Zsebforradalom – avagy mire képes néhány inch

A lenti áttekintés bevezetője egy cikksorozatnak, melyben megvizsgáljuk, hol tart 2008-ban a mobil technológia.

 

Az infokommunikációs és multimédia fejlesztő cégek körében ádáz csata dúl zsebünk birtoklásáért. Ezúttal nem (csak) ott lapuló pénztárcánk a cél, hanem olyan kompakt, időnként miniatűr eszközök létrehozása, amelyek a funkcionalitást minden képzeletet felülmúló mértékben egyesítik magukban. Valójában nem is igazán érthető, miért csak most kezdenek feleszmélni a cégek, hisz a zsebkütyük kora már a 80as években elkezdődött, a kvarcjátékokkal, a Gameboy-al, aztán később a tamagochival. Az igazi áttörést azonban a mobiltelefonok sikere hozta meg. Ma már nehezebb sorsú országokban is elképesztő mértékű a mobil ellátottság, különösen érdekes lenne a jelenség szociológiai elemzése, amit reményeim szerint szakavatott kollégák majd részletesen elvégeznek, én csak néhány alapgondolat erejéig térek ki rá.

A mobiltelefonálás, a mobilitás átalakította az életünket, megváltoztatta a világban elfoglalt szerepünket. Mindenki mindenhol elérhető, és mindenki mindent elérhet bárhol. Kezdetben volt a telefon és az SMS funkció, amitől óriási mértékben megnőtt az emberiség kommunikációs igénye. Kommunikálj, egyszerűen azért, mert megteheted! Innen már csak kis lépés volt továbbgondolni az elvet: Ne csak beszélj és írj, mondd el képpel, hanggal, videóval! Az asztali gépeken lassan 20 éve tomboló multimédia őrület elkezdett belopózni a zsebeinkbe, ha ma szétnézünk egy infokommunikációs vásáron, a kreatív tervezők fékezhetetlenül ontják az újabb meghökkentő ötleteket. Meghaladtuk az egy funkció, egy gép korszakát, az információs paletta teljessé vált, a kommunikáció és az információ formától függetlenül mobilizálható. A hirtelen kapott lendület annyi apró momentumból épül fel, hogy izgalmas belegondolni, hogyan kezdte el a felhasználók igénye formálni a meglévő hardvereket. Csak jellemző példaként, a dologban jelentős szerepe van a televíziós sorozatok világában új aranykort hozó LOST, Született Feleségek, Dr. House, és egyéb címek, amelyek megfelelő formátumban remekül lejátszhatók a legtöbb mobil méretű eszközön, egy rövidebb utazást kellemesen kitöltve. Hasonló hatású a legális internetes MP3 áruházak térnyerése.

Ugorjunk kicsit vissza oda, amikor azt említettem, a cégek viszonylag sokat vártak ezzel az áttöréssel. Már 5-6 éve elérhetőek azok a hardvereszközök, amelyek megfelelő hátteret biztosítanak a szinte korlátlan multimédiás lehetőségeknek, a szoftveres oldalt viszont nagyon sokáig figyelmen kívül hagyták a gyártók. Üzletpolitikájuk annyi volt, hogy a gép műszaki képességei legyenek topon, a többit majd kitalálja a vásárló. Ennek köszönhetően hiába vett valaki (zsebmértékkel) nagyképernyős, önálló processzoros, gyors eszközt, a vásárlás után minden beépített szoftver megrekedt a minimális funkciók szintjén. Ezért válhattak a PDA-k (Personal Digital Assistant) a kütyükedvelő közönség kedvenc játékszereivé, hiszen a felhasználók által összebütykölt, vagy akár kereskedelmi szoftverekkel egészen meglepő dolgokra válnak képessé a kis számítógépek.

Ma, mikor ezt a cikket írom, már túl vagyunk egy nagy felismerésen, ami szerint a zsebkészülékek komplett élményközponttá válása a jövő. Nem meglepő, hogy az igényességéről híres Apple cégben tudatosult ez először, ráadásul megfelelő bátorsággal párosulva, aminek aztán az iPhone nevű termékük lett az eredménye. Ez a telefon, PDA, multimédiás szórakoztató központ lett az első olyan készülék, amely koncepciójában a mobil készülékek területén is lehetővé tette az összes elvárt képesség és a könnyen kezelhető, csúcs igényességű kezelőfelület összekapcsolását. Az Apple minden terméke tervezésekor első helyre sorolja a felhasználó igényeinek maximális kiszolgálását, eszközeik kezelése mindig trendteremtő volt, az iPhone bemutatásával azonban minden eddiginél nagyobbat léptek, annak ellenére, hogy a gép korántsem hibátlan. Elég néhány videót vagy képet megnézni a telefonról, rögtön látni fogjuk, az idei év két dologról fog szólni: lemásolni mindenáron, avagy überelni mindenáron, cégtől és fejlesztési költségvetéstől függően.

Nos, mind a két irányzatra találhatunk számtalan példát, elég csak rákeresni az interneten. Az iPhone hiányosságait már több gyártó kiküszöbölte saját modelljében, és persze gondosan elhelyezték bennük az új hiányosságokat, elvégre az ipar sosem állhat le. 🙂 A piaci körképet alapul véve, lassan kidobhatjuk az olyan korábbi támpontokat adó elnevezéseket, mint PDA, mobil, smartphone, PMP, és az aktuális elvárt csúcskategóriát az adott termék nevével azonosíthatjuk.

A cikk prológusát képezi a témát részletesen is kifejtő cikksorozatnak, ezért a kommentekben szívesen várok javaslatokat a kívánt témákban. A tervezett témák: mobilizált internet, adatbeviteli és kezelőfelület megoldások.

Szerző: szívében szögesdrót

Csak hang legyen és fény!

“Zsebforradalom – avagy mire képes néhány inch” bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. igazából ezek a fejlesztések addig érdekesek még megveszed azaz már sokkal inkább a csomagolás része nem tudok olyan kütyüröl amiben bármilyen mm szolgáltatás ne kínkeservesen lenne használható talán eddig csak az iphone a kivétel mert azon legalább tényleg kényelmesebb pár funkció a többiek ettől még fényévekre vannak… de miutan kikerült a dobozból, rácsodálkoztunk lecsiszoltuk a mutatóujjunkat a tapiképernyőn… odacammogunk a méretesebb megoldás mellé…

 2. Persze, az informatikusok rögtön leirtják ezeket a látványelemeket.:)
  De szerintem most kezdődött el igazán a kezelőfelületek egységesülése, pl a Windows 7-ben is biztos nagyon moduláris lesz a felület és biztos lesz valami érintőképernyős buli benne. Az iPhone sok olyan dolgot bevezetett, ami már régóta kellene hogy legyen.
  Ezt az írást csak felvezetőnek szántam, igazából a mobilos böngészőket akarom majd összehasonlítani (firefox, safari, opera mobile). Ezek a szoftverek nagy ímmel ámmal születtek meg, és egycsapásra élvezhetővé tették a mobilos netet. Kérdés miért csak most?

 3. a kezelőfelület az tipikusan az a kategória ami első látásra hu de izgi de nagyon rövid ideig tart ki a lendulet szerintem atlag 3 nap mulva minden effektet kilődöz az ember addigra valik idegesítővé, persze a felfedezés öröme stb:)

  eddig még normál pc re sem volt egyszerű manőver minden böngészőn egyformán megjelenő oldalt barkácsolni hát még a speciális nem elterjedt képernyőmeretekre… most jelentek meg a két ujjal húzom és nagyul meg kicsinűl featurék, a microsoft is végre kezd szabványkövető böngészőket heggeszteni az eddigi “saját számízünk” szerinti szabványértelmezés helyett… plusz a mobil procik fejlődése lásd intel atom… tehat azért mert most dobták piacra ezek futtatását lehetővé tevő eszközöket, szándékosan nem azt irtam most érték el a szükséges technikai szinten mert ha öt éve kidobják igy öt kört kihagytak volna az évenkénti ez már überelavult itt az új… occsóóbb tehát cserélj ha lehet minnél gyakrabban… van valaki aki kezdeti rácsodálkozás után használja valamire rendszeresen a mobilban lévő böngészőt?:)

 4. Zalán, fogadjunk hogy bármit megadnál egy parancssoros mobilért 😀
  Írhatok majd egy cikket a bináris kódos karórákról is 🙂
  De ti más szemszögből nézitek, műszakisok infósok persze mindent leirtanak a win kezelőfelületén is. Mégis a Jam Pub teraszán már egy rakat iPhonet markolászó embert láttam. Szürkekereskedelem gőzerővel szórja ki. Abban igazad van persze üzleti szempontból nem szabad túlpörgetni a fejlesztést. prociknál is ez van. De 1-2 éve kezdenek változni a dolgok pl csak nézek hogy hol tartanak a videokártya árak.

Vélemény, hozzászólás?