Egészség és a légzés

Hogyan kapcsolódik az egészséges életmódhoz a légzés? Hogy jön a képbe a stresszoldás, feszültségoldás?

Azt szokták mondani van egy hármas szabály. 3 hétig bírjuk étel, 3 napig víz és 3 percig levegő nélkül. Ennyire fontos számunkra az oxigén. Az egyik legfontosabb energia forrásunk is.

Oxigén légzéssel jut a rendszerünkbe, ezért, ha a légzés formája nem helyes, akkor nem jut elég oxigén testünkbe, nem használjuk ki ezt az energia forrást maximálisan, így rontjuk teljesítőképességünkt, energiaszintünket stb.

Jó,jó, persze. Ez mind szép, meg jó, de, hogy lehet helyesen lélegezni? Hát, csak be kell szívni a levegőt meg kifújni, nem? Nem egészen. Most a részletekbe nem megyünk bele, de például itt olvashatsz a helyes légzés folyamatáról és egy fél tucat dologról, amik meggátolnak ebben: Egészség, légzés és a gátló tényezők.

Felmerült a költői kérdés, hogy miért tanulnánk ilyen hülyeségről vagy olvasnánk ilyesmiről, int a helyes légzés?

A lényeg, hogyha helyes légző techikát használunk, helyes testartással és módon lélegzünk, amit tényleg nem ördöngős dolog elsajátítani (legalábbis biztos könnyebb, mint például megtanulni az összes diétás tippet ami létezik), akkor több energiánk lehet, könnyebben tudunk sportolni és például még a stresszoldáson is segíthetünk. Na, ne..,helyes légzéssel ennyi mindenen?

Stresszoldás..hogyan? Gondolj bele! Amikor stresszes vagy, idegeskedsz, az egész testtartásod (vállaid állása, hátad, kezeid állása), arcod mimikája és többek között a légzésed is megváltozik. Felgyorsul és mennyiségben csökken. Ha gyorsan lélegzel nem jut be annyi levegő.

Ez egyes helyzetekben, mint például veszély helyzet, nagyszerűen működik, ilyenkor pont ez benne a lényeg, hogy gyorsan kapj friss oxigént, de hosszútávon nagyon egészségtelen.

Ez a dolog visszafelé is működik. Ha felgyorsul a légzésed, amikor ideges, stresszes vagy, akkor lassabb nyugodt légzéssel, légzőgyakorlatokkal, oldhatod a stresszt. Ilyen egyszerű.

Ehhez először a gátlótényezőket érdemes kiiktatni, amikor a fenti linken olvashatsz.

Sok sikert, nem lesz olyan nagyon egyszerű megváltoztatni a szokásaidat, de egyszerűbb mint….

Szerző: eletmodom

Egészséges életmód mindenkinek jár Egészséges életmód és életstílus kialakításával foglalkozunk, ebben próbálunk segíteni minél több embernek. Ha Te is szeretnél egy egészségesebb életstílust kialakítani, érdemes ide ellátogatnod: http://e-stilusom.com

Vélemény, hozzászólás?