Robert Graves Görög mitológia I.II.

Szokás manapság Isten Állatkertjeként emlegetni az emberiséget.
Történelemből azt tanultuk az iskolában, hogy a történelmi fejlődés töretlen, a régiek elavultak voltak, mi meg már fhűűhh de fejlettek vagyunk már!

Pár éve elolvastam Robert Graves Görög mitológia c. kétkötetes munkáját.

GÖRÖG MÍTOSZOK I. KÖTET
GRAVES, ROBERT
Szukits Könyvkiadó Történelem > Mitológia Az antik hagyomány, a régi görög világ színes kaleidoszkópja elevenedik meg Robert Graves több évtizedes kutatómunkájának ezen összefoglalásában. Az olvasó megtalálhatja benne az összes görög mítoszt – a teremtésmítoszokat, az Olümposz sokszor nagyon is emberi isteneinek, istenniinek születését és viselt dolgait, a nagy hisök, Thészeusz, Héraklész csodás kalandjait, Oidipusz szomorú sorsát, az aranygyapjú történetét, a trójai háborút, Odüsszeusz bolyongását -, élvezetes, modern prózába öntve. A m# biséges irodalmat ajánl a téma iránt érdeklidiknek. Egyúttal közli a tudomány, elsisorban a régészet és az antropológia magyarázatát az egyes mítoszok eredetére és értelmezésére vonatkozóan.

Inkább ezutóbbi: Nekem az tetszik, ahogy a mítoszokból kiolvassa a belekódolt történeteket.

Az írás előtti mítosz a gyermekeknek mesét, a felnőtteknek is szórakozást jelentett, de még a fölkent, ma mondanánk éééértelmiségiek számára is hordozott csakis mélyismeretekkel dekódolható szövegeket és főleg üzeneteket. Borzasztóan hamis beállítás az, hogy a mitológia az valami vallásos néphülyítő izé…

Namost a színes kalideoszkópot hagyjuk már… Tengersokat, szinte mindent, eredetiben görögül, hozzá a latinul fentmaradtak, olvasott Graves. Sziveskedett helyettünk elolvasni. És összefoglalni. Nagyjából 5000Ft a két kötet.

Aki ezt elolvassa, többet ért meg a mai, jajdefejlett,ár-europid nőket sújtó mindenfélék eredetéről, mint a rózsás-illatos női (cenzored)magazinokból.

Robert Graves az egyik utolsó igazi férfi volt -de gondolom, segítette személyisége megtisztulását a Földközi-tenger medencéjének eredeti kulturájával való ismerkedése. És azt is tudta, hogy ez úntgátu ócska földön hol kell élni.

Ilyen volt …s 1974-ben…

 Mallorca-i háza

 egyik feleségével s néhány gyermekével

 

Szerző: Takarítónő az akadémiánál

Az akadémiánál dolgozom. Az akadémiánál dolgozom. Félállásban, másfél műszakban. Úgyhogy tudom, amit tudok.

“Robert Graves Görög mitológia I.II.” bejegyzéshez 5 hozzászólás

  1. namármost Robert Graves magyarul is megjelent önéletrajzából kiolvasható fiatalkori homoszexualitása, mely az etoni középiskolákban kötelező volt, de így legalább első kézből tudhatta, hogy mit értettek a görög vilgában a tökéletes szerelmen

  2. Akkor tudja Tamás, hogy a seggbekuki az igaziférfiség tartozéka volt.
    Másrészt viszont a kor prostitiláltjai nagyjából egy ital víz áráért szolgáltattak, pl tökmeztelenül kínálták portékájukat a térd széjjel, nagyajkak széjjelhúz…
    És a sexuális érdeklődést mindig az izzgi vagy a még ismeretlen vonssza.

  3. Mai vásárlóerőbe számítva rabszolganőt, mondjuk kevés km, garanciális, 28 foggal úgy 150000 Ft-ért lehetett venni

    Unatkozó hölgyeknek azonban athleticus férfiért mélkyebben kellett a férjük pénzeszacsekjába nyúlni, mert alsóhangon 300ezer maiFt-ba menő áron mérték a selejtjét. Kb egy milla volt egy értelmes és izmos férfi (értelmiségit adtak 600ért) képzett luxusheteira 1,2 millkától a csillagoségig.

  4. Természetesen leánykollégiumokban barátnők egypaplanalattalvása nemszám, és ha eggyel mellényúlva nem a magukvirága-kelyhében játszanak turka-szimatot, az csak a nők sajátosan mélyebb érzelmiéletének tudható be :))

Vélemény, hozzászólás?