Tyúkanyó nyerésre áll

Egy kisfaluban más az idõszámítás, mint egy nagyban, pláne a városban. Ha délután nincs nyitva a bolt, akkor vagy hétfõ vagy szombat van.

Hétfõ, ha délelõtt 11-ig vásárolhatsz, szombat, ha csak 10-ig. Csütörtököt mondunk, ha piaci busz van, és délután könyvtár. Pénteken harsogja végig a falut a mozgó gázárus.Vasárnap misére hív a harangszó, többnyire délelõtt. Kedden és szerdán az egészségével törõdik a jónép. Kedden délben jön a háziorvos. Az egyik, mert bár olyan kicsi a falu, hogy egy orvosnak is kevés a páciens, felefalu ide, felefalu egy másiknak adta le anno a kártyáját. Kedden vizsgálat, szerdán pedig kihozzák a felírt gyógyszereket.

Kedden 12 elõtt pár perccel, csak hárman várakoznak a rendelõ elõtt. Sebõ bácsi a könyvtár lépcsõjén üldögél, ott hûvösebb van. És egyébként is az egyetlen padot már ketten elfoglalják. Jómagam az ácsorgást választom. Beszélegetünk az élet apró dolgairól, betegségrõl, családról. Az utánam jövõk megnyugszanak, hogy én csak gyógyszert íratok. Nem magamnak, a családtagoknak, de én ilyen jóbolond vagyok.

A szomszéd udvarból éktelen kotkodálás zavarja meg a diskurzust. Tyúkocska nagyon elégedetten adja a világ tudtára, mit cselekedett. Ért a marketinghez annyi szent, hatalmas ricsajt csap az egyszem tojásnak. Eszembe jut kedvenc reklámgurum, Ogilvy mondása a halról, amelynek esélye sincs a tyúkkal szemben, hiába rak szép csendben többezer ikrát.

Tyúkocska eltûnik. De most már róla beszélgetünk. Mondják, a gazdája nem nagyon örül neki, ha elõre jönnek a tyúkudvarból. Szigorúan visszaparancsolja õket. A nagy kotkodálásra elő is kerül, s mi, némi lelkifurdalással beáruljuk a tyúkot. A gazda keresni kezdi a renitenst. Egyetlen hely, ahol meghúzhatta magát a hatalmas farakás alatt kínálkozott. Na, megvan!- hallatszik elégedetten. De nincs semmi szigor, és feddés. A gazda mosolyog: – Ha jól számoltam, van ott már vagy tizenöt tojás. Majd csak elkotlik.

Ezt hallva tyúkocska büszkén elindul vissza a tyúkudvarba. Egyetértése jeleként káricsál kicsit, mintha azt mondaná, úgy lesz az. Vagy azt, na ugye, hogy én nyertem.

Közben a doktornõ és asszisztense megérkezik. Az élet megy tovább.

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Tyúkanyó nyerésre áll” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?