Yann Tiersen

Semmit nem tudok erről a fószerről, mert nem látta az Amelie csodálatos élete c. filmet, aminek a kisérőzenéjét szerzette. Viszont megtetszett ez a zene, kicsit… light-osabb, mint a Syd Barrett -féle Pink Floyd. Kevésbé acid (ha a savon az LSD-t értem).

Nem csesz ki velem a HTML-szerkesztő, mert beírom gyalog:

http://www.youtube.com/watch?v=o8lPEgqE16o

Nagyonjóbarátomtól kaptam a linket, köszönöm is neki. Vígasztal, hogy még van ilyesmi zene is.

http://www.youtube.com/watch?v=RQm2dWe555U

 

 
Yann Tiersen Brestben született 1970-ben. Fiatal korában nagy érdeklődést mutatott a zene iránt, és ez tanulmányi eredményét is lerontotta. Gyermekkorát Rennes-ben töltötte, ahol megtanult zongorán és hegedűn játszani és vezényelni. Később a rockhoz kezdett vonzódni, és a nyolcvanas években több rennes-i rockegyüttesben is játszott. Mielőtt megjelent volna első saját lemeze, több színpadi darabhoz és rövidfilmhez is komponált háttérzenét.

Első lemezét 1995-ben adták ki, La valse des monstres (A szörnyek keringője) címmel, ebben korábbi műveiből hallható válogatás. Hazájában igazi sikert 1998-ban ért el a Le Phare (A fényszóró) című albummal, melyről a legsikeresebb dal a Monochrome volt. A nemzetközi elismerésre azonban 2001-ig kellett várnia, ekkor jelent meg az Amélie csodálatos élete. A film zenéjéért  César-díjjal és  World Soundtrack-díjjal jutalmazták.

 

 

Szerző: D. Gyenes István

Adjatok a citerának! Részeges, teljesen megbízhatatlan csávó voltam, . Össze-vissza hazudoztam a csajaimnak, átvertem őket. A csillagos ég nem szakad rám. A legjobb évjárat kevesebb lett velem egyel -mindenki menő lett a suliből, csak én nem. Sikertelenségem frusztrált, hibát hibára halmozván. Nem kíméltem az autómat, ami lakásom is volt egyben, már széjjel van rohadva és kis c kategóriás az eredetvizsgája. Jobbára áll és egy Ford Bronco lakóbódéval a platóján. 2007-ig szerettem volna élni legalább, akkor fölfordultam volna. Nem így történt, de ezt se bánom. Mondanom sem kell, hogy sajnálatosan bekövetkezett halálom ellenére a fittyethányásom is zavartalan.

“Yann Tiersen” bejegyzéshez 10 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?