Három nap Szent Erzsébet évében

www.tollingahu

 

                                         Három nap Szent Erzsébet országában

 

Még emlékezhetünk arra, hogy Debrecenben, júniusban a Szent Erzsébet kápolnában a Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend és a Magyar Kultúra lovagjai megjelenítették, hacsak egy pillanatra is, a Rózsalegendát. Ekkor helyezték el a kápolna Főoltárképét, Simon M. Veronika Munkácsy-emlékérmes festőművész festményét, “Szent Erzsébet rózsalegendáját”.

2007. november 15, 16, 17 még több ember számára emlékezetes lesz, hiszen egymás után 3 magyar városban, Vácon, Székesfehérváron és Gyarmaton is megjelent Simon M. Veronika Munkácsy-emlékérmes festőművész festményeivel, közöttük újabb Szent Erzsébet ábrázolásokkal.

2007. 11. 15-én Szent Erzsébet tisztelete képekben, versekben, zenével volt annak a közel egy órás műsornak a címe, amelyet a váci Deákvári egyházi Művelődési Házban tartott nagyszá-mú közönség előtt Dedik János, Enyedi Béla, Simon M. Veronika és Szilágyi Kiss Margit. A festőművész vallásos képösszeállítással lepte meg a nézőket, melyek között szerepelt, még ha csak arra az egy-két órára is a következő két napban átadásra kerülő, Szent Erzsébetet ábrázoló festmények. Közben Szent Erzsébet-versek, A hit ereje, a Hadd maradjak még e Földön, A tél az Alpokban, a Suszter, és az Álomban című dalok hangzottak el. Meghallhatta még a közönség Dedik János Egy álom című kis novelláját is.

2007. 11. 16-án, Székesfehérváron a Máltai Szeretetszolgálat Székesfehérvári Csoportja vehetett át az Országos Krúdy Gyula Irodalmi Körtől egy “Szeretetszolgálat Szent Erzsébet évében” című alkotást, amelyet szintén Simon M. Veronika székesfehérvári festőművész festett és ajándékozott a szeretetszolgálatnak. A Szent Imre templomban hálaadó mise nyitotta meg az ünnepélyes képátadást, mely után a Szent István Művelődési Központ Szent László termében ünnepélyes körülmények között került sor a kép leleplezésére, átadására. A festményt Takács Nándor püspök Atya szentelte fel. A jelenlévő Kanizsa József, a Magyar
Kultúra lovagja, a Krúdy Kör titkára Szent Erzsébet-verse, és Enyedi Béla tolmácsolásában A Hit ereje című dala hangzott el a rövid műsorban. Ezután Dedik János Hadd maradjak még e Földön című dalát tanulta meg és énekelte el a nagyszámú közönség.

2007. november 17.-én a Győr melletti Gyarmaton a Jeruzsálemi Szent Lázár Katonai és Kórházi Lovagrend a Szent Erzsébet pékségben adta át Papp József tulajdonosnak Simon M. Veronika Szent Erzsébet című festményét. E gesztust azzal a sok esztendős jótékonyságával érdemelte ki a tulajdonos, hogy minden reggel, sok év óta, egy kosár süteményt oszt szét a szegények, rászorulók között. Veronika, mint a Lovagrend nagykövete, parancsnoka vett részt a kép leleplezési és felszentelési ceremóniáján. A festményt Benkovics Ferenc székesegyházi kanonok szentelte fel. Jelen volt Simon M. Veronika másik lovagrendjének vezetője, Tálos Tamás nagymester is Mórról. A Budapestről, Székesfehérvárról és Győrből érkező művészek zenés irodalmi műsorral tisztelegtek Szent Erzsébet személye előtt. Szent Erzsébet-versek valamint Sajó Sándor Van nekem egy könyvem, Szántai Sándor Létünk itt élünk és a Stancsics Erzsébet érettségi tétel Jó veled lenni című dalverse hangzott el. A hivatalos program után a helyi fogadóban terített asztal várta a jelenlévőket.

Hát így ünnepelte a fehérvári Máltai Szeretetszolgálat, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör, a Móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a JSzLKKL Lovagrend 2007-ben, Szent Erzsébet évében az Erzsébet napot. Akik részt vettek, részt vehettek a 3 napos rendezvénysorozaton, joggal mondhatták el a váci, a székesfehérvári és a gyarmati program után:

 

“ez jó mulatság, férfimunka volt!”

Enyedi Béla Dipl. Eng.

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?