Rómát megismerni

csak terein keresztül lehet

 

Aki Rómát meg akarja ismerni, menjen a terekre

 

Corvina Kiadó

Róma

 

Rómában mindenki megtalálja a maga terét. A Szent Péter tér a világ egyik legpompásabb és legtöbbet fotózott terén lakik ugyan a szentatya, mégsem ez a rómaiak kedvence, hanem a Pazza Navona. Ez a tér hosszú, mégis zárt, nyüzsgő, eleven és színes. Ahol ma nyugodtan sétálgathatunk, egykor a sienai harci-játékokban alkalmazott lovak száguldoztak, és bikaviadalok zajlottak a klasszikus minták szerint.

Ha türelemmel várunk, akkor biztosan láthatunk két carabinerit-(csendőrt-a szerk.) akik sárga lovakon ügetnek: egy szép férfi és egy gyönyörű nő alkotja a párost, s a nő lófarka a paripa ritmusára himbálódzik- de hát aki egy piazzán megjelenik annak meg kell csinálnia a bella figurá-t!

A Via de Sasteri-n nézzen szét, aki olcsó püspöki talárt akar, aki kulináris élvezetekre vágyik irány a Campo de Fiori, a színes piac, ahol újabban ruhavásárokat, és virágokat is kapni, de az illatok elsődleges forrása a tenger, a hal, és a számlálhatatlan narancs. A Pantheon előtti Pizza della Rotonda esténként a római felső tízezer, a sztárok, sztárocskák, a politikusok és egyéb VIP személyek találkozóhelye A diákok és az egyetemisták, a motoros Vespa-lovagok és csajaik, akik az elővárosokban laknak, a betontelepekből jönnek ide, hogy a Via del Seminatrio-ban panino-t)zsemle) és mezzino-t(szendvics) majszoljanak

Az igazi romai, a romano romano, azt fogja nekünk mondani, hogy harminc-negyven évvel ezelőtt még igazi volt az élet, pontosan olyan színes és eleven, és őrült, mint Frederico Fellini filmjeiben Azon a napon, amikor Marcello Mastroianni meghalt, a Trevi kút csobogása elmúlt, és gyászfátyol ereszkedett a szökőkútra

Nos nem csupán hallatlanul praktikus és időszerű információi miatt szerettem meg ezt az útikönyvet, hanem méltán szép költői stílusa miatt is.

 

Kerekes Tamás

 

A népszerű Marco Polo útikönyv sorozat Róma kötete színes képekkel gazdagon illusztrálva, sok- sok hasznos tudnivalóval látja el az odautazót. A könyv végén 18 oldalon útitérkép segít a tájékozódásban.

 

Fedezze fel Rómát!
-Mit nézzünk meg?
-Két óra a múzeumban
-Hol együnk?
-Vásárlás bennfenteseknek
-Remek szállások
-Római naptár
-Esti szórakozás
-Római séták
-Bankoktól a vámig
-Figyelmeztetés: Mit ne tegyünk!
-Néhány szó olaszul: nem is olyan nehéz
-Róma várostérképe
-Mutató

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?