Kanapé a konyhában

Szépen sütött ma a nap, de azért a fenti cím még nem azt jelenti, hogy napszúrást kaptam. Igazat adok annak, aki első olvasásra úgy véli, a kanapénak nincs sok helye a konyhában. Pedig nagyon is van.

A canapé (kanapé) afféle körömközé való, falatnyi, szemet gyönyörködtető finomság. Többnyire előételként, étvágygerjesztő szerepet tölt be, de kellemes nyáresti beszélgetésekhez is kiváló étek.

Érdekes egyébként az elnevezés eredete. A kanapé eredetileg görög szó (konops), és moszkitót jelent. A konopeion pedig az a háló, amivel a szúnyogok elől védték az ágyat, a fekvőhelyet. A franciák már arra a fekhelyre használták ezt a kifejezést, amit letakartak valamilyen anyaggal. A falatnyi ételt kitaláló szakács pedig, nem kis kreativitással, canapénak nevezte el a kenyeret mindenféle finomsággal gazdagon betakaró étket.

Így készítjük a canapét! A legfontosabb hozzávaló, a szakács(nő) találékonysága, és az ízek harmóniáját megteremtő képessége! Alapja kétszersült, vagy megfelelően előkészített már nem egészen friss kenyér, esetleg craker. Vékony, – késsel vagy vágó formával különböző formákra vágott – kör, csillag, négyzet, háromszög – kenyérkékre nyomózsákkal különféle krémeket, püréket, pástétomokat nyomunk, majd sajtot, halat, kaviárt, kacsa, vagy libamájat, sonkát teszünk rá. Paprikával, paradicsommal, kapri, vagy olajbogyóval, esetleg friss fűszernövényekkel díszítjük. A kenyeret nem árt egy kicsit megpirítani, hagyományosan, vagy olajon, mert úgy még kellemesebb az ízhatás.

Szerző: Bakonyi Mari

Él az életem. Utálom a hideget árasztó, savanyú alakokat, a kisszerûséget és a rosszindulatot.

“Kanapé a konyhában” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Fakanapé főleg. Fiatal házasok (szobakonyhás lakás, a szobában alvó gyerekek…)még díjazták a karosládát. De megtette a kanapé is. Régebbi nagykonyhában, vagy cselédház nagykonyhájában (államigazdaság szolgálati lakása) dikó is lehetett. Nappal a gyerekek hancúroztak rajta. Éccaka pedig a szerelmes szülék… (Csak nem járhattak a padlásra vagy a pincébe, mint lyány-legíny udvarlós korukban!)

Vélemény, hozzászólás?