Griffin

kissé teleregénynek hat

W.E.B. Griffin: Hadszíntér
www.goldbook.hu
info@goldbook.hu

W.E.B. Griffin a legújabb amerikai írónemzedék kimagasló tehetsége. Világsikerét A HÁBORÚ KATONÁI című nyolcrészes eposzával alapozta meg, amely hónapokig vezette a New York Times bestseller listáját, és megmozgatta a közvéleményt. Regényeiben Herman Wouk, JosephHeller és Irwin Shaw legjobb hagyományait követi, így válhatott milliók kedvencévé, amit azt számos nyelvre lefordított regényei tanúsítják.

Előzmény

Az akciódús háborús regénysorozat újabb darabjában a műfaj mestere, Griffin a második világháború árnyékában vívott kémháború szövevényébe avatja be olvasóját. A Kettősügynökökben Dick Canidyre és a Stratégiai Titkosszolgálati Hivatalnál szolgáló társaira minden eddiginél nehezebb feladat vár: el kell hitetniük Hitlerrel és a tengelyhatalmakkal, hogy a szövetségesek nem a nácik által megszállva tartott Franciaország partjainál fognak partra szállni, és nem onnan akarják megkezdeni a hadjáratot, amely végén Európa felszabadulhat. “Vad Bill” Donovan ügynökei több taktikát dolgoznak ki, és végül olyan embereket hívnak segítségül, akikben nem lehet száz százalékig megbízni, s akik talán épp az ellenségnek dolgoznak. Az akciót a lehető legnagyobb gonddal készítik elő, mert tudják, elég egyetlen rossz mozdulat, és az egész kártyavárként fog összedőlni. Képesek lesznek az OSS ügynökei megoldani a feladatot? Ők úgy gondolják, igen. Aztán Spanyolországban egy holttestet vet partra a tenger..

Akit eddig Griffin nem tanított meg a ballisztikai együtthatóról a távoli lövészet keretein belül, s nem gyakorol Gepárd mesterlövészpuskával, az is megérezhet valamit az amerikai mesterlövészek monoton taposómalmáról. Manapság divatban van arról írni és cikkezni, hogy a japán támadásról előre tudott az amerikai védelmi minisztérium, de nekik is kellett egy háborús casus belli, ennek a hipotézisnek Griffin regényében nincs helye. Nem is lehet, mert Griffin ma már balzaci regényfolyammal vetekedő háborús epopeiája nagymértékben az USA ARMY kritikálatlan heroizmusáról szól. De azért a realizmus diadala itt is érezteti hatását, Griffin nem kerüli ki az amerikai hadseregen belüli osztályellentéteket. Ezzel Griffin nem lesz marxizáns szociálliberalista, csak hihetőbb, adekvát író.

Vitatható nézetei is vannak az USA ARMY public relation ostályának:

Megbízható hírszerzői forrásokból tudjuk, hogy Che Guevara Kongóba akar menni. Már Afrikában van. Ott akarja folytatni, ahol a szimbák abbahagyták. Káoszt akar kelteni, és át akarja venni az irányítást az ország felett.
-A kubairól beszélsz?- kérdezte Portret kapitány meglepetten.
-Igazából argentin. Dr. Ernesto Guevera de la Serna, született 1928. június 14-én, Rosarino-ban. Az apja ír származású, az anyja spanyol.
-Miért éppen Kongó? -kérdezte Portret kapitány
-A végső célja Dél-Amerika megkaparintása, Kongó csak az első lépés. Szerintem Gueveara fütyül Kongóra, de úgy gondolja, hogyha sikerül átvenni az ország felett az irányítást, akkor megállíthatatlannak fogja tartani a világ, és ezzel bebizonyítja, ami Kongóban történt, az nem volt aberráció. És persze, gyanítom, hogy azt hiszi, viszonylag könnyen át tudja venni az irányítást.
-Ez nem fog jót tenni Kongónak -mondja Portret kapitány. -Jól értettem? Azt mondtad az előbb, hogy doktor? Orvos?
-A Buenos Aires-i Egyetemen végzett, 1953-ban-mondta Lowell.
-A problémát kétféleképpen lehet megoldani-mondta Felter. Az egyik, hogy kiiktatjuk.
-Úgy érted, hogy megöljük? Vagy megöletjük?
Felter bólintott.
-Persze ettől mártírrá válna. Ezt felismerve, Johnson elnök jóváhagyott egy tervet, amelynek az a célja, hogy Guevara életbebn maradjon de kongói tervei meghiúsuljanak. Azt akarjuk, hogy elbukjon Kongóban. Persze úgy akarjuk elintézni, hogy ne derüljön ki, hogy benne volt a kezünk.
-Érdekes -mondta Portret kapitány elgondolkodva.”

 

Aki a mostani passzuson túl teszi magát, az élvezni fogja Griffin munkáit. Olvasmányosan ír, noha sokat. Mesterember, nála számít a motiváció és a lélektani ábrázolás. Meseszövése lebilincselő. Egyik legnagyobb szerzője ő, a második világháborús történetíróknak.

 

A kiadó

W. E. B. Griffin igazi egyéniség, az amerikai katonai regény- és drámaírás nagymestere. Ebben az új, lebilincselő regényben elmeséli a csendes-óceáni térségben lezajlott véres csaták egyikét, a hősies küzdelmet Guadalcanalért… Charles Galloway, a vakmerő pilóta a saját bőrén tapasztalja meg, hogy milyen kemény feladat repülőszázadot vezetni. Joe Howard hadnagy csatlakozik a partfigyelőkhöz. Jack „Nincs Utónév” Stecker gyalogzászlóalja élén harcba vezeti az embereit, amiért szörnyű árat kell fizetniük. Pickering haditengerész-kapitány pedig acélsisakkal a fején fegyvert ragad, és beáll a tengerészgyalogosok közé, hogy kivegye a részét a Guadalcanalért folytatott ádáz harcokból…

A SZERZŐ(K)RŐL

W. E. B. Griffin, aki valaha maga is katona volt, a Páncélosszövetség tagja (Párizsi Szervezet, 1., Ameri­kai Légió), továbbá a Nemzeti Lövészszervezet örökös tagja és a Külföldi Háborúk Veteránszövetségé (5660. Gaston Lee-i szervezet).

 

A VESZÉLY ÚTJÁBAN
(W. E. B. GRIFFIN)
Az UTOLSÓ HŐSÖK
(W. E. B. GRIFFIN)
EGY BECSÜLETBELI ÜGY
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENSÉGES TŰZBEN
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENSÉGES VONALAK MÖGÖTT
(W. E. B. GRIFFIN)
ELLENTÁMADÁS
(W. E. B. GRIFFIN)
EZREDESEK
(W. E. B. GRIFFIN)
FEGYVERBE!
(W. E. B. GRIFFIN)
HADNAGYOK
(W. E. B. GRIFFIN)
HARCOLÓ ÜGYNÖKÖK
(W. E. B. GRIFFIN)
KATONÁK ÉS KÉMEK
(W. E. B. GRIFFIN)
KETTŐSÜGYNÖKÖK
(W. E. B. GRIFFIN)
KÖZELHARC
(W. E. B. GRIFFIN)
KÜLÖNLEGES KOMMANDÓSOK
(W. E. B. GRIFFIN)
MINDHALÁLIG
(W. E. B. GRIFFIN)
ŐRNAGYOK
(W. E. B. GRIFFIN)
REPÜLŐSÖK
(W. E. B. GRIFFIN)
SZABOTŐRÖK
(W. E. B. GRIFFIN, IV. WILLIAM E. BUTTERWORTH)
SZÁZADOSOK
(W. E. B. GRIFFIN)
TÁBORNOKOK
(W. E. B. GRIFFIN)
TITKOS HARCOSOK
(W. E. B. GRIFFIN)
TŰZVONALBAN
(W. E. B. GRIFFIN)
ÚJ NEMZEDÉK
(W. E. B. GRIFFIN)
VISSZAVONULNI? SOHA!
(W. E. B. GRIFFIN)
ZÖLDSAPKÁSOK
(W. E. B. GRIFFIN)

 

Kerekes Tamás
www.szolnokinaplo.hu

 

 

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?