A rács szabaddá tesz

az egyenes viszont egészségtelen

 

Kockák, négyzetek és rácsok

Scolar Kiadó

Kockák, négyzetek és rácsok

Kommunikáció mintákkal

Szerző: Mark Hampshire és Keith Stephenson

 

Kerekes Tamás

 

A recenzió kissé elmarad , mind hosszában, mint keresztben, Josef Albers 25 éven át tartó szakadatlan munkája mögött, aki több ezer festményt, tapétát, rajzot és metszetet alkotott a Tisztelet a négyzetnek témakörben, s csak átlósan fogja át a Scolar Kiadó szuggesztív kötetét.

Albers úttörő munkája, amely kiindulópontja egyébként Borges Összes Munkáinak, tulajdonképp a színek iránti tiszteletből fakadt. Maga a sorozat egyébként csökkenő sorban egymásra helyezett koncentrikus négyzetek matematikai precizitással elkészített rendszerén alapszik, mellesleg ellentmondva Hundertweasser alaptézisének, miszerint az egyenes, az egészségtelen. A sorozat minden tagja egy-egy eszközként szolgált a szín szubjektív megtapasztalásának (Nesze neked Bécsi Kör! -a szerk.), meditatív erejének és a szomszédos színek egymásra gyakorolt hatásainak vizsgálatára. Albers behatóan vizsgált egy olyan négyzetet, amelyet két másik négyzet közé helyezünk, és ami finoman átveszi szomszédai színárnyalatát. Hiszen a négyzet különösen alkalmas arra, hogy a figyelmet a színek emberi környezetre gyakorolt hatására irányítsa. Amikor Albers tisztelettel adózott a négyzetnek, akkor a semlegességét becsülte nagyra.

A négyzet alkalmas az absztrakcióra (Braque, Picasso). A „forma követi a funkciót” elv miatt a modernisták, Mackintoshtól Mondrianig elutasították a 19. század romanticizmusát a négyzet, a rács, a kocka kedvéért. Számukra  a négyzetek és a megfelelő szögek váltak az alkalmazott minta és díszítés elutasításának képviselőivé. Ők a racionális gondolkodásmódot, a funkcionalitást és az emberi teljesítményt helyezték előtérbe.

A négyzet olyannyira racionális, hogy metaforikus használata jobb esetben prózainak, rosszabb esetben nevetségesnek mondható: ha egy konstrukciót szögletesnek mondun ,az ritkán számít bóknak(Kivéve, ha az Alcatraz-ról van szó: Kerekes Tamás)

De még a civilizáció ereje is benne rejlik. A rács azt az emberi törekvést tükrözi, hogy rendet akarunk ráerőszakolni egy kaotikus világra. A kötet a western plaid kockáktól a mai pixelek formájában térképezi fel a digitális kommunikáció világát, a figyelmeztető táblákon át a periódusos rendszerig. A pingpongban használt „necc” kifejezést azonban el kell utasítanunk arra a jelenségre nézve, ami teljes képet ad a praktikus négyzet adta lehetőségeknek.

Kiváló munka.

 

 

Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

A kiadó:

A mintákban rejlő kommunikációs lehetőségeket bemutató új könyvsorozatunk első tagja a legszigorúbbnak tartott alapforma világába kalauzolja az olvasókat

A négy sarok hatása

A négyzetek és kockák rendet, szabályszerűséget, precizitást, minimalizmust és modernizmust sugallnak. A milli­méter­papírtól és a kockás füzettől kezdve a pixeleken és az épülethomlokzatokon keresztül a rácsokig és a közlekedési táblákig négyzetek és kockák alkotják életünk kereteit. Összefonódnak történelmünkkel is, amint ezt a zászlók, az emblémák és a hagyományos skót kockás szövetek bizonyítják.

Példák az élet minden területéről

A közel 700 fotó révén a négyzet ihletadó hatását a legkülönfélébb művészeti ágak alkotásain követhetjük nyomon, a példák a legváltozatosabb élethelyzetekben bukkannak elénk. Textiltervezés és divatipar, építészet és címertan, nemzeti identitás és csoporthoz tartozás, graffitik és köztéri díszek, kirakós játékok és bútortervezés, grafikai tervezés és közúti jelek, pixelek és mozaikok, periódusos rendszer és modulháló mutatja a négyzet hatalmát.

Informatív és inspiratív

A bemutatott példák mellett magyarázatot találunk a minták eredetéről, a főbb stílusirányzatokról, valamint hatásukról is. A változatos képanyag kreatív ötletek páratlan forrása lehet, a legkülönfélébb környezetben előforduló négyzetek és kockák átfogó gyűjteménye izgalmas mintákkal szolgálhat a formatervezők és a designerek számára.

 

 

 

 

scolar@scolar.hu

www.scolar.hu

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?