Route 66 –az ÚT

A Senkiháziak és Kerouac miatt indultam el az úton.

Minden utak útja. Mother Road. Az amerikai álom, Steinbeck, Kerouac, az Easy Rider-ek útja. Egy életfilozófia megtestesítője. Maga a SZABADSÁG, így csupa nagybetűvel.

Ha most valaki azt mondaná, tegyem fel magam egy behemót motorra és megyünk párszáz mérföldet ezen a legendás úton, mikorra pislogsz egyet, már csak a hátam közepét látnád. Sosem tudnád meg, legalábbis tőlem nem, hogy mi a különleges ebben a teljes hosszában 2,448 mérföld, azaz 3,940 km útban. Ami ráadásul, hivatalosan már nem is létezik, mert 1985. június 27-én, törölték az Egyesült Államok autópálya rendszeréből. (Akkor pecsételődött meg a sorsa 1956-ban, amikor Dwight Eisenhower elnök, a német autópálya rendszerbe beleszerelmesedve, új autópálya rendszert dolgoztatott ki az Államokban, tisztán katonai-védelmi szempontok alapján.)

A U.S. Highway 66 – vagy Route 66 1926. november 11-én született. Eredetileg Chicagoból, Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona és California államokon keresztül vezetett Los Angelesig, majd Santa Monica-ig „A 66-os országút a kivándorlók fő útvonala. 66-os az országot átszelő hosszú betonút, amely enyhén hullámzik föl és le a térképen, a Mississippitől Bakersfieldig, vörös földeken és szürke földeken át, fölkanyarodva a hegyek közé, átszelve a vízválasztót, aztán le a ragyogó, félelmes sivatagba, a sivatagon át ismét hegyek közé, egészen a gazdag kaliforniai völgyekig. 66-os az útja egy menekülő népnek, amely fut a por és az összezsugorodó föld elől, a traktorok dübörgése és a birtok összezsugorodása elől, a sivatag lassú északra törése elől, a Texas irányából üvöltve érkező forgószelek elől, az áradások elől, amelyek nem teszik dúsabbá a földet, sőt megfosztják maradék termő gazdagságától is. Mindezek elől menekülnek az emberek, s összekerülnek a 66-os országúton a mellékutakról, rázós mezei utakról, kerékvágásos, úttalan utakról. A 66-os a fő út, a menekülés útja.” – írja Steinbeck az Érik a gyümölcs c. regényében, amit 1939-ben adtak ki. A Pulitzer díj, amivel a regényt elismerték csak még tovább növelte az út mítoszát.

Dalt írtak róla/hozzá, ”Get Your Kicks On Route 66”, amit egyenesen a nagy Nat King Cole vitt sikerre, de feldolgozta Chuck Berry, a Cramps, John Mayer, a Manhattan Transfer Oscar Petersonnal, az Asleep at the Wheel, Van Morrison, a Rolling Stones, és a Depeche Mode is.

Nem Amerika lenne, ha az út mentén élők belenyugodtak volna abba, hogy emlékké degradálják őket. Turisztikai látványosságot csináltak az útból, aminek mintegy 85 százaléka ma is járható. 1990-ben Arizonában és Missouri államban alakultak meg az első Route 66 társaságok, amelyek példáját más államokban is követték. Még ugyanebben az évben Missouri állam létrehozta az Állami Történelmi Utat (State Historic Route) kihelyezték az első Historic Route 66 táblákat. Napjainkban az út megmaradt részét végig “történelmi 66-os út”-ként jelölik (Historic Route 66, vagy National Scenic Byway) és ebben a formájában turisztikai érdekességként kezd visszatérni a turistatérképekre.

A Mother Road jó anyaként nevét adja a show biznisznek is. Televíziós sorozatban, filmekben és hely sincs, hogy felsoroljam holmindenhol lelheted nyomát a legendás 66-osnak. Ha kíváncsi vagy nézd meg a Route 66 and pop culture címszó alatt.

Amikor annyi érdekes hely van a világon, miért szeretnék motorozni egy kicsit ezen az ÚT-on? A national66 honlapján ott vannak az érvek:

* Látogass vissza egy régmúlt időszakba. Fedezd fel a 2.400 mérföldes 66-os úton, hogy hogy utazott Amerika az 1920-1960-as években.

* Látogasd meg az üzleteket, benzinkutakat, moteleket, turisztikai látnivalókat, éttermeket és falvakat az Anya út mentén.

* Állj meg és sétálj egyet a falvakban, amelyek nem változtak mióta évtizedekkel ezelőtt az államok közti autópálya megépült és elkerülte őket.

* Kóstold meg az igazi amerikai hamburgert.

* Látogass el Sky Citybe, ahol a bennszülött amerikaiak ma is úgy élnek, mint több száz évvel ezelőtt.

* Állj meg a Mojave sivatagban egy elhagyatott szakasz mellett és hallgasd a millió kerék surrogását, amelyek átmentek ezen az úton.

Ha igaz, hogy egy kép többet mond ezer szónál, akkor katt ide

Bónuszként pedig itt van Bobby Troupe dalának szövege

Get Your Kicks On Route 66

If you ever plan to motor west
Travel my way, take the highway that’s the best
Get your kicks on Route 66.
It winds from Chicago to L.A.
More than 2,000 miles all the way
Get your kicks on Route 66.
You go through St. Louie, Joplin, Missouri
And Oklahoma City looks mighty pretty.
You’ll see Amarillo, Gallup, New Mexico
Flagstaff, Arizona, don’t forget Winona
Kingman, Barstow, San Bernadino.
Won’t you get hip to this timely tip
When you make that California trip

Akkor utazzunk Nat King Cole-lal

Ezt is érdemes meghallgatni:

Nem szabad kihagyni, de tényleg;

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Route 66 –az ÚT” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. Lyánykoromban én is ábrándoztam erről az útról. Persze Kerouac nyomán. Ma azonban vigyázni kell már, főleg Amerika nyitottajtós, ház-s autó nemzárós vidékein, mert a sheriff unalmában is lekapcolhatja a terroristagyanús idegenyt.

  2. Kátrány és Toll: szerintem bennünket még unalmában sem nézne terroristagyanúsnak. :)))
    bár, a csuda tudja, ha nagyon unatkozik. A Red Rock West-ben Nicholas Cage nagyon megjárta a sheriffel. Egy porfészekben egy pasi azt hitte, ő a bérgyilkos, akit felfogadott a felesége meggyilkolására. Lényeg, a lényeg, a srác a kapott pénzzel meglépett, de előtte a sheriffnél feljelentette levélben a pasit. És? Na, vajon, ki volt a sheriff?

  3. Lehet, hogy Cipő ügyben nem vagy tájékozott, de majd egyszer ha nagyon ráérünk elmondod, hogy kell képet saját gépről beilleszteni, mert én csak hivatkozással tudok webről.
    A sokat ajálgatott crt c+v nálam nem működik, egy függőleges vonal lesz a kép helyén.

  4. én sem tudok képet feltölteni.Főnökünk(akinek 32 neve volt), biztos találaLKALMAT, HOGY EGYSZER TALÁLKOZZUNK(pAST, kÖNYVHÉT?), EGY INTERNETKÁVÉHÁZBAN, S MINT APA A HÜLYEGYEREKÉNEK, SZÉP LASSAN ELPRÓBÁLGATNÁNK EZT A KLÉPBEILLESZTÉST. kÉNE

  5. Tamás: azon kivül, hogy ctrl c és v nem tud mást mondani a 32neves főnök sem. Ez viszont (talán a böngészőm beállításai miatt ) itt nekem nem működik. Még saját informatikai gurum sem tudott ilyen módon beilleszteni itt, csak webről (img src stb….). De persze, majd könyvhéten, csak irjátok meg pontosan mikor vagytok Bp.

  6. a Könyvhéten ott leszünk, a Bíbor Kiadó sátra körül. A 32 nevű szerint hetedikén, a kiadó szerint nyolcadikán. Délután négykor. Zalánt is tetemrehívom és el kell dőlnie a szarnak a májtól

Vélemény, hozzászólás?