Meveszem az SZDSZT, kilóra, nyúlmájáron

pártok eladók

Párt eladó

 

A dél-bánáti Ratko Konstantinovics áruba bocsátotta az általa alapított Új Vajdaság elnevezésű pártot. A politikával foglalkozó kereskedő azt állítja, hogy csalódott az emberekben, főleg a vajdasági politikusokban, ezért tett közzé hirdetést a párt eladásáról. Az Új Vajdaságnak nincs székhelye, de még gépkocsija sem, így Konstantinovics a pecséten és a programon kívül hatvan, szerinte „aktív”községi szervezetet szeretne értékesíteni.

A belgrádi városi hirdetések között nagy figyelmet keltett a napokban egy nem mindennapi rövidhír: “Eladom a „Nova Vojvodina” (Új Vajdaság) nevű politikai pártot. Várom jelentkezésüket a következő telefonszámon.”

Az Új Vajdaságot 2OO2. október 11-én alapította Ratko Konstantinovics, és hivatalosan be is jegyeztette. Ő maga korábban a leköszönő kormány egyik pártjának, az Új Szerbiának volt vezetőségi tagja. Vajdasági révén arra gondolt, hogy regionális pártot alapít hasonló névvel.

Az alapító elnök elmondta, hogy nem könnyű pártot alapítani, különösen, ha az alapító komolyan akar politizálni. A községi szervezetek megalapítása sem könnyebb. Be kell gyűjteni a megfelelő számú aláírást, meg kell szervezni a támogatást, és minden egyes községi szervezet regisztrálása körülbelül 1OO eurónak megfelelő összegbe került, márpedig kb. majd 6O van belőlük.

Ratko Konstantinovics hozzátette: a párt nevének és címerének megtervezése sem „gyerekjáték”, hiszen több száz pártnév van már bejegyezve. Így aki politizálni akar, elegendő egy már meglévő pártot megvásárolnia, és máris részt vehet az első választásokon.: közben az állami költségvetésből való jelentős támogatást is élvezheti.

Az “politikus” megjegyezte: „Én valójában nem akarom eladni a pártot, ez csupán reklámfogás volt, hogy az újságíróknak elmondhassuk azt: környezetkímélő programjaink révén Szerbiának több millió eurót takarítanánk meg. például az elektromos meghajtású városi közlekedés bevezetésével, a biodízel l alkalmazásával és a levegő szennyeződésének csökkentése érdekében a nedves szűrők használatával. Sok dologról beszélhetnénk, csak nincs, aki meghallgassa, mert az emberek közvetlen érdeket és hasznot keresnek mindenben.”

Vladimir Goati, a Transparency Szerbia civil szervezet vezetője szerint a szerbiai törvények értelmében pártot nem lehet áruba bocsátani. Goati azt is hozzátette, hogy a hatályos törvény értelmében eddig csupán 1OO aláírásra volt szükség egy párt bejegyzéséhez, a már készülőben lévő új tervezet szerint viszont ezután az eddigiek több tízszeresét írja elő a törvény.

Az államigazgatási minisztérium Szerbiában 46O bejegyzett pártot tart nyilván, és ebből körülbelül 4OO aktív. A politikai pártok listáján elsőként a Szerbiai Szocialista Pártot jegyezték be 199O-ben. Rögtön utána a Vuk Draskovics vezette Szerb Megújulási Mozgalom következik. A Demokrata Párt a 7. helyen áll, a radikálisok pedig a 61-diken. A leköszönőben lévő miniszterelnök, Vojiszlav Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja a 9O. helyet foglalja el.

Duna Tévé

Találta Kerekes Tamás

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

Vélemény, hozzászólás?