Mit keres ez az ember a teremen

hát sose józanodik ki

 

2/Szolnoki séta

 

 

„Előttünk az orosz. Hátunkban a német. Fejünk felett az angol. Intézkedést kérek.” -jegyezte fel Bakay Szilárd altábornagy 1944-ben. Az akkori vezérkari főnök, Szombathelyi, a magyar honvédelmi erők határon belül tartását célozta meg. Kállay, a miniszterelnök szerette volna a 2. magyar hadsereg roncsait Oroszországból hazahozni. De a németek követelésére kénytelen volt egyre újabb és újabb egységekkel az ukrajnai és fehérorosz megszálló csapattesteket nagy erőkkel erősíteni. Ez hétfőn jutott eszembe, amikor az Afganisztánba induló kontingenst a lakásomtól húsz méterre lévő Kossuth térről búcsúztatták nagy csinnadrattával.

1918-as miniszterelnökünk, kinek nevéhez a magyar függetlenség, a magyar köztársaság megteremtése fűződik, évtizedes emigrációba kényszerült a bolsevik hatalomátvétel után. Bizonyos politikai erők szerették volna, ha 1945 után ő lenne a magyar köztársasági elnök.

Az illúziótlan politikus évtizedek múltán hazajött, a saját palotájába. A századelőn nagy harcokat vívott egy komoly, konzervatív katolikus főpappal. Prohászka Ottokár. A nem a kifinomult érzékéről híres személyi állomány Teleki távollétében a politikai ellenfél szobrát helyezte el a távollévő politikus kertjében. A hazatérését megünneplő bankett alaposan elfárasztotta a politikust. Kora délelőtt ébredt, a szeptemberi köd még nem tisztult fel teljesen, de a gyűlölt politikai ellenfél szobrának romjai kezdtek kibontakozni a politikus villájának kertjében.

-„Mit keres ez az ember a kertemben?”- kérdezte a kiszemelt köztársasági ember a kertemben, s elhajította ízetlenné vált szivarját.

„Mit keres ez az ember a teremen?” -kérdeztem magamban a lakásomtól húsz méterre a ritkán kijózanodó hajnalonta. honvédelmi miniszter láttán, mely alkoholfüggőségében osztozik a jelenlegi, szolnoki lakos, nemzetbiztonsági államtitkár alkoholfogyasztási szokásaival,unikummal gargarizál

Tehát a dicstelen hatvannyolcas csehországi szerepünktől eltekintve Hitler volt az utolsó, aki magyar haderő külföldön való állomásoztatását követelte.

Szekeres Imre, Iváncsik Imre És Hitler. Tetszik nekem ez az erősorrend. Már megint egy maszlag szerint (most a NATO az) idióta törvényhozóink szerint katonáink egy része külföldre kényszerül, noha minisztériumunk nevében benne van a „HON” -védelem szócska.

A dicsőséges márciusi napok folytán, mint azt Petőfi megénekelte, a magyar közvélemény akasztott már hadügyminisztert.(Lamberg szívében tőr, Latour a lámpavason” -ujjongott Petőfi. S mintha a 12 pont közt is szerepelt volna, hogy magyar haderőt ne lehessen az ország határán kívül tartani.

Ezek után ha a lámpavason látnám honvédelemben köztudottan oly jártas törvényhozóinkat, én nem kiáltanék fel, hogy mit keresnek ezek az emberek a lámpavason. Ráadásul olcsóbb lenne, mint egy tűzijáték, és a nép is jobban szórakozna.

 

 

Kerekes Tamás

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?