Pimasz és ellenállhatatlan

Ha csak azt az egyetlen szerepet játszotta volna el, akkor is beírja magát az angol és az egyetemes filmtörténelembe.

Albert Finney-ről, a pimasz és ellenállhatatlan Tom Jones megformálójáról van szó, aki ma ünnepli 72. születésnapját. 1936. május 9-én, Salfordban (Lancashire, England) látta meg a napvilágot. Minden hiedelemmel ellentétben nem amerikai, hanem angol színész. A Big Fish-ben oly tökéletes amerikai akcentusa is ezt a hiedelmet erősítette meg.

Aki látta terjedelmes filmográfiájának akárcsak néhány darabját is, tudja, egy nem mindennapi emberről, művészről van szó.

Az 1950-es években, a színiakadémiát végzett ifjú színészt a második Olivier-ként tartották számon a ködös Albionban. Játszott is Shakespeare szerepekben. Itt a bizonyíték, hogy még Hamlet bőrébe is belebújt.

Színpadon nem, filmen viszont annál többször láttam Albert Finneyt. Játéka a Szombat este, vasárnap reggel részeges, dühödt prolijától kezdve sokszor elbűvölt. De talán megbocsátják a Finney rajongók, ha a születésnapi köszöntőben, most csak a Tom Jones-ról áradozok.

1963-ban, a “dühös fiatalok” filmre viszik Henry Fielding fordulatos és kedves regényét, a lelencgyerek Tom Jones-ról. A forgatókönyvet John Osborne jegyzi, a rendező az angol új hullám egyik sztárja Tony Richardon. A címszerepet Albert Finney akarta eljátszani. Akarta, mert a Lawrence of Arabia címszerepéről mondott le Peter O’Toole szerencséjére, hogy eljátszhassa ezt a pimasz, nőcsábász széltolót. (Hercule Poirot, Alec Guinness és Paul Scofield elől orozta el.)

A Tom Jones film kasszasiker, világszenzáció. A Time magazin címlapot és három oldalt szentel neki. A cikk címe: Az egész világ szereti Tom Jonest. A jelentősebb fesztiválokon díjeső hull rá, a nyolc Oscar jelölésből négyet bezsebel. (legjobb film, rendezés, forgatókönyv és zene). Csak éppen a címszereplőnek nem jut belőle. Nem tévedek nagyot, ha azt mondom, Tom Jonesként nemcsak Sophie Western kisasszony, hanem a mozinéző hölgyek szívét is egytől egyig elrabolta. A gyakori in flagranti jelenetekben olyan szeretetreméltó pimaszsággal bizonygatta ártatlanságát, hogy szegény Sophie inkább neki hitt, mint a tulajdon két szemének.

Volt Hercule Poirot, Scrooge, Oscar-jelöléseket halmozott (Gyilkosság az Orient Expresszen, Az öltöztető, a Vulkán alatt, az Erin Bronkovich című filmekért). A Coen fivérek A halál keresztútján című klasszikus neo-noirjában is játszott. Sok nagyszerű alakítás, rajongói klub, találgatások (vajon volt-e viszonya a csodálatos Audrey Hepburn-nel, vagy csak barátság miként mondogatták), nem titkoltan az alkohol nagy barátja. Boldog születésnapot Mr. Finney!

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Pimasz és ellenállhatatlan” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?