Virtuális szatír és egyéb netállatfajták

Amit soha nem mernél megtenni valóságosan – azt neten igen?

Év végi céges buli, laza csoportok beszélgetnek borospohárral a kézben, a hangulat oldott, mindenki jól érzi magát. A mi kis csoportunkban egy új kolléga is áll, most próbálja felmérni a viszonyokat, jókedvű, igyekszik barátkozni.

Hirtelen egy idősebb, amolyan régi bútordarabnak számító munkatárs lép körünkhöz, és minden apropó nélkül közli:

Utállak Sissy. Nem tudnám megmagyarázni, hogy miért, de amióta beléptél a céghez, az első pillanattól ellenszenves vagy nekem.

Döbbent csend, majd valaki próbálja másfelé terelni a témát: Elutaztok valahová ünnepek alatt?

Mennyire tűnik reálisnak az előbb leírt szituáció? Semennyire? Pedig megtörténhet, csak nem céges bulin, hanem virtuálisan.

A virtuális szatír, vagy más néven netállat többféle formában létezik. Van, aki ajánlatokat tesz, vadidegen embereknek. A másik mindenféle trágárságot ír ismeretlenül a neki nem tetszők blogjába. Aki gyakran jár fórumon, annak szeme sem rebben már az életveszélyes sértegetések láttán.

Az összes közül a legjobb, az álnickes. Igazi nevén barátod, jóban vagytok, face-to-face puszi-puszi. Az éj leple alatt, talán mert magányos, kiveti az ágy, álnicket ragaszt magára, és jár blogról blogra. Mindenki megkapja a magáét. Arra persze nem gondol, hogy olvasásalapú világban szocializálódott emberek felismerik a szavajárásáról, ki lehet ő.

Húszas éveink elejétől jó esetben érett, felnőtt személyiségek vagyunk, beépült viselkedésszabályozókkal. Nem téphetem ki a másik kezéből a játékmacit, mint az oviban, Nem rúghatom szét a másik homokvárát, pedig nagyon szeretném, mert ő szebbet tud nálam építeni. Nem állhatok elé, hogy utállak, ha előtte nem volt semmilyen összetűzésünk. Úgy tűnik, ezek az erkölcsi gátlások, a normál együttéléshez szükséges viselkedésszabályozók virtuálisan nem működnek. Miért viselkednek szocializálatlan Hany Istókként olyan felnőtt emberek, akik a való életben nem azok?

Azt hiszem, Csányi Vilmos mondta, ha csúcsforgalomban nem emberekkel, hanem majmokkal töltenék meg a hetes buszt, akkor a Ferenciek teréről a Blahára érve már a majmok fele halott lenne, mert megfojtanák egymást ebben a kényszerűen kényelmetlen szituációban. De szerencsére önmaguk által szabályozott emberek utaznak a buszon, nem őrjöngő majmok.

Kár, hogy Sigmund bácsikám nem érte meg a blogolás és a net virtuális világát. Átírhatná az elméletét a felettes énről. 

Szerző: Sissy Freud

Ne olvass önsegítő könyveket! Inkább írj egyet! Figyelek rád. Mondd el nyugodtan. Meghallgatlak.

“Virtuális szatír és egyéb netállatfajták” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?