Tunézia

a tunéz államelnök példája, remélem, ragadós

Az első tunéziai államelnök 17 évet töltött különböző börtönökben, a magyar miniszterelnök  , remélem, még csak ezután fog. A szegedi Csillagban. A koszt remek.

A kocsik lassan kiszorítják a csacsit és a tevét, akik a pirosnál nem feltétlenül álltak meg. Aki alaposan meg akarja ismerni Tunéziát, annak alkalmasint sok időre lesz szüksége. Itt volt Karthago pun kikötője, Salambo-nál a gyermekáldozati kövek, s a Szahara szélén húzódott a római limes. Az iszlám biztosította 123 kilométer távolságból Karthagó melegvízellátását. A 75 éves francia protektorátus sem tűnt el nyomtalanul. A masztix-bokrokban őz, és vaddisznóét, sőt még kakukk és szajkó is előfordul. Előfordul, hogy a gólyák mecsetekre fészkelnek. A rozmaringból esszenciát készít a szorgalmas tunéziai nép, s megszelídítik a hegyi gazellát. Gyógyforrásai közt van hatvan fokos is. Az algafüves síkságot azonban télen kemény szelek járják. De tavasszal flamingókkal népesülnek be a kiszáradt sóteknők. Az ötven fokos hőségben a homokvihar pokollá változtatja az életet, viszont a tengerparton még decemberben is lehet fürödni. Csak a ramadán ideje alatt tilos a whisky Zenéjük a malouf, nem a flamenco kisöccse, lényegében egyiptomi eredetű. Fő hangszere a darbouka, a tök formájú dob, amelyre állati bőrt feszítenek. A berberek a mai napig kitartóan imádják a marabut.  Az első államelnök 17 évet töltött különböző börtönökben, a magyar pedig, remélem, még csak ezután fog. A házasság két előfeltétele a lányok számára a henna, és a szüzesség. Noha az ország golfpályái 18 lyukúak. Már ezért érdemes elutaznunk. A fürdés minden esetben erőfeszítést igényel a fürdőházakban, de üdítő elfoglaltság, a bársonyos bőr azonban garantált. A hastánc fundamentuma nem az erotika, hanem az életöröm. Imádkozni jobb, mint aludni, mondják a tunéziaiak, és ezt naponta ötször be is tartják. A fundamentalisták küzdenek, hogy önálló pártként ismerjék el őket.

Látnivalók, nevezetességek

Tunézia Afrika látnivalókban leggazdagabb országa. A kőkori településektől az ókori Karthágó romjain keresztül a Csillagok Háborúja forgatási helyszínéig rengeteg érdekes hely vár a turistákra. Tunézia a mediterrán vakációk és a sivatagi kalandok országa.

 

A pihenni vágyóknak a finom homokos tengerpart és a szinte állandóan ragyogó nap nyújt kellemes időtöltést. Nem érdektelen megemlíteni, hogy az utazási irodák kínálatában a legkedvezőbb áron válogathatnak az utazni vágyók, így a viszonylag kispénzű embereknek, családoknak is szinte luxus-nyaralásban lehet részük megfizethető árért. Általában az utazási irodák a tunéziai utakat félpanzióval kínálják, a szállodák bőséges, svédasztalos reggelivel és vacsorával állnak az üdülni vágyók rendelkezésére.

 

A főváros Tunisz legérdekesebb és látnivalókban leggazdagabb része, az úgynevezett Medina, a történelmi városrész. Kr.u. 7. évszázadra tehető az óváros építésének kezdete és a városrész egészen a 20. századig, a francia megszállásig megőrizte központi szerepét. Az itt található épületek közül a legrégebbi az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz, Karthágóból származó oszlopot is felhasználtak. A közelben található és már messziről érezhető a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a Medinában van a Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók hatalmas mauzóleuma. Ebben a körzetben található a Világörökség részét képező Dar l-Haddad, a Medina egyik legrégebbi lakóépülete. A francia megszállók által épített Ville Nouvelle épületei európai hangulatot költöztettek ebbe a negyedbe. Hangulatos kávéházak és éttermek találhatók itt. Nem szabad kihagynunk a Szent Vincent de Paul katedrálist, amely azáltal vált híressé, hogy tervezői összekeverték a gótikus, a bizánci, és az észak-afrikai építészeti elemeket. Kötelező turistalátványosság a Bardo Múzeum, melynek termeiben megismerkedhetünk a punok, a rómaiak, a kora-keresztények és az arabok korának életével.

 

Sajnos a rómaiak alapos munkát végeztek Karthágó lerombolásakor, ezért az ide érkező turistákat csak romok fogadják. A legjobb kiindulópont a városnézéshez Byrsa hegy, ahonnan remek kilátás nyílik az egész romvárosra. Ezen a hegyen található a Szent Lajos székesegyház és a Nemzeti Múzeum. Az Amphiteátrum innen 15 percre található, sajnos a maradványok nagy részét különböző építkezésekhez elhordták. Az Antonine Fürdő méreteivel nyűgözi le a látogatókat.

 

Sidi Bou Said a Tuniszi-öböl leglenyűgözőbb tengerparti városa. Szűk macskaköves utcái, egységesen kékre festett ablakai és a várost övező sziklák felejthetetlen élményt nyújtanak. A tengerpert gyönyörű és az itt található kávézók és éttermek kellemes időtöltést kínálnak.

 

A Cap Bon félsziget Tunézia első számú turisztikai desztinációja. Valamikor ez a földnyelv kötötte össze Szicíliát és Tunéziát. Hammamet a félsziget legszebb üdülőhelye. Nemcsak a hosszú homokos tengerpart, hanem a régi Medina és a számos diszkó, étterem, ás egyéb szórakozóhely vonzza a látogatókat. A szomszédos Nabeul a kevésbé tehetős turistáknak nyújt magas színvonalú pihenést. A falu piaca az ország egyik legnyüzsgőbb piactere. Kelibia azokat várja, akik nem szeretik a nyüzsgést, inkább csendben szeretnének kikapcsolódni. Kerkouane pun kori romjairól híres.

 

Dougga a római korból fennmaradt romjairól nevezetes. Ez a város maradt meg a legjobb állapotban, ezért itt lehet a legjobban átélni a korabeli történelmet. Érdemes a városlátogatáskor idegenvezetőt fogadni. A 3500 férőhelyes színház az első épület, amely először a szemünk elé tárul. Kr.e. 188-ban épült, majd napjainkban teljesen felújították. Ez a színház varázslatos hátteréül szolgál a júliusi Dougga Fesztivál drámaelőadásaihoz is. Innen rövid séta után érkezünk a Szaturnusz templomhoz, majd a Szelek térhez.

 

Kairouan, Tunézia szent városa, Sousse-tól 60 km-re fekszik. Ez a hely az iszlám remekműve. A nagymecset egyetlen oszloperdő, melyet a szomszédos római kori települések márványoszlopaiból építettek. A hithű muzulmán, ha egyszer erre a helyre elzarándokol, felér a mekkai zarándoklással. A város a szőnyegszövés fellegvára, szebbnél szebb kézi csomózású szőnyegek készülnek a gyárban.

 

El-Jem a Krisztus elott 230-ban épült Colosseumáról híres.

Történelmének háborúi súlyos károkat okoztak az épületben, de meglepően szépen felújították és jelenleg ez az épület is az UNESCO Világörökség része. 30000 férőhelyével Afrika legnagyobb római kori építménye, melyben ma is jól megfigyelhetők azok a kijáratok, amelyeken a gladiátorokat és a vadállatokat engedték ki.

 

Tozeur a legrégebbi tunéziai település, több mint 10000 éve lakott. A város rengeteg turistát vonz, egyrészt az Ouled el-Hadef negyedben található épületek, másrészt a Dar Charait Múzeum miatt. A múzeum az ország múltját, jelenét, jövőjét mutatja be. A város Pálmakertje a második legnagyobb az országban, 10 négyzetkilométeren több mint 200000 pálmafa található. Kétszáz kútból öntözik a fákat és a csodás egzotikus növényeket.

 

Matmata a Csillagok Háborúja forgatásakor vált híressé. A terület sokkal inkább hasonlít űrbéli tájra, mint földire. Ezen a tájon vannak a földbevájt berber lakások, melyekben őslakosok ma is élnek. Nagyon sok lakásban a komfortnak nyoma sincs, csak a közúthoz közelebbiek a szerencsések, ahol már villany is van.

 

Douz, a sivatag kapuja. Innen indulnak útjukra a méharik (gyorsfutó nyerges dromedárok), a sivatagi szafarik. Ez az utolsó oázis a sivatag szélén, melyet dűneláncok vesznek körül. Meglepő a turistának, hogy a minden igényt kielégítő szállóhoz termálvizű úszómedence is tartozik.

 

Sportturizmus lehetőségei

Tunézia legjobb strandjai a Ghar el-Melhá, a Tabarka és a Bizerte. Ezek nem olyan zsúfoltak, mint a többi partszakasz. Rengeteg különleges sportot is kipróbálhatunk, ezek közül a tevegelés, a homoksízés és a szárazföldi vitorlázás a legextrémebb. Tozeurból fantasztikus hőlégballon utazásra fizethetünk be.

 

Nem kifejezetten a sport világába tartozik, de mint helyi specialitást, itt kap helyet a tengeri kalózkodás is. A turistákat szépen díszített hajókon, vagy bárkákon viszik ki a tengerre, ahol aztán jól szervezett kalóztámadások következnek.

 

Az Atlasz hegységben amilyen sziklafalak vannak, nincs kizárva annak lehetősége sem, hogy ott sziklafalat lehessen mászni. Bár ránézésre elég veszélyes lehet, elég omladozónak tűnik a képződmény.

http://www.utazona.hu/magazin/orszagok/tunezia3.htm

Ezt az útikönyvet Traute Müller írta aki közel negyven évet élt Tunéziában. Jelenleg Marokkóból szervez Tunézián is átvezető utakat.

 

Irány, surány!

 

By Rajkó Félix

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?