Az eltérített

Rácz János már nem hisz az ufókban.

Az ufológiában az eltérítés egy olyan eseményt jelöl, amikor távoli csillagokból érkezett földönkívüli lények embereket ragadnak el ágyukból, autójukból vagy egyéb helyekrõl, hogy aztán az ûrhajóik fedélzetén megvizsgáljákõket, és nem éppen humánus eszközökkel orvosi beavatkozásokat végezzenek rajtuk. Az eltérítések okairól, céljairól, illetve a végrehajtóik kilétérõl szinte azóta folyik a vita, hogy az eltérítések megkezdõdtek a hatvanas évek elején. Nemrégiben egy új elmélet látott napvilágot, miszerint az eltérítéseknek vajmi kevés köze van idegen lényekhez.

 

Rácz János heves szívdobogással, szorongva ébredt. Megint visszatérő álma gyötörte, utazást nyert a semmibe. Hiába húzódozott, egy a kiadó marketinigazgatójára emlékeztető szakállas alak a díjkiosztón torkaszakadtából üvöltött vele: “a nyereményt át kell venni!“.

Máskor álmából felriadva úgy érezte, csupán néhány pillanat van hátra az életéből, olykor pedig saját jelentéktelensége hasított szinte fájdalmasan a tudatába. Az első kávéval aztán többnyire sikerült elhessentenie a zavaró gondolatokat.

Most viszont a kissé görbehátú lektor szorongása görcsössé fokozódott. Szokása szerint ébredés után azonnal bekapcsolta a tévét, hogy még félálomban végighallgassa a reggeli híreket. Azonban már az első mondatok elűzték az álmosságot a szeméből. A kopaszodó férfi ijedten hőkölt fel az ágyában, hiszen az elhangzottakból semmit sem értett, holott ugyanaz a jólismert műsorvezető olvasta be a híreket. Bár az egyes szavak értelmét külön-külön képes volt felfogni, mégis a belőlük összerakott mondatok jelentés nélkül hullottak darabjaikra az agyában.

Rácz János hiába váltogatta rémülten a csatornákat, még az autóreklámokat sem tudta követni, a lakáshitel-konstrukcióban pedig már az első törlesztőrészletnél elveszítette a fonalat. Kikapcsolta a televíziót, mosdatlanul magára kapott valamit, és lerohant a szemközti kisboltba.

A barnára sült, új tulajdonosnő vevőihez igazított dekoltázsában, mosolyogva fogadta, ám a lektor rémülete pánikká nőtt, amikor rájött, hogy az újságcímek épp olyan idegenül csengenek, mint a tulaj tejfehéren csillogó köszönése.

Rácz János nem értette, hogyan változhatott meg ennyire a világ egyetlen éjszaka alatt. Remegő lábbal lépett ki az üzletből, a jelenség okát kutatva. Pillantása zavartan cikázott a lejtős utcán, és még idejében sikerült elkerülni a találkozást egyik, egy Floridában megrendezett MLM tanfolyamról nemrégiben visszatért környékbeli ismerősével.

Offshore adóparadicsom a megoldás a globális kihívások korában“, ötlött hirtelen a lektor eszébe egy újabb értelem nélküli mondat. Mepróbált maga elé képzelni egy adóparadicsomot, ám ehelyett újabb képek vetültek a tudatába. Sötétzölden fluoreszkáló, félgömb alakú helyiségben ült egy a fejére erősített, hajszárító búrára emlékeztető eszköz alatt. A “Sikerstratégia hét lépésben” című kiadványt olvasta fel, miközben egy valótlanul hosszú, szalagszerű kéz bátorítólag szorongatta a vállát. “Elfelejtesz mindent” csendült újra a fülébe a géphang.

A zaklatott lektor céltalanul járkált fel-alá a környező utcákban, míg végül elhatározta, hogy hazaindul. A gyalogátkelőnél zöldre várva, fázósan húzta össze magán sebtében felkapott, vékony kabátját a kellemetlenül hűvös szélben. A görnyedt testtartású férfi ujjába belevágott a nejlon bevásárlószatyor.

Már lelépett a járdáról, amikor elsuhant előtte a fekete egyterű. A 00000-1 rendszámú limuzin vezetője füléhez emelte telefonját. Rácz János néhány másodpercig nézte a távolodó autót, majd megnyugodva bólintott.

Vélemény, hozzászólás?