Jó nap születésre, halálra

Vannak nemszeretem napjaim, amik látszólag nem akarnak véget érni. Az idõ megáll és azt bámulja, mit csinálok épp.

Az ilyen napok végefelé, amikor már belefáradtam, hogy az ácsorgó idõt szórakoztassam, gyakran megnézem a wikipedia naptárát vajon mi történt századokkal ezelõtt azon a napon, kik születtek, s kik vettek búcsút a földi léttõl.

 

Azt tapasztaltam, hogy az ilyen napokon, történelemfordító események estek meg, és kiemelkedõ személyiségek jöttek a világra, vagy éppen távoztak az élõk sorából. (Nem keresem az okát, fõleg nem a csillagokban és más racionalitástól független magyarázatokban, csupán tapasztalásként megjegyzem.)

Könnyen kitalálható, hogy május 18. is jó nap volt születésre, halálra.

Csemegézzünk kicsit, elõször az események között. Most inkább a kuriózumokat kerestem.

1876-ban Wyatt Earp ezen a napon kezdte meg áldásos tevékenységét a Kansas-beli Dodge Cityben. Filmek tucatjai szólnak a banditákkal vívott “hősi” küzdelméről. Nekem Kevin Costner alakítása maradt meg emlékeimben.

Bram Stoker nevét is ide kell idézni. 1897-ben ezen a napon jelent meg Dracula című regénye. (Azért nem biztos, hogy véletlen, a csigatévén a Van Helsing megy éppen, Hugh Jackmannel.) Ha már Dracula és film, akkor azért Lugosi Bélát is említsük meg. A hollywoody álomgyár első magyar sztárja. Az a történet járja, hogy a temetésén az egyik rendező halkan a fülébe súgta a mellette állónak, egy karót nem ártott volna szegény Lugosi mellébe döfni.

Ha már a rémüldözésnél tartunk, 1910-ben a Halley üstökös borzolta ilyentájt Földünk akkori lakosságának idegeit. A világvége, akkor, elmaradt.

a Halley üstökösről

Maradjunk még az űrben. 1991-ben, ezen a napon, az első angol repült a világűrbe, a sheffieldi Helen Sharman személyében.

A születési lista 1048-ban Omar Kháyyám-mal kezdődik.

Ciprus-gyönyörűddel ha a kedved telik épp,
bort meg ne tagadj, s áldd, hogy a rózsád teli-szép.
Mert, ím, a halál jő, keze szikkaszt, keze tép,
fogysz, bor. S hol a rózsa-köntös élet? Tova, rég.
– Tandori Dezső fordítása –

Egy jó nagy ugrással Bertrand Russell Nobel-díjas matematikus, író, filozófus születésnapját ünnepelhetjük (1872). 1883-ban Walter Gropius, a Bauhaus atyja, látta meg a napvilágot május 18-án. 1912-ben, pedig ismét egy filmmágus született: Richard Brooks. Talán elég, ha A macska a forró bádogtetőn, (Elizabeth Taylor és Paul Newman) vagy a Capote regényből készült Hidegvérrel című filmjeit idézzük. Na, jó még a Karamazov testvérek a gyönyörűen kopasz Yul Brynnerrel. Oscar díjat a Sinclair Lewis regény, az Elmer Gantry forgatókönyvéért kapott.(1960)

Ha film, akkor említsük meg az olasz Massimo Girottit is. (1918-ban született) Visconti, Antonioni, Bertolucci, de Santis, sőt még Pasolini is filmezett vele. De játszott Losey Klein úr, c. filmjében is Alain Delonnal. Nem hiába a kedvenceim egyike.

 

1920-ban e napon született Karol Woytila, aki II. János Pál néven az első lengyel, és 1520 óta az első nem olasz pápa volt.

Nem hagyhatom ki Nobby Stiles-t, aki 1942-ben május 18-án született. Angol focista volt, az 1966-os foci VB egyik szürke eminenciása. Olyan jól játszott, hogy az angol szurkolók Nobby Stiles legyen a miniszterelnök feliratú transzparenseket lobogtattak. Tényleg jó kis középpályás volt.

Nagyobb léptekkel kell haladni, mert az egész listát mégsem tehetem ide. 1960 május 18. Yannick Noah francia tenisz csillagot adta a világnak, 1967-ben Heinz-Harald Fentzen német, Forma 1-es versenyzőt.

Azt mondtuk, jó nap a halálra is. 1799-ben a sokoldalú francia Beaumarchais hagyta itt az árnyékvilágot. (Mozart és a Figaro házassága, ha más nem is, ez biztos beugrott róla.) 1911-ben egy másik zenész, Gustav Mahler, 1981-ben William Saroyan amerikai író halt meg e napon. Jill Ireland színésznő (1990), Marshall Thompson (1992) a Daktari c. filmsorozat egyik sztárja, mert a másik Clarence a kancsal oroszlán volt.

Nehéz szívvel fedeztem fel Alexander Godunov orosz balett-táncos nevét. Az 1949-ben született ragyogó tehetségű táncos nem érte meg a 46. évét, amikor 1995-ben meghalt.

A Bolsoj szólótáncosa, Pliszeckaja partnere 1979-ben, amikor New Yorkban vendégszerepeltek, politikai menedékjogot kért. Nemrég láttam egy filmet Godunov életéről.
Jókora politikai botrány keveredett ebből a döntéséből. Még Carter elnök és Brezsnyev is belebonyolódott. Godunov feleségét, Vlaszovát a KGB feltette a Moszkvába induló repülőre, az amerikaiak pedig nem engedték felszállni a gépet. Három napig vesztegelt a repülőtéren. Aztán kiderült, Vlaszova az említett filmben is megerősítette, hogy vissza akart térni a Szovjetunióba. Godunovot később, évekig tartó mély kapcsolat fűzte Jacqueline Bisset színésznőhöz, felesége elvesztését azonban sosem tudta kiheverni.

Az American Ballet Theatre tagja lett, de összetűzött régi barátjával, Misa Barisnyikovval, s meg kellett válnia a társulattól. Filmezni kezdett. Filmes karrierjében talán a Kis szemtanú amish farmerje a legemlékezetesebb, de játszott a Die Hardban is.

1995. május 18-án holtan találták Shoreham Towers-beli otthonában. A halál okaként alkoholizmusát, és ennek folyományaként a hepatitist jelölték meg. Jövője a múltban maradt – áll a sírfeliratán. (Hamvait a Csendes Óceánba szórták.)

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Jó nap születésre, halálra” bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?