Harc a csodatevő ikonért

görög kincsek, mesés pénzek

 

Gary Van Haas

Az ikon

Gabo Kiadó

 

A harminchét éves, jobb napokat látott, hajdan sikeres festő és galériatulajdonos, egykori észak-karolinai tőrvívóbajnok, Gart Hanson, a vívóklubban megismerkedik egy új ellenféllel, Richard W. Andersennel, két üveg Chivas Regal után a festő műtermében kötnek ki, ahol hamisított El Greco, Tiziano, Franz Hals képek fogadják őket. A látogató egy ötvenezer dollárt és egy ingyen görögországi nyaralást ígér a lepukkanóban lévő festőnek. Az ajánlat érdekében el kellene utaznia Tínosz szigetére, s egy másolatot készítenie a tínoszi Madonnáról, mely állítólag csodatevő ikon, s a hiedelem szerint valami nem evilági erő védelmezi. Évekkel korábban hat tudós utazott oda vizsgálódni és közülük többen is rejtélyes halált haltak. A Madonna létét egyébként a Google is igazolja, afféle búcsújáró helyként emlegetve, mely az oda zarándoklóknak gyógyulást ígér. Andersen, aki itt több, mint meseíró zsarolja a képhamisításokért a bajba jutott vívóbajnok-festőt.

A zsarolás hatására útnak indul, és megérkezik arra a görög szigetre, mely a célpont és a nyílt színi orális szextől a szodomiáig mindent kínál. Hansont egy örökifjú, turista- kopasztó barátja, Eugene várja. Nagy ötlettel, ókori, görög vázák, melyek a Christie’s múlt heti árverésén húsz ezer fontért keltek el, nagy számban várják őket a tenger alatt, Délosz mellett.

A baljós jelek szaporodnak, John Ralston, mindenki barátja, idegösszeomlással kórházba kerül. Hanson elmegy az eltűnt festő lakására, megtudja a kezelőorvos nevét és címét és közös ismerősük felkutatására indul, de közben megjelenik a színen Linda Heller, hivatásos szívtipró. Eugene komoly vitába keveredik a helyi mészárossal, Linda előbb köpköd, de aztán csókolódzni támad kedve, mikor felbukkan a történetben két, műgyűjtő, öreg homokos. Hanson utána megy a kórházba idegileg összeroppant barátjának, de már csak a halálhírét konstatálhatja, ám némi furfanggal újabb szálat fedez fel a festő hagyatékában, Meissner személyében. A több szálon futtatott krimit az író biztos kézben tartja. Óvatosan adagolja a helyi, görög hagyományokat a konvencionális amerikai thriller eszköztárával.

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

A kiadó

Izgalmas kultúrtörténettel átitatott thriller, ami Görög-szigeteken játszódik. A cselekmény középpontjában egy ősrégi ikon áll. A könyvből hamarosan film készül, parádés szereposztással.

http://www.gabo.hu

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?