Márai a celebrity-ről

Már az emlékkönyvembe is szabadkéz’ rajzoltam be a tepsiszem kutyuskákat és dinnyeszáj-bögrefej kislányokat, meg tubarózsákat, és a Walt Disney figurákat se vajpapírról kopírtam. Most mégis a két kiskezenmmel gépelem be Márai naplójából ezt a paszust.

Nincsen ugyan a Magicafe-n celebrity rovat. De óvjuk is e szűz hely tisztaságát!

 

Lámpaoltás előtt Mencken1. Néha híg, néha modoros2, de mindig rokonszenves és bátor. Nem szerette a demokráciát, mert „a demokratának nincsen módja szabadnak lenni” -csak akkor „szabad”, ha a tömegen belül védettnek érzi magát. Az arisztokrata, aki nem törődik a tömeg elismerésével vagy ócsárolásával, akkor is szabad, ha börtönbe kerül3… de a plutokrata, akit a mob4 a demokráciában az arisztokrata helyébe ültet, mindig reszket, mit mond róla a mob… Prédikátori haraggal beszél arról, hogy a „melegvérű emlős”, a tömegember első reflexe mindig a félelem: retteg attól, hogy valaki eredeti, különböző, egyéni5. De a mob-nak  a demokratikus, kisebbségi félelempszichózisban szüksége van valamilyen mitológiára, félistenekre, akikre káprázó szemmel felnézhet: ezért találták fel az amerikai újságokbban a „szociális pletykarovat”-ot [celebrity] , amelynek hasábjain elmondják, a félistenek [héroszok] hol, mikor, hogyan és kivel szórakoztak. Idesorolja a mitikus, Cadillac-es  munkásvezéreket, a százezer dolláros fizetéseket élvező szocialistákat -ezek pótolják a tömegember számára a hierarchikus illúziókat. Kitűnő szellem volt, ma nem ír senki Amerikában, aki ilyen pontos diagnózist tudna állítani [írta Márai Sándor Amerikában 1967-ben..]

 • 1. Henry Louis “H. L.” Mencken (September 12, 1880, BaltimoreJanuary 29, 1956, Baltimore, Maryland)
 • 2. Vigyázni kell Márai ítéleteivel írókról és írástudókról. Hemingwayt szinte semmibe se vette -A gyertyák csonkig égnek írója, aki alulról szagolta csak az Akikért a harang szól-t is…
 • 3. Azért ezt a börtönben szabad arisztokratát nem a kulturális forradalmár Mao-ék börtönözték be…
 • 4. mob -itt eredeti értelmében : csőcselék, tömeg, slapaj, [én ide sorolom: választói szegmens]
 • 5. A Netizmóban szinte tombol már ez a mob-attitüd…

Szerző: Takarítónő az akadémiánál

Az akadémiánál dolgozom. Az akadémiánál dolgozom. Félállásban, másfél műszakban. Úgyhogy tudom, amit tudok.

“Márai a celebrity-ről” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Namármost!
  Márai és Molnár Ferenc New York-ban két megállóra lakott egymástól ée nem találkoztak, mert nem is akartak. Márai véleménye néha szinte elfogulataln és sommás: a hazájából kiüldözözz kisgazda miniszterelnököt útálta. Nagyon kényes ízlése lehetett.

 2. Molnár és Márai igazi magyarok voltak. Magyar a magyarral nem közösköd’ külföldön, sőt, k ü l ö n ö s e n hallgat.
  Banarczy Eszter megy egyszer a new york-i utcán (aminek a járdája olyszéles, mint nálunk a Podmaniczky utca) amikor egyszrcsak szembejön vele B. Sándor tökismeretlen nevű, de magyar és irodalmár. (Egyetlen jelentősége irodalmilag az, hogy Ménes Atila barátja volt) “Szervusz Eszter!” -köszön rá a rémült nőre- “bocs, de te tudod, hogy kell itt használni a telefont?” Babarczy gyorsan és némán megmutatta, majd elmenekült.

Vélemény, hozzászólás?