Art deco

gyűjtőknek

 

ART DECO

Judith Miller

Helikon Kiadó

 

 

 

„Akik látták már a New York-i Chrysler Building habszerűen megmintázott tetőrészét, bizonyára elámultak az art deco stílusjegyek szépségén. A felhőkarcolói ívei nagyszerűen jelenítik meg, mit jelent az art deco”,- írja könyve előszavában Judith Miller.

Ami azt illeti, az elmúlt száz év alatt az art deco periódus olyan fontos művészeti korszakká vált, hogy furcsának is tűnhet, de lenevezése mindössze az 1960-as években keletkezett. Ettől fogva az art deco számtalan dolgot jelenthet, Jacques-Emile Ruhmann exkluzív, klasszikus ruhaterveitől kezdve Le Corbusier és Ludwig Mies von der Rohe letisztult, forradalmian modern vonalvezetéséig.

Az art deco népszerűségéhez nagyban hozzájárult az első világháború utáni gazdasági helyzet és a technológia fejlődése, ami a tömegtermelés kialakulásához vezetett. Sok minden készült a hirtelen népszerűvé vált műanyagból, art deco stílusban-ékszerektől kezdve egészen a rádiókészülékekig-és ezeket már sokkal többen meg tudták vásárolni, mint a híres tervezők műhelyeiből kikerülő bútorokat, üvegtárgyakat, ezüstholmit, vagy kerámiát.

Az új kereskedelmi útvonalak kialakulása és a fejlődő tömegkommunikáció felgyorsította az egymást követő divathullámok elterjedését az egész világon. A hajókat és a vonatokat ábrázoló szépséges plakátok jól ismert áramvonalas ábráin remekül megfigyelhető a kor általános megszállottsága mindennel, ami a sebességhez és az utazáshoz kapcsolódik.

Sokan hajlamosak elfelejteni, hogy e kor egyúttal a női egyenjogúság úttörőié is. Ebben az időszakban, amikor épp bevezették a női választójogot Nagy-Britanniában, és az Egyesült Államokban, már akadtak olyan asszonyok, akik maguk igazgatták cégeiket és nem féltek reklámozni saját munkáikat. Az art deco megkérdőjelezte a régi hagyományok létjogosultságát és ez által újfajta szabadságot biztosított a nőknek.

A gyakran jazzmuzsikával és koktélpartikkal társított art deco csábító célpont volt egy gyűjtő számára: ez a kor elutasította az ódivatú viktoriánus értékeket és új távlatokat nyitott meg a felszabadult nők előtt, akik nyugodtan lubickolhattak az olyan szabados táncokban, mint a charleston. Ha art deco üvegtárgyat vásárolunk, egy parányi mértékben újra életre kel ez a ragyogás. A jazzkorszak, F. Scott Fitzgerald bohém világa.

Az én kedvencem egy réz szivardoboz. 1920 körül készült. Josef Hoffmann tervezte és a Wiener Werk gyártotta. 3 ezer font. Ha előbb ér oda kérem, gondolja meg, már nem eladó. Előjegyzésem van rá.

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

Helikon Kiadó

 

Gyűjtők Könyve-sorozat) A sorozat negyedik kötete a szecesszió, a divatékszerek és a huszadik századi üveg világa után most az art deco szerelmeseinek, gyűjtőinek kínál nélkülözhetetlen, színes útmutatót. Alaposan végigjárja választott területét: bútorok, textíliák, üvegek, kerámiák, szobrok, ékszerek, fémtárgyak, plakátok és grafikák – a leghíresebb tervezők és üzemek bemutatásával együtt, az egyedi luxusholmiktól a géppel készített darabokig.A sorozattól megszokott módon a gyönyörű fotók és az art deco történelmi áttekintésén kívül árlistát és hasznos gyűjtési tippeket, valamint több mint ezer tárgy részletes leírását is tartalmazza aktuális árakkal és etalon remekművekre fókuszáló ismertetőkkel, hogy a gyűjtők könnyebben eligazodjanak a legkeresettebb darabok között.Nélkülözhetetlen, színes útmutató az art deco szerelmeseinek és gyűjőinek.

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?