Anna Szentpéterváron

Mennyire mély az orosz férfilélek?

A november végi szél arcul csapta Annát, mikor befordult a Nevskij Prospektre. Havazott. Az orosz léthez, az emberekhez és a sós uborkához hamar hozzászokott, de az ősz végi fagy fájó nosztalgiát ébresztett benne Róma után, ahol ilyenkor még azon gondolkoznak, érdemes-e elővenni kabátot, vagy a tél idén is elmarad.

Amikor szeptemberben megérkezett, lelkesen tervezgette, a hosszú havas orosz estéket majd teázgatva tölti, miközben Misa vagy Andrej Tolsztojt és Dosztojevszkijt olvas fel neki. A szamovárt és a könyveket pár napon belül beszerezte, de felolvasónak eddig alkalmas jelölt nem pályázott.

A ma esti fogadáson kénytelen volt megjelenni, pedig rosszul érezte magát. Megfázott, fájt a feje a széltől, legszívesebben otthon maradt volna, testileg és lelkileg is formán kívül volt.

Amikor belépett a terembe, rögtön tudta, érdemes volt eljönnie. A szentpétervári Alternatív Színház fiatal sztárrendezője és félistene, Oleg Dobrovskij ácsorogott unatkozva néhány, megtiszteltetéstől félájult bárisnya körében. A férfi sajátos performanszaival lett közismert, az egyikben háborús veteránok álltak meztelenül a színpadon, és kitüntetéseiket csupasz bőrükre tűzték. Másik előadásában a Kirov balett primadonnái falták fel egy cukrászda teljes árukészletét, majd belehánytak a zenekari árokba.

Anna előtt felrémlett Marina Vlady és Viszockij tragikus szerelme. Miután néhány percet már beszélgetett a hozzácsapódott Oleggel, módosított. Életkorukat tekintve inkább Isadora Duncan és Jeszenyin kapcsolatára hasonlítanának. Az, hogy lesz a dologból valami, már az első percben eldőlt, amikor Oleg a bárisnyákat magukra hagyva szto gramm vodkát a kezébe nyomva hozzálépett.

Félórán belül Annának már állandó díszpáholya volt az Alternatív Színház előadásaira, és egy vacsorameghívása a jövő heti premier utáni estére. Nagyon érdekesnek ígérkezett a bemutató, a nézőket is bevonják a művészeti alkotás folyamatába. Hajléktalanok fognak a színpadon meztelenre vetkőzni és ruhát cserélni a kiválasztott nézőkkel. Anna titokban örült, hogy a páholyból nem lehet lemászni a színpadra.

Migrénje és náthája egyre jobban elhatalmasodott, így elnézést kért Olegtől és távozott. A rendező kénytelen volt maradni, mert fontos megbeszélése volt még az egyik szponzorral, aki a süteményt szállítja a balerináknak. Hiába, a félistenek is tartanak a saját könyvelőjüktől.

Megbeszélték, a jövő pénteki bemutatóig nem tudnak találkozni, Oleg nagyon elfoglalt. Anna nem is bánta, hogy csak telefonon tartják a kapcsolatot, szerette volna legjobb formáját mutatni, de ez köhögve, vörös orral, karikás szemmel és zúgó fejjel nehezen kivitelezhetőnek tűnt.

A bemutatóra ismét régi fényében vonulhatott be, a nátha elvonult, a betegség miatt fogyott két kilót, így a Milánóban beszerzett Vera Wang kisestélyi tökéletesen mutatott rajta.

A bemutató káprázatos sikert hozott, Oleg azonban a díszvacsorán kedvetlennek tűnt, alig foglalkozott Annával, aki pedig mindenkit lenyűgözött franciás akcentusú orosztudásával.

Oleg hónapokig nem jelentkezett, majd váratlanul telefonált, és kérte Annát, találkozzanak a Karamazov testvérekről elnevezett étteremben.

A félisten feldobott volt és könnyeden csevegős. Miután végigették és itták az étlapot, a férfi mélyet szívva cigarettájából, közelebb húzódott Annához.

– Amíg az Alternatívban rendeztem, nem mutatkozhattunk sajnos nyilvánosan. Amikor először találkoztunk, egy meggyötört, spleenes nőnek tűntél, de rájöttem, csak influenzás voltál éppen. Nem ronthattam az imidzsem egy kiegyensúlyozott, életvidám nővel.

Szerencsére jövő évadtól a Russzkaja Komediahoz szerződtem. A cukrászdás szponzor azt is vállalja, még tortadobálás is lesz.

 

Szerző: Sági Anna

A trendet nem követem, hanem diktálom. Éljenek a bobók! (bourgeois bohemian) Nagyvárosi filantróp vagyok. Cosmopolita, egészséges mértékben sznob és úrinő. Tudom, mikor illő megjelenés a black tie és hogy kell használni a halkést. Ja, és gondolkodásom erősen irónikus. Úgyhogy csak óvatosan:)

“Anna Szentpéterváron” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?