100 legendás parfüm

ezt kapd el

 

 

100 legendás parfüm

Aréna 2000 Kiadó

Arena2000@arena2000.hu

 

Szabó Ottó és Kerekes Tamás

www.tollal.hu

 

A mai kor emberének a parfümökről az érzéki örömök, és a szerelmi izgatás jut eszébe, holott kezdettől fogva rituális szerepük volt, de alkalmazták különböző terápiákra is. Mindenesetre már a legelső civilizációk használták a kellemes illatokat.

A parfüm nem csupán különféle “szagok” koktélja, melyet vegyész állít össze. A parfümöt a parfüm kreátor hozza létre, aki inkább nevezhető alkotóművésznek, mint vegyésznek. Ahhoz hogy valaki parfüm kreátor legyen kifinomult szaglóképességen kívül feltétel a művészetek iránti fogékonyság. Mint ahogy a zeneszerző sem kizárólag a fülével dolgozik, a parfüm kreátor sem csupán az orrával. Minden művész elsősorban a fejével alkot. A parfüm minősége nagyban függ az alkotó fantáziájától. Az igazi parfüm kreátor már akkor érzi “műve” illatát, amikor az még nem is létezik. Előre pontos elképzelése van arról, hogy mit akar alkotni. Megpróbál – s ez munkájának legnehezebb része – egy személyiségtípust, egy életstílust parfüm formájában visszaadni, parfüm által életre kelteni, érzékeltetni. Gondoljunk csak bele, bizonyos illatok fényűzést, gazdagságot, jólétet árasztanak. Több év munkája kísérletezése egy – egy új illat megszületése. A szakemberek a parfüm kibontakozását tüzijátékhoz hasonlítják. A franciák megideologizálják a parfümök használatát, a világ gúnyával szemben-, köztudott, hogy ők mosakodnak a legkevesebbet -,mindamellett történelmi hagyományaik is vannak erre a Napkirály óta. Úgy gondolják, nagy hibát követ el az, aki nem tudja megkülönböztetni egy virág illatát a borétól, egy rózsaparfümöt valami mástól, mi több, valami harmadik félét is közéjük kever

Egyiptomban a parfümtartó edényekről már a Kr.e. IV. évezredből ismerünk adatokat. Az egyiptomiak a parfümöket vallási és temetkezési rítusok alkalmával használták, kultúrájuk esszenciális részévé váltak.

Hamarosan átalakult szerepük, kacérkodásra és szépségápolásra kezdték használni. A felsőbb társadalmi osztályokba tartozó hölgyek édes mandulaolaj, méz vagy fahéj alapú kenőcsöket alkalmaztak, az egyszerű asszonyok pedig mentát vagy kakukkfűt. A Ptolemaioszok uralma alatt kezdtek behozni mirhát az araboktól, a perzsáktól és a kínaiaktól kámfort, Indiából pedig cimetfát.

A zsidók is vallási rituálé miatt alkalmazták a parfümöket: (Kiv. 30,22-25) Az Úr még ezt mondta Mózesnek: “Végy finom fűszereket: 500 sékel finom mirrhát, feleannyi, vagyis 250 sékel jószagú fahéjat, 250 sékel illatos nádat, 500 sékel kassziát – a szentély súlymértéke szerint -, hozzá egy hin olivaolajat, s csinálj belőle szent olajat, illatos kenetet, ahogy a kenetkészítők csinálják. Ezt a kenetet kell felszenteléshez használni.”Végül az egyiptomiak, görögök és rómaiak már a fürdőhöz, ruhájukhoz, még a szandáljukhoz is illatos olajat használtak, nemkülönben lámpásaikhoz, mely nagymértékben terjesztette az illatokat.A rómaiak már az I. században csináltak rózsavizet, készítőik, a seplasiarii-k nagy megbecsülésnek örvendtek

Az araboknál az Ezeregy éjszaka meséiben szólnak a rózsavízről, ahol Tighmus meghintette Janshah arcát, hogy felfrissítse.

A XIV. század alkimistái Spanyolországban és Olaszországban kikísérletezték az alkohol tisztításának módszerét, mellyel “tüzes vizet” csináltak. Előbb orvosi célra, majd likőröknek, később parfümöknek használták. A keresztes lovagok soha nem érzett illatokat hoztak magukkal a Közel-Keletről.

A reneszánsz korban mindenféle pacsmagot készítettek orvosi célból, bár illatuknál többet nem értek.A kalmárok korában keletről mindenféle fűszer, gumi, balzsam és egzotikus gyümölcs érkezett Velencébe, s azon keresztül Európába. A parfümök és az egzotizmus pszichológiai asszociációját Shakespeare fogalmazta meg a Macbethben: “Arábia minden illata megpuhítja ezt a kis kezet.”1533-tól kezdett foglalkozássá válni a parfümkészítés, először a franciáknál. Az angoloknál Medici Katalin trónralépésével kezdődött mindez, aki Olaszországból magával cipelte személyes illatállományát.

A parfümök használata hamarosan népszerű lett a nép körében, már mosakodni is elfelejtettek az emberek, nem félve a kialakuló betegségektől.A XVIII. században visszatérő higiéniai igényt az erősödő illatú parfümök követték, még nagyobb virágtartalommal.A Kölnivíz is erre az időre datálható. Egy bizonyos Johannes-Paulus Feminis, olasz ószeres kezdte árusítani Aqua Mirabilis (Csodavíz). Később Kölnben telepedett meg, s a Kölnischwasser nevet adta neki.A XIX. századtól a parfümgyártás technológiája hatalmas mértékben kezdett fejlődni. Az illatok kémiai elemzése meggazdagította a parfümkészítők palettáját, s kevésbé költséges anyagokat is alkalmazni kezdtek, pl. a vaníliát A XX. században már külön szakmává fejlődött.

Szabó Ottó és Kerekes Tamás

 

Azon a napon, amikor a tüzet csiholó ősember rájött, hogy bizonyos fák égő gyantája megízesíti ételeit, és kellemesen csiklandozza az orrát, kezdetét vette a parfümök története. Úgy hitték, az ég felé gomolygó, illatos imák csillapítják az istenek haragját, és magasztalják hatalmukat. A parfüm szent volt, csak később vált ékességgé és a világi csábítás eszközévé. Hamarosan a testi tökély, a szépítkezés, a csábítás legbiztosabb fegyverének tekintették. A parfüm a vallástól az orvoslásig, az egészségtől a szépségig az emberi élet és a túlvilági hit része lett, az álmok, a vágyak és az emlékezet szolgálatába állt. A halhatatlan illatok – valódi művészek lángelméjének köszönhetően – mára az haute couture és a luxusipar káprázatos ékességeivé váltak. Mai világunkban minden egyes parfümnek megvan a saját image-e. Nem véletlen, hanem tudatos és sokat sejtető a névválasztás, a szín, a formadizájn, és nem utolsósorban maga az image-kampány, melyet sok esetben egy divatdiktátor, vagy híres színésznők, színészek neve fémjelez. A 100 LEGENDÁS PARFÜM című album igazi könyvritkaság – érdekes történetekkel fűszerezve mutatja be az legnevesebb parfümmárkákat, mindezt reprezentatív fotókkal illusztrálva

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?