A rendezőt megsiratják, ugye?

Sydney Pollack ízig-vérig filmes volt. Élete 73 éve alatt sokféle minőségében került kapcsolatba ezzel a művészeti ággal. Május 26-án, hunyt el.

Kezdetben, egy rövid ideig, csak színész, majd szerencsénkre, átült a felvevőgép másik oldalára, és rendezőként is és producerként is tette a dolgát. Mindegyik státuszában alkotott zseniálisat, de vannak, akik néhány rendezői munkáját szerényebbnek ítélik. Nézőpont kérdése, ízlés dolga, és persze nyilván Pollack maga tette magasra a mércét életműve darabjainak megítéléséhez. (Csak halkan jegyzem meg, sokan büszkék lennének, ha a szerényebb Pollack mozikhoz hasonló színvonalú filmeket tudhatnának a munkásságuk között.)

 

Filmográfiája tekintélyes érdemes alaposabban áttanulmányozni.

Jómagam, először A lovakat lelövik, ugye? című filmjét láttam. Jókor, jó helyen találkoztunk. A legendás 60-as évek második felében voltam lázadó kamasz, mozirajongó őrült. Nemcsak ez a film hatott rám, hanem más hollywoodi, vagy angol stúdiókból kikerülő művek is: If, Eper és vér, Zabriskie Point, Kamaszkorom legszebb nyara, Az utolsó mozielőadás, A hosszútávfutó magányossága, A királyért és a hazáért, a Szombat este, vasárnap reggel, Az egy csepp méz. Sajátságosan osztottam meg szabad és a tanulástól ellopott időm a könyvek és jó mozik között.

A jó mozik között pedig, sokat kaptam Sydney Pollacktól kamasz koromban, és később is. Melyik a legjobb? A lovakat lelövik, Fondával és Sarrazinnal? Az Aranyoskám Dustin Hoffmannal, vagy a Bobby Deerfield Al Pacinoval? A Redforddal közös filmek közül melyiket válasszuk, a Távol Afrikától, vagy A keselyű három napja, a Havanna, az Ilyenek voltunk (Streisanddal), vagy az Ez a ház bontásra vár (a gyönyörű Audrey Hepburnnel).

Jeles filmesek tucatja érdemelte ki az Oscar jelölést a Pollack által rendezett filmekben nyújtott teljesítményéért. (Jane Fonda, Gig Young, Susannah York, Barbra Streisand, Paul Newman, Melinda Dillon, Jessica Lange, Dustin Hoffman, Teri Garr, Meryl Streep, Klaus Maria Brandauer és Holly Hunter.)

Producerként 47, színészként 31 művet sorol nevéhez a mindentudó imdb.com.
Köztük olyanokat, mint A csodálatos Mr. Ripley, a Michael Clayton, A tolmács, Azok a csodálatos Baker fiúk, a Cold Mountain.

Anthony Minghellával közös cége, a Mirage Enterprises számos nagyszerű Minghella filmet adott a világnak.

Szerepei közül az Aranyoskámon kívül Woody Allen, Férjek és feleségek című mozijában nyújtott alakítását emelik ki.
Itt szerepei listáját is megnézheted

A kép a 10 Oscar jelölést kapott Aranyoskámból való
Photo: Columbia Pictures

Értékelhetjük, hasonlítgathatjuk életművét régi és új nagyságokhoz – ezt meghagyom a filmesztétáknak. Nekem a filmjei többet jelentettek jelentenek, mint egyszerű kikapcsolódás. A New York Times-beli búcsúztatóban A.O. Scott, Hollywood régi új filmcsinálójának nevezi Sydney Pollackot.

Egyszer azt mondta: Nem lehet igazán jó mainstream filmet csinálni, bár Costa Gavras szerint, előfordulhatnak véletlenek.

Vele biztosan megesett néhány „véletlen”.

A két Oscarral a díjátvétel után 1986-ban

Photo: Lennox Mclendon/Associated Press

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

Vélemény, hozzászólás?