Online Könyvhét

javában tart

 

Online Könyvhét! (Közlemény)

 

Kategória: kultúra | Szerző: bialko | Feltöltve: június 07. 00:09 

Ezennel pályázatot hirdetünk, valamint civil kezdeményezésként megrendezzük az első Blogger Online Könyvhetet (várjuk a segítő kezeket), mely július 21-től 27-ig tart majd. (Az időpontválasztás önkéntes-önkényes!)

 

Ezen a héten egy külön blogon lesznek olvashatók (napról-napra) a pályázók blogjainak “esszenciája”. Vagyis minden nap tematikusan (legyen tematikus az egyszerűség kedvéért) közreadjuk a bloggerek műveit.

 

Mi értelme ennek? A kérdés jogos, a válasz egyszerű: az olvasás népszerűsítése és a “kortárs írók”, bloggerek bemutatkozása. A BOK lényege annak az űrnek a betöltése, amely szerint egy énblogba nem feltétlenül csak a blogger személyes szenvedése és boldogsága szerepel, hanem például egy-egy jó meglátása a közélet egy-egy fontosabb eseményére – és fordítva. Mivel a Goldenblog is kategóriákra sorolja a naplókat, sokszor a szerző maga sem tudja eldönteni, hogy melyik tartományba tartozik interneten vezetett szellemi terméke. Talán emiatt nem jut jutalomhoz, de még csak meg sem említik a Goldenblogon és az ahhoz hasonló versenyeken.

 

A BOK-on azonban bárki bemutathatja szellemi termékét – természetesen nem az egész blogját, csak annak az “esszenciáját”.

 

Esszencia alatt azt kell érteni, hogy a pályázó szerző blogjának bejegyzéseiből szerkeszt egy 3-5 oldalas művet (Wordben 12-es betűmérettel). Lehetnek ezek a legjobbnak tartott bejegyzések, vagy olyan egyedi szerkesztés, amely egy témára épül, például egy szakításra, egy munkahely mindennapjainak elmesélésére.

 

A Blogger Online Könyvhéten minden nap tematika szerint megjelennek a bloggerek ezen művei egy előre beharangozott blogon. Később ezeket az összefoglalókat digitalizáljuk és elküldjük az internetes könyvtáraknak, így például az MEK-nek. Nyomtatott változatot is tervezünk, de az nem rajtunk múlik.

 

A projekt lényege röviden, címszavakban:

 

– Egy hétig minden nap frissülő, előre meghirdetett oldal, amelyre a pályázó bloggerek művei kerülnek. (Az oldal későbbi sorsáról még nem merünk jóslatokba bocsátkozni, de reméljük felfelé ívelő karrierre számíthat.)

– A pályázóknak 3-5 oldalas (Wordben 12-es betűméret) blogkivonatot kell elküldeniük a későbbikben megadott e-mail címre

– A megjelent blogkivonatokat digitalizáljuk, könyvtáraknak küldjük

– A BOK lényege és célja: a blogok olvasásának népszerűsítése, a bloggerek bemutatkozása

– Nyeremények: szponzortól függ, de ami biztos: szabadság és hatalom! (Nagy szavak, mi?)

 

Aki szeretne nevezni, vagy a BOK megszervezésében segíteni, az jelentkezzen a felfoldi@index.hu e-mail címen. Egyelőre nem műveket várunk, csak visszajelzéseket arról, hogy ki szeretne csatlakozni a projekthez.

 

   

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?