Pucér fenék vagy fürdőbugyi?

Két évtizede nudista strandra járni csendes lázadást jelentett, Vama Veche vagy Május 2 nudista strandja pedig az átlagosnál civilizáltabb emberek gyűjtőhelyének számított. A mai nudisták, vagy naturisták (sokan egymás szinonimájaként használják a két kifejezést) viszont arra panaszkodnak: hiányoznak a fiatalok a fürdőruhamentes strandokról, és arra biztatnak mindenkit, hozzák el a gyerekeiket is.

 Nudizmus és naturizmus

“Ha az emberek természetes állapota a meztelenség lenne, úgy születnénk.” Oscar Wilde

A magyar és az angol Wikipedia a naturizmust, a román a nudizmust ismeri – román honlapokon naturizmus címszó alatt különböző természetgyógyász készítményeket találsz. Míg a nudizmus csak fürdőruhátlan napozást, a naturizmus életmódot, felfogást jelent, amelybe a természettel való harmóniában élés is beletartozik. Nagy-Britanniában viszont a naturizmus környezetvédelmet, egészséges táplálkozást, vegetarianizmust, cigaretta- és alkoholmentes életmódot, jógát és pacifizmust is jelent.

Bár Vama Veche és Május 2 hírneve Magyarországot is elérte, Romániában nem létezik naturista szervezet. Magyarországon, Németországban vagy Amerikában viszont honlapok, szervezetek és rendezvények tömege várja az érdeklődőt, nem is beszélve a meztelen strandolásra szakosodott üdülőhelyekről.

“Korábban soha nem kerültem ilyen közel a természethez, és ő sem került ennyire közel hozzám…a természet meztelen volt, és én is…” Walt Whitman

A naturisták szerint a meztelen strandolásnak semmi köze a szexhez – a naturista fürdőhelyekre sok gyerekes család is jár. Felfogásuk szerint a ruhák és a gátlások levetkőzése toleranciáról, családias hangulatról, egymás és a többiek elfogadásáról szól.

Általában nem nézik túl jó szemmel, ha egy férfinak spontán erekciója van, bár erről a naturista internetes fórumokon sok vita folyik. Ilyenkor a férfinak illik (ha feküdt) hasra fordulni, törülközővel eltakarni az ominózus testrészt, úszni vagy zuhanyozni menni.

“Az elmúlt 8 évben, amióta csak naturista strandra járok, még egyetlen alkalommal sem láttam olyan fickót, aki bajban lett volna! (…)Az ember agya egyszerűen letiltja ezt a funkciót. (…) Ez persze nem jelenti azt, hogy ne gondolnék ilyenkor is a szexre. Csak éppen valami áramkör nem zár, és nem veszi át a gondolat a vezérlést a testem fölött.” MaCS

A naturista klubokba hosszú évekig nem vettek fel szingliket, hogy megőrizzék a családias jelleget. A másik véglet a naturista swinger-klubok, ahol a meztelenség a szexuális partnercserével él együtt. A franciaországi Cap d’Agde üdülőhely például nudista strandjairól és swingerklubjairól hírhedt.

Míg a turistaügynökségek azzal nyugtatgatják a közönséget, hogy a városka gyerekes családok számára is ideális hely, a fórumokon terjedő vélemények szerint Cap d’Agde-ban lassan hétköznapi jelenséggé válik a nyilvános szex. A naturisták szerint az üdülőhelyen “hatalomátvétel” történt, és a franciaországi városkában többé szó sincs naturizmusról.

Az első nudisták: az adamita eretnekek

Ez a történet a szó szoros értelmében Ádámnál és Évánál kezdődik: ártatlanságuk elvesztésének első jele, hogy felöltöznek. A meztelenség a szégyenérzettől és a bűn fogalmától mentes Paradicsomba való visszavágyódás jelképe, ezért vetkőznek le szertartásaikon az őskeresztény időkben az adamita eretnekek.

Meztelenségük egyben a társadalmi különbségeket kifejezésre juttató öltözködés elutasítását, a teljes egyenlőség követelését jelenti. Kora újkori utódaik az anabaptisták különböző csoportjai, akiket az ókori szekta tagjaihoz hasonlóan orgiákkal, erkölcstelenséggel, vérfertőzéssel vádolnak.

“Szerintem a naturizmus nem más, mint egy igen egyszerű, rituális csatlakozás egy törzshöz. Akik olyanok, mint mi. Akik közé beolvadhatunk, akik mások, mint a mások. A nagy egészhez való csatlakozást. Az elveszett integritásunkat, az izolációtól való félelmeink kompenzálását. És itt átélhetitek a szabadság illúzióját. (…)Az úgynevezett DAP tesztben (Draw A Person) senki nem rajzol ruha nélküli embert. A ruha az énkép része. Nem képzeli el magát senki ruha nélkül: tehát a ruhátlanság nem lehet természetes állapot.” Lewinfiú

Az adamiták eltűnésével párhuzamosan bontakozik ki a 17-18. században a meztelenség elutasítása: a ruhátlanság nem csak erkölcstelen, de visszataszítónak, gusztustalannak minősül. Ám rögtön megjelennek a lázadók is: a viktoriánus korban Rousseau nyomdokain mozgalmak szerveződnek a civilizált életforma morális kötöttségeinek elutasítására. Ezeken belül bukkannak fel a modern nudizmus előfutárai.

Nudizmus, mint gyógymód

Az első nudista megmozdulások az 1840-es és 50-es évek amerikai kommunamozgalmához kötődnek: Thoreau, Emerson és Walt Whitman maguk is lelkesednek a természetes meztelenségért. A városokból kivonuló közösségek radikális ateistái a nudizmust választják tiltakozási formául a vallás ellen. Európában viszont gyógymódként jelenik meg a nudizmus: Arnold Rickli (1810-1907), az osztrák atmoszferikus kúra kitalálója a természetben vett lég- és napfürdőket népszerűsíti.

Miközben a természeti népek idillikus meztelenségét ábrázoló Gauguin képei kikerülnek a galériák falaira, és egyre több ruhareformer, orvos, feminista fejtegeti az európai öltözködési kultúra egészségártalmait, az 1890-es években megjelennek a meztelenség kultúrájának első programszerű kiáltványai.

“Meg kell hogy mondjam, a naturista fiúk egyáltalán nem rossz szeretők! Kicsit talán mások, mert sokkal őszintébbek, felszabadultabbak szeretkezés közben, gyengédebbek és jobban figyelnek a lányra. Sokkal otthonosabban, természetesebben, lazábban érzik magukat meztelenül, és még sosem fordult elő hogy lerohantak volna vagy “túlgerjedtek” volna. Kiegyensúlyozottabbak. Ezt különben nem csak én mondom, hanem elég sok barátnőm is és egy közülük nem is naturista.” Ági

A német szocialista Heinrich Puder Angliába költözve dr. Sham (doktor Álszent) néven folytatja nudizmus melletti propagandahadjáratát, Amerikában pedig Mrs. Johnson meztelenül ad interjúkat életformájáról. A 20. század elején Amerikában egy John Sharp nevű prédikátor megjelenteti a Meztelenség Evangéliumát, amit azután meztelenül hirdet télen-nyáron tanítványaival együtt.

Németországban több, egymástól független kísérlet is indul nudistatelepek, táborok szervezésére. 1903-ban Paul Zimmermann a Balti-tenger partján, Lübeck mellett megszervezi a Freilichtpark elnevezésű nudistaközpontot. A meztelenség itt spártai életformával társul: tilos a mozgalom tagjainak húst, alkoholt fogyasztani, és nem dohányozhatnak.

Ruha nélkül erkölcsösebbek vagyunk?

A németországi Freikörperkultur leghíresebb apostola Richard Ungewitter – ő szervezi meg az első nagyszabású nudistamozgalmat. Az FKK-ként rövidített felfogást napjainkig emlegetik a nudisták, magyar fordítása a szabad test kultúra, amit egyesek SzTK-nak rövidítenek.

“Nagyon nehéz elmondani, hogy mi a jó a naturizmusban. Ezt éppen úgy nehéz leírni, mint azt, hogy milyen az első testi kapcsolat egy lánnyal. Vagy milyen egy jó hideg sör ha valaki nagyon szomjas. Ezt csak érezni lehet!” gejza

Ungewitter szerint az ember éppen meztelensége révén vált ki az állatvilágból – a meztelenség a legszebb, legsajátosabb emberi tulajdonság. Úgy véli, „csak a bűntudattal teli emberek szégyenkeznek a meztelenségtől”, és „a meztelenség tilalma a morál nélküliek morálja”. Szerinte nem a meztelenség látványa váltja ki a mértéktelen szabadosságot, hanem éppen a ravasz erotikával elfedő és felfedő öltözetek. S ha a meztelenség természetessé válásával kivész a női öltözködés romlott erotikája, azzal csak erkölcsösebbek lesznek az emberek.

Az első világháború után a nudizmus sikeréhez a forradalmi hangulat, a női emancipációs mozgalom, a reformöltözködés, de a kabaré-énekesnők (például Josephine Baker) meztelensége is hozzájárul. A német nudistamozgalom mintájára ekkor kezdenek szervezkedni a francia, az angol és az amerikai naturisták.

Az első franciaországi nudistatelepek évtizedeken át elkeseredett küzdelmet folytatnak az Apák Egylete és hasonló, közmorál-védelmező szervezetek ellen – végül pedig sikerrel járnak. Amerikában bevándorló németek alapítják az első nudistaszervezeteket, majd egy protestáns lelkész, Isley Boone, más néven Uncle Danny lesz a nudistamozgalom vezére.

“(…) ha “szabad a vásár”, mi marad a kiváncsiság kielégítésére? Én is szégyellős típus vagyok, ezért nem mennék nudista strandra, de nem ítélem el őket és nem is zavarnak, csupán elgondolkodtatnak, mint ahogy a manapság annyira híres szabadság. Nem annyira tartom jó dolognak azt, hogy tényleg a gyerekek úton-útfélen, interneten, tévében, újságokban, bárhol láthatnak meztelen nőket. Mire oda jutnak, hogy kapcsolatba is kerülnek egy lánnyal, már “semmi érdekes” nem lesz benne. Legalább is a kíváncsiság jóleső, bizsergető érzését és a felfedezés örömét nem fogják átérezni.” Kismókus

A nudizmus nemzetközi szervezete, az FNI angol kezdeményezésre jön létre 1951-ben, alapszabályzatát 22 nemzeti federáció fogadja el. A gettóként elzárt nudistatelepeket megtűrik a legtöbb országban, a hatvanas években viszont feltűnnek a hippik, akik sok egyéb mellett a meztelenség tabujának eltűntetéséért is síkra szállnak.

Pucéran a színházban

Az amszterdami provók és az amerikai hippik ebben az időben találták ki a polgárpukkasztásnak (streaking) azt a módját, hogy meztelen fiatalok csoportjai rajtaütésszerűen berohantak színházakba, politikai gyűlésekre, stadionokba, forgalmas utcákon szaladgáltak.

A hetvenes évek elejére a legtöbb nyugat-európai országban és Amerikában már nem számít közszeméremsértésnek, ha valaki meztelenül vagy monokiniben strandol. 1981-ben Zürichben, Nyugat-Berlinben és Münchenben már azért tüntettek a meztelen fiatalok többezres tömegei, hogy a polgármesterek engedélyezzék a városi parkokban, vagy legalábbis ezek egy részében a meztelen napozást.

Hol vannak a 20-40 évessek? Szerintem régen, 10-15 éve még a meglévő rendszer elleni csendes dac volt a nudizás egyik mozgató rugója. Ez mostanság okafogyottá vált. Az akkori fiatalok felnőttek, az akkori felnőttek megöregedtek.

Mivel a rendszerváltozás után az értrékrend teljesen megváltozott, a mostani 20 éves korosztályt már hidegen hagyja a nudizmus. A most 40-esek pedig nem érnek rá, mert keresik a pénzt. Megpróbálnak talpon maradni.” gejza

Néhány hónapja pedig svéd hölgyek egy csoportja a monokinis uszodázásért szervezett tüntetéseket, és egyes intézményekben engedélyezték is, hogy melltartó nélkül úszkálhassanak. Egyes naturista társaságok a meztelen fürdőzés mellett a pucér kajakozást, hegymászást vagy lovaglást is praktizálják, természetesen csak elhagyatott környéken. Azonban a nudisták manapság is szembetalálhatják magukat egy bírságoló rendőrrel, ha a kijelölt strandok vagy félreeső területek helyett a fürdőruhás strandon vetkőznek le.

Naturisták és textilesek

Naturista társaságban textilesnek nevezik azt, aki nem szívesen válik meg a fürdőruhájától – ehhez a kifejezéshez azonban csak elvétve társul a lenézésnek akár az árnyéka is. Valamirevaló naturista elfogadja, ha társaságában egyesek nem vetkőznek le, feltéve persze, hogy azok sem kifogásolják az ő pucérságát. Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem próbálják meggyőzni a textileseket arról, mennyire kényelmesebben éreznék magukat fürdőbugyi nélkül. 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?