres erőkét. Brazíliában a ténylegesen szolgálatot teljesítő fegyveres erők száma 454. 000, az Avon kozmetikai cég értékesítőinek köre azonban 700. 000 főt foglal magában.

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?