Könnyed nyáresti dallamok japán-magyar koprodukcióban

A Tokyo-Budapest Ensemble művészeti vezetője Berkes Kálmán, és fúvósegyüttese ismét Magyarországra látogat: hangversenykörútjuk első állomásaként a Zeneakadémián koncerteznek július 23-án este. Előadásukban Hidas, Liszt, Beethoven, Schumann, és Poulenc dallamai csendülnek fel.

A kifejezetten könnyed és szórakoztató nyáresti programnak ígérkező koncert első részében egy korai Beethoven-darab, egy kevesek által játszott, ám Liszt művei közül az egyik legvirtuózabb szóló, továbbá az egyik legszebb klarinét-zongora-darab – Schumann Fantáziadarabok op.73. című műve – hangzik el. A hangverseny második felében Hidas Frigyes – saját elmondása szerint „az utolsó romantikus zeneszerző Magyarországon” – és Poulenc műveit szólaltatja meg a saját kamaraosztályának legjobbjaiból és egy különleges tehetségű zongoristából álló kamaraegyüttes – mondta el a Japánban élő karmester és klarinétművész Berkes Kálmán. „A leghatékonyabb tanítás a növendékekkel együtt játszani” – tette hozzá. 

A Tokyo-Budapest Ensemble nevű együttest Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Academia professzora, a Budapesti Fúvósok művészeti vezetője alapította. A 2001-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütáltak, megalakulásuk óta játszottak számos ország rádiójában, televíziójában, különböző nemzetközi és magyarországi fesztiválokon, többek közt a salzburgi Mozart Fesztiválon is. 

Berkes Kálmán 16 éve a japán Musashino Academia Musicae professzora. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte, karmesteri tanulmányait Ferencsik Jánosnál és Giuseppe Patanénál folytatta. Több előkelő versenydíjat nyert (Genf, Belgrád, München), vezető magyar nagyzenekarokban töltött be szólamvezetői státust; szólistaként és kamarazenészként itthon és a nagyvilágban nagy elismertségre tett szert. Több fúvósegyüttest alapított (Opera Fúvósötös, Budapesti Fúvósegyüttes), rendszeresen vezényel, kurzusokat tart, versenyek zsűritagja szerte a világban. 

A hangverseny időpontja: 2008. július 23. 19:00

A hangverseny helyszíne: Zeneakadémia, Kisterem

A koncertre a belépés díjtalan.

Műsoron: Beethoven: Zongoraötös op.16

           Liszt: Spanyol rapszódia

           Schumann: Fantáziadarabok op.73

           Hidas: II. Fúvósötös

           Poulenc: Sextett 
 
 
 

Közreműködik: Saito Seiji – fuvola

                Nagayama Wataru – oboa

                Ho Yumi – klarinét

                Fujita Marie – kürt

                Nemoto Ayumi – fagott

                Akuzawa Masayuki – zongora

                Berkes Kálmán – klarinét

Vélemény, hozzászólás?