A bosszúálló borbély borzongató története

Ha valaki azt mondja neked, borotváljon meg téged Sweeney Todd, nem biztos, hogy a jóakaróid közé tartozik.

Megkérdeztem, udvari filmszállítómat, milyen mozit javasol nekem vasárnap esti időtöltésnek. Sorolta a címeket, a szereplőket. Igaz, csak félfüllel hallgattam, de nem hozott lázba egyik sem. Aztán, azt hallom, Johnny Depp. Azonnal rávágtam: jöhet.

Be kell vallanom, egészen a Sleepy Hollow-ig, (Az Álmosvölgy legendája) nem osztottam Mr. Depp zömében nőnemű tekintélyes rajongótábora és a kritikusok véleményét istenáldotta tehetségéről. De abban meggyőzött, beálltam én is a sorba. Hirtelen felindulásból elkövetett filmválasztásom az is indokolta, hogy nemrég olvastam egy vele készült interjút a Sweeney Todd kapcsán. Kíváncsivá tett, mit alkotott annyi jó film után Tim Burton és kedvenc színésze Depp.

A sztori rém egyszerű. A gonosz Turpin bíró tönkreteszi az akkor még Barker néven borbélykodó Todd idilli életét felesége és kislánya oldalán. Amikor 15 év múlva, az ausztráliai börtönből Sweeney Todd-ként visszatér Londonba Barker, túlméretezett bosszút áll. Mrs. Lovett piteboltja felett megnyitja borbélyműhelyét. A kuncsaftokból aztán egy nyisszantással a pitét és a bolt forgalmát feljavító alapanyag lesz.

Már a főcím alatti képekből és zenéből is sejthetjük, hogy nem egy könnyű kis darab vár ránk. A Fleet Street-i ház pincéjéből vérfolyam hömpölyög a londoni kanálisba, onnan a Temzébe, majd a tengerbe.

A képi világ, amelybe Burton a figuráit helyezi, olyan, mintha egy óriási mesekönyvet lapozgatnánk. Gótikus, szürreális, és a film noirból is merít. A látszólagos békét a komor tónusok megtörik, nyomasztó hangulatot teremtenek. A látványtervező mellett az operatőrt is dicséri a remek miliő. Cseppet sem mellékesen, Dante Ferretti a legjobb látványtervezésért be is zsebelte 2008-ban az Oscart.

A színészek is hozzáteszik a vállalkozáshoz tudásuk legjavát. Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter, a rendező élettársa) ravasz, ordenáré, és persze szerelmes, aki végsőkig társa a bosszúállónak. A frizurája egy tanulmány. A gonosz és undorító Turpin bírót Alan Rickman adja tökéletesen. Őt a Harry Potter hívők is jól ismerik. Pirelli, az olasz kókler borbély alakjában is ismerőst köszönthetünk. Sacha Baron Cohent, ha úgy jobban tetszik, Ali G-t, vagy Boratot.

Emlékezetes jelenetek sorjáznak. Például Mrs. Lovett, aki Toddal való első találkozásakor még London legvacakabb, csótányoktól hemzsegő pitéjét süti, miközben a tésztát nyújtja, a világ legtermészetesebb mozdulatával csapja agyon az asztalon sétáló csótányt. Az akciót premier plánban látjuk.

Amikor előkerül volt otthona padlója alól Barker/Todd borotva készlete, Sweeney Todd kiveszi a dobozból az egyiket, és azt mondja: Végre, újra teljes egész a kezem! A Depp rajongók sikítozhatnak a gyönyörűségtől, az Ollókezű Edward áthallás miatt.

Ne feledjük, a film musical. A nézők és az én szerencsémre, Burton filmjének semmi köze a nyálas, nyúlós musicalekhez. (Nekem a West Side Storyval kezdődött ez a műfaj, és a Hair-rel gyorsan véget is ért. The rest is silence – énekli Berger a Hairben.) <ő> A zene nem tolakodó, inkább aláfestő, kiegészítő. Ami pedig igen dicséretes, Johnny Depp-pel az élen, jól és tisztán énekelnek Fleet Street polgárai. Depp-nél ez nem annyira csoda, hiszen művészi karrierje kezdetén maga is zenészkedett.

Sweeney Todd – rémmese felnőtteknek, azzal a tanulsággal, hogy a fékevesztett bosszúnak nem lehet jó vége. Ne feledd, ha valaki azt mondja neked, borotváljon meg téged Sweeney Todd, nem biztos, hogy a jóakaród. Én viszont azt mondom, nézd meg a filmet, megéri.

rendező: Tim Burton
forgatókönyvíró: John Logan , Stephen Sondheim , Hugh Wheeler
zeneszerző: Stephen Sondheim
operatőr: Dariusz Wolski
jelmeztervező: Colleen Atwood
producer: John Logan , Laurie MacDonald , Walter F. Parkes , Richard D. Zanuck
látványtervező: Dante Ferretti
vágó: Chris Lebenzon

szereplők: Johnny Depp (Sweeney Todd)
Helena Bonham Carter (Mrs. Lovett)
Alan Rickman (Turpin bíró)
Timothy Spall (Beadle Bamford)
Sacha Baron Cohen (Signor Adolfo Pirelli)
Jamie Campbell Bower (Anthony Hope)
Jayne Wisener (Johanna)

Díjak és jelölések: Golden Globe díj (2008) – Legjobb színész – zenés film és vígjáték kategória: Johnny Depp<
Golden Globe díj (2008) – Legjobb film – zenés film és vígjáték kategória
Oscar-díj (2008) – Legjobb látványtervezés: Dante Ferretti
BAFTA-díj (2008) – Legjobb jelmeztervezés jelölés: Colleen Atwood
BAFTA-díj (2008) – Legjobb smink és maszk jelölés
Golden Globe díj (2008) – Legjobb rendező jelölés: Tim Burton
Golden Globe díj (2008) – Legjobb színésznő – zenés film és vígjáték kategória jelölés: Helena Bonham Carter
Oscar-díj (2008) – Legjobb jelmeztervezés jelölés: Colleen Atwood
Oscar-díj (2008) – Legjobb férfi alakítás jelölés: Johnny Depp

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“A bosszúálló borbély borzongató története” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. D.Gyenes kollégának: hússal töltött pite, olyan mint az oroszoknál és a finneknél a pirog.
    Később, amikor nagyon “fellendült a bolt” már nemcsak pitébe rakták az “alapanyagot”. Nézni rossz, hogy falják a népek a húsos kaját. Persze nem is sejtik mit esznek.

Vélemény, hozzászólás?