Az EB 50 legjobb focistája

egy magyar is akadt

 

Az Európa-bajnokságok

legjobb 50 futballistája

 

Hegyi Tamás -Kormanik Zsolt

Hegyi Tamás – Kor Hegyi Tamás www.arena2000.hu

arena2000@arena2000.hu

Nem normális dolog, hogy egy futballista a köztársasági elnök fizetésének tízszeresét keresi!”

A kiadó:

Az idén Európa-bajnokságot rendeztek labdarúgásban, ami arra ösztökélt minket, hogy egyéb EB kiadványaink mellett egyet a kontinenstorna legjobb futballistáinak is szenteljünk. A-tól Z-ig, pontosabban B-től Z-ig Beckenbauertől az olasz Zoffig – tekintettük át az elmúlt fél évszázad ötven kiválóságának Európa-bajnoki teljesítményét, válogatottbeli pályafutását. Szándékosan nem állítottunk fel közöttük sorrendet, hisz a hőskor ,,kétmeccses” szereplőit nehéz összevetni a jelen játékosaival, akiknek már hat találkozót kell lejátszaniuk a Henri Delaunay-kupa megszerzéséhez. Ha valaki mégis a ,,legjobbak legjobbjának” megnevezésére vágyik, reményeink szerint megfelelő segítséget talál könyvünkben, amelyben igyekeztünk választottjaink minden fontos EB-cselekedetét rögzíteni – szavakban és számokban egyaránt.

Az elmúlt fél évszázad kiválóságainak áttekintése, teljesítménye, válogatottbeli pályafutása. Szándékosan nem állítottunk fel sorrendet, hiszen a hőskor “kétmeccses” szereplőit nehéz összevetni a jelen játékosaival. Ha valaki mégis a “legjobbak legjobbjának” megnevezésére vágyik, reményeink szerint megfelelő segítséget talál könyvünkben, amelyben igyekeztünk minden fontos Eb-cselekedetét rögzíteni.

 

A kötet szerzői nem is állítják, hogy az elmúlt ötven év minden korszakos jelentőségű focistája szerepel a karcsú kötetben, hiányzik Johann Cruyff, vagy Francesco Totti. A szerzők olyan sportembereket kerestek elsősorban, akik nemcsak meghatározó szereplői hazájuk labdarúgásában, hanem válogatottjuk egy-egy fontos Európa-bajnoki diadalában elévülhetetlen érdemeket szereztek. Így aztán az Európa-bajnokságok 50 esztendős története is megelevenedik.

 

Föllélegezhetünk, mert Beckenbauer mellett a második név magyar. De nem árulom el, hogy ki. Találják ki, olvassák el ezt a gyönyörűen illusztrált(minden fotó egy külön kis történet) könyvet

 

 

 

“Öt légiós elég lenne”

Pozsony. Lennart Johansson, az UEFA első embere minden tekintetben rendkívül sikeresnek ítélte a tavaly nyáron Szlovákiában megrendezett utánpótlás Európa-bajnokságot. Emellett beszámolt az öreg kontinens labdarúgását érintő problémákról.

A svéd sportvezető elmondta, jelenleg fontos tárgyalásokat folytatnak az EU-országok vezetőivel: “Az Európai Unió szabályai szerint a futballisták is szabadon vállalhatnának munkát. Azt szeretnék elérni, hogy a szerződések felbonthatók legyenek, vagy csupán egy évre szóljanak. Ha ez így lenne, rendkívül nehéz helyzetbe kerülnének az edzők, hiszen nem tudhatnák, kire számíthatnak. Bízom benne, győz a józan ész, s minden marad a régiben.”

Nem tagadta, hogy az Európa-bajnokság és a Bajnokok Ligája televíziós közvetítéseiért dollármilliókat inkasszálnak. A nyereség nagy részét a nemzeti szövetségek között osztják szét.

Arra a kérdésre, hogy nem terveznek-e változásokat a Bajnokok Ligája lebonyolításában, így válaszolt. “Minden esztendőben nem módosíthatjuk a versenykiírást, ezért 2002-ig biztosan 32 együttes szerepel a sorozatban. Elismerjük, túl telített a műsor, sok a mérkőzés. Örömmel fogadjuk a kritikákat is, igyekszünk majd a legjobbnak tartott megoldás mellett dönteni. Azt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy öt állam, Olaszország, Németország, Anglia, Olaszország és Franciaország szolgáltatja bevételeink 90 százalékát, tehát sok függ az õ véleményüktől. Egyébként, ha a neves egyesületek kiharcolják a részvétel jogát, dicsérik a sorozatot. Amelyikeknek ez nem sikerül, keményen bírálják a BL-t, és európai Szuperliga létrehozásával fenyegetőznek.”

Sepp Blatter, a FIFA első embere azt szeretné, ha 2 évenként rendeznének világbajnokságot. “Továbbra is ellenezzük a kezdeményezést, hiszen ez az Európa-bajnokságok megszűnését jelentené. Ez olyan, mintha a karácsonyt nyárra tennénk át.”

Véleménye szerint csökkenteni kellene csapatonként az idegenlégiósok számát: “Faramuci helyzet, hogy például a Chelsea-nek mindössze egy angol futballistája van. Öt vendégmunkás bőven elég lenne klubonként.”

Ami a labdarúgók vételárát illeti, kijelentette: “El kell fogadnunk, hogy szabadpiaci árak vannak, de az átigazolási összegek nem szökhetnek a csillagos égig. Nem normális dolog, hogy egy futballista a köztársasági elnök fizetésének tízszeresét keresi!”

Lennart Johansson egy sztorival búcsúzott a tollforgatóktól. “Kilencvenkilenc májusában a barcelonai BL-döntõbõl csak három perc volt hátra, amikor szóltak a biztonságiak, induljunk le a pályára. Akkor 1:0-ra vezetett a Bayern a Manchester United ellen. A dísztribünön még vigasztaltam a szomorú Bobby Charltont. Mire leértem a játéktérre nem hittem a szememnek, síró németeket és örömükben örjöngő angol futballistákat láttam. Ferguson edző védencei ennyi idő alatt fordítottak. Ilyen változatos játék a foci.”

Mariosz Lefkaritisz, az UEFA végrehajtó bizottságának tagja, méltatta a 21 éven aluli kontinensviadalt, ám csupán annyit árult el: nyereséges volt az Európa-bajnokság. Konkrét számot viszont nem mondott. Hogy talált e valami negatívumot, azt felelte: “Két napig esett az eső…”

 

Kerekes Tamás

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?