Mélymagyar sportok: A Nagy Tanítók útjainkon

Azt a poént már lelőttem, hogy Magyarországon a focihoz, a gyerekneveléshez meg a mezőgazdasághoz mindenki ért.No, és az utókhoz is. Ez nem elég: Ha részt veszünk a közúti közlekedésben, szüntelenül tanítani fognak bennünket a Nagy Tanítók. Na, nem autót.

Oktató ül, wei-wu wei szemlélődik, tájékozódik, mint jegyszedő a moziban, mindenfelé néz, csak a lényegre nem, mert az únja. Hacsaknem nő, akit tanít, mert akkor biztos, hogy a karja a tanuló fejtámlája mögött pihen. De most nézzünk meg pár helyzetgyakorlaton móresügyben -amit a Nagy tanítóktól tanulhatunk.

A.    Kisebb településeken is a lényegesebb utcák portalanítottak, aszfaltozottak ma már. A helyismerettel rendelkező tanító, aki előttünk halad, az utolsó pillanatban index nélkül levág jobbra egy kis utcába. TANÍTÁS: Meg fogja nekünk mutatni, ő milyen ravasz is. Kb 70-nel fog végigcikázni (megismerni a súlykorlátozós-tehergépkocsival behajtanitilos táblákról) a mellékutcákon -miközben mi a főutcán keringőzünk. Egyszercsak hopp, a falu végén egy semmi kis mellékutcában kidugja az orrát a főútvonalhoz. Meglát bennünket, és rádöbben, ha elsőbbséget ad, akkor mögénk fog kerülni és nem lehet nagyokos. KÖVETKEZMÉNY: Nem ad elsőbbséget és elénkhajtva fékezésre kényszerít bennünket (meg a hat mögöttünkjövőt).

B.     Ugyanez pepitában, egyszerűen kihajt elénk fék’határon. Sokak agyába ilyenkor vértódul. Hivatásos gépkocsivezetők  (7,5 t és alatt, 3,5 tonna és furgonok) java, A Nagy Tanító azonnal megelőzik a csávót, és büntetésből jól befékeznek elé. Hiába azonban, mert a sunyinger márt fékez is. Azért hajtott ki elénk fékezésre kényszerítve jobbról, hogy a legközelebbi kereszteződésben seszó-sebeszéd(se index) balra kanyarodjon.

C.     Primitív országokban olyan gépkocsitulajdonosok, akiknek tavalyelőtt még szocialista gyártású kocsija volt ködlámpa nélkül, az új vagy újszerű autójukon csillagfényeséccaka, kristálytiszta látási viszonyok között is ködlámpával közlekednek MERT ATTÓL SZÉP AZ AUTÓJUK. A Nagy Tanító agya bedurran erre, és ő is fölkapcsolja, ami létezik. Senki ne gondolja azonban, hogy pl egy 33millió Ft-os kamiont, amiben 400millka értékű áru van, felnőtt és beszámítható ember vezet. Nem, erre ő az összes pótfényszóróját, szúrófényét és a vízipókszem-lámpasorát a tetőn fölkapcsolja.

D.    Vannak sokatmegélt emberek, akik szeretik tanítani a fiatalságot. Erre a legkiválóbb terep az autópálya.Az autópálya tele van szemét BMW-sekkel, aljas astrá-sokkal, mocskoslelkű golf-osokkal, egyéb, éspedig, drűága nyugati autókkal. De a papa megmutatja: Ő nem fog cikázni, mert sok a teherautó, a belső sávban fog haladni 90-nel a 105L Skodájával, ami önmagában a becsületesség jelképe. D/a. Háromsávos, az M7-es Budapest felé: Papa a Skodával a középsősávban tanít. Becsületes, ám frusztrált kartársa pedig 130-cal a legbelsősávban. Egyet nem húzódna jobbra, ugyanis 130 (helyenkint 100, ilyenkor lelassít) a megengedett sebesség. Majd ő megtanítja a procc, felvágós, felelőtlen többmilliós autókkal száguldozó kábszerdíler fiatal suhancokat és selyemdzsoggos vállalkozókat a móresre. (Mert persze másnak nem lehet jobb és gyorsabb autója… vagy sietősebb útja… mondjuk Nápolyból Bukarestbe, egy átvezetett éjszakával a háta megett) D/b Nagyobb városok bizonyos területein.. bár a megengedett maxseb 50, a gyakorlatban a tempó 70-80. Egyszerűen ez van, ez alakult ki, a rendőrség valamiért nem is traffipaxozza az utat. A Nagy Tanító azonban ráér. Reggel an, 7-és 8 között: A Nagy Tanító hajszálra 50-nel megy. Magyarázza is a mamának, hogy lám, mindenki idegbeteg őrült, mellette felbőgő autók előznek tilosban is, de ő betartja a szabályokat (gyalogost lát a zebra FELÉ közeledni) SATUFÉK! -Kedélyesen int a gyalogosnak, menjen át. A gyalogos nem akar, bevárja ismerősét.

E.     Megszűnő sáv, gyorsító sáv, dugó mellékén benzinkút. A Nagy Pesti Tanítás. Valaha az M5 elején volt a világ leglátogatottabb OMV kútja. Az araszolók közül a nagy tanítók kitörtek, átszáguldottak a kút mellékén és bekényszerítőztek a kút felhajtója végén. Lágymányosi hídról Pestre le, detto. Ilyen helyeken Nagy Tanítók Nagy Tanítókat tanítanak. A Nagy tanítók egy része ugyanis becsületes, nyugodt és tisztességes ember, aki pestiesen szólva nem ügyes. Viszont Zeuszra esküszik, aki egy meglehetősen ideges típusú kommentelőm, aki azt állítja, hogy sportoló, bár ez személyiségében nem tükröződik ÉS Nagy Tanító is különben. Szóval „Zeusz”ra esküszik: nem engedi be a szemétkedő-ügyeskedő disznót vissza. Rááll 20 cm-re az előtte araszolóra. (Araszolás, az Nyugaton van, ahol már a 4-5-ik nemzedék vezet és dugóban kb 10-20-30km/h-val lehet araszolni. Nálunk hektikus nagygáz-nagyfék ledudálás megyen, mint a rángatott fakígyó, ugrál a sor. ) A másik Nagy Tanító se rest, ő már rutinos az ügyes-ségben.  E/a Megszűnő sáv az M0-áson. Rendszerint dugó alakul ki az előrevágtázó  bekényszerítőzők miatt. Ilyenkor valamelyik kamionos lesz a Nagy Tanító, kiáll a kollégája mellé, lefogja, nem engedi a pestiügyest (szigetszentmiklósit)  előre kényszerítőzni, feloldódik a dugó, és a hektikus rángatózás helyett folyamatos 30-cal halad az oszlop, majd a végén a külsősávbéli kamionmos magaelé engedi a kollégát, akit lehet, nem is lát, nem is beszélnek soha, lehet, más nemzetiségűek is. Többször volt már példa, hogy a lefogott ügyes gázpisztollyal hadonászott a kaminyonosra.

F.     Nagy Tanító volt az a Trabantos 2001-ben, aki a Budafoki úton a zebránál, mint kutyát lőtte le a kamionost, aki tanításképen ráhúzta két kereszteződéssel elébb a félpótot. Aztán szépen lelépett, de elkapták.

G.    A legnagyobb tanítók a Suzukisok közül kerülnek ki. Iskolájuk a lámpa, a zöldnél. Nem szám, ha nem szállsz be a versenybe, már gyönge sárgánálé ki fog lőni és 70-nel fékez be a 200 méterrel odébbi , éppen nekilóduló sorba. Akinek nagy és drága autója van hatalmas (és már egymilliót futott, kifeküdt, kátrányos, gondozatlan motorral) azok is tanítani fognak, mi az, hogy egy dzsokimercit le akar nyomni egy fostaliga?? (Már a Dallas is kifútt több, mint tíz éve.)

H. A körforgalmat a haladás könnyítésére találták föl az ember lassít, körülnéz, valakit lát a másik torkolatban… De a Nagy Tanító is látja őt, és ÓRRRIJJÁSSINAGY gázt ad, hogy ne tudjál behajtani a körforgóba, de te sokat autóztál Olaszországban, ahol nagyon jól és rugalmasan vezetnek a nagyvárosok csatamezejein kívül, és be mersz menni. A Nagy Tanító állat-ezerrel ledudál, hiszen ezért nyomta ő ezerrel, szinte fölborítva a mikrobuszát?? Hogy én eléhajtsak??? baaaaaaXXXammmmeg…
 
I. Helyszínelésnél mindig a gyalogosnak van igaza, meg akit hátulról összetörtek. Nagyon jól tudja ezt az elédbefékezős tanítótípus,  ha gallytörő rácsot szereltél is a furgonodra, hogy azzal tanítsd a mórest, akkor is őneki lesz igaza, mert ő törik hátulról, ha mégse fékeznél.

Várom a tisztelt kommentelők tanításait a témában, vagy anyámat a szomorú asszonyt  illetően.

Szerző: Kátrány és Toll

Magyarországon a gyerekneveléshez, a politikához meg a focihoz nagyon tud mindenki.No és az autózáshoz... Kátrány és Toll az autós szakmából. Magyarországon mindenki nagyon tud a gyermekneveléshez, a mezőgazdasághoz, meg a focihoz. Ja, és persze a politikához, hogyne! És jaj annak, aki tanácsokat adna ezekben a témakörökben. Jaj tehát nekünk is.

“Mélymagyar sportok: A Nagy Tanítók útjainkon” bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. HétköznaPI CSAlódások : Dr. Kátrány és Toll prof. – dalszöveg
  HétköznaPI CSAlódások dalszövegek listája

  A nehéz kulcs elfordul a zárban
  Fény van újra a gumiszobában
  Nagy nap ez testvér kiáltozzák
  Még a kényszerzubbonyból kihámozzák

  Az utolsó elekroshokktól kábán
  Még nehezen tud megállni a lábán
  De üvölt,mert már várta régóta
  Hogy öntudatra ébred a tébolyba

  REFR:
  Halál a normálisokra
  Mártsuk az az ápolót szurokba
  Szórjunk tollat a fejére
  Táncoljon nekünk – csont zenére

  Egy éve hozták be megkötözve
  Itt csupa híresség vette körbe
  De csak Napóleonnak köszönt egyszer
  Jónapot, nevem Albert Schweitzer

  Napont tömték gyógyszerekkel
  És puhították vad módszerekkel
  De egyvalamit felfogni nem bírt
  Hogy a fehérköpenyes miért veri Shakespearet

  REFR:
  Halál a normálisokra
  Mártsuk az ápolót szurokba
  Szórjunk tollat a fejére
  Táncoljon nekünk – csont zenére

  Mert most ütött az óra
  Halál a normálisokra
  Alkalmazzuk azt, amit egykor
  Dr. Kátrány és Toll Professzor

Vélemény, hozzászólás?