Schupfßnudl -lustaasszonykonyhája-

Szőrpofa Pitta (pontos név a szerkesztőségben) ihlette ezt a cikket és ötletet, midőn ellopta a receptemet és ötletemet a múltkor…

A zsupsz, az zsupsz. Szerintem ezt a receptet is valami véletlen konyhai baleset szülte.

Egyébként ez aztán végképen nem a lustaasszony receptje! Ugyanis kg egy kg zsuppsznúdli elkészítése egy órai meló, 60dkg krumpli, 40 dkg liszt (á kb 100Ft) így, mégha a legalja asszonyi órabérrel is számolom, többe van, mintha kiveszem a boltban a hűtvetárlóból a gyárinudlit, oszt tavasz!

Csakhogy nagyanyáink nem így számoltak. Ez a merkantil számítás valójában nagyon is hamis eredményre vezet. Emiatt a merkantil számítás miatt zabál fel bennünket a globalicce marketingkígyó. Ezért izeg a vedd meg/dobd el pocséklómozgalom.

Mert persze cseszek krumplival kínlódni a kertemben, ha megvehetem egy százasért kilóját. És ezért ürül ki a Lakossági Megtakarítási Rovat. Én a kombináltbútoromat még a nagymami spórtakarék-stafírjából vettem. (Anyám még fizikaistafírt kapott konkrétbútorformájában, és nem mehetett el a népboltba választani az egyféle választékból…)

 

Ja, a nudli?

Én fogom, a mosott krumplit hajába’ belehajigálom a fazikba, megfőzöm, meghámozom, kilóra vett krómvajlingban összegyúrom, ha nőimód kimérem dekára, akkor elmajszolódik, ha szemre boríjjom bele a lisztet, akkor jó lesz, több legyen a krumpli, mint a liszt, meghintem liszttel az asztalt, kolbászkákat söndörgetek a két kiskezem közt, azokat aztán a jóllisztezett asztallapon megsondorgatom vékonyabbra, időnként lisztbemártott éleskéssel dik-dik-dik fölnudlizom, ha beidegesedek, akkor vastag a söndörmény, ilyenkor csalok és kettőbemetszvén gyorsítok rá, seprem félre, a sondorgástól a nyersfele is lisztes éstehát főzésállóbb lesz, közben a mancsos kezemmel fazikot ragadok (kilóravett olasz tésztafőző krómfazik) , oszt zsupsszbele a forróvízbe a nudlikat, de már egy serpenyőben kenyérmorzsát pirítok, ahogy sikerül, a főttnudlit beleboríjjom, meghempergetem, a nudlik picit oda is kapnak, de már borítom is bele egy másik krómvajlingba a következőhöz, még forrón kristálycukorral és fahéjjal hintem (porcukorral kéne, mert vigyázni kell, ne karamellizálódjon keményre a cukor, fürgén, de közben még ott a másikfele a nudliknak), amig nem gyön a család, csak úgy kézzel markolászván én is falok egyet-egyet, de amikor megjönnek, akkor már igyekszem barlangi előasszony módjára magasabb kulturáltsági fokot tanusítani.

 

Jó étvágyat. Lehet kompóttal is.

Nembeszélve arról, hogy a tésztagyúrás ápolja a kezet.

Szerző: Takarítónő az akadémiánál

Az akadémiánál dolgozom. Az akadémiánál dolgozom. Félállásban, másfél műszakban. Úgyhogy tudom, amit tudok.

“Schupfßnudl -lustaasszonykonyhája-” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kvázi nyereség – kvázi veszteség számítás. Ha mondjuk jólmenő belvárosi ügyvéd vagyok, vagy tanácsadó cégnél dolgozom, akkor ki kéne számolni, hány EUR-t veszítek, amig a nudlival szórakozom, ahelyett, hogy számláznám a munkát az ügyfélnek.

  2. Viszont amidőn a jólmenőpestiügyvédnő a biotanyáján Csak_csajok partyt rendez szűkbarátnőikörének, pl sörivőversennyel egybekötve (az hozatja a következő kanyart, aki először megy ki pisilni… a folytatásról sziveskedek hallgatni, megtörtént eset, természetesen bikiniben és mintegy 10 karton dobozossör fogyott el..)
    Akkor tyúkkoppózás közben aszongya nosztalgiával, hogy egy igaziférfi mellett szeretné mán végre egyszer kipihenni magát őspicsalétben.. Az élet bonyolult, Anna, és lehet, hogy a férfi a nőt akarja, de a nő viszont mindig mást, mint ami van…

Vélemény, hozzászólás?