IFA (tehergépkocsi kateg.)

Magyarországon a ladakultuszhoz hasonló rózsaillatú legendafátyol kendőzi. Olyan titkai vannak az IFÁ-nak pl, hogy mennyit fogyaszt 100km-en. Azt akármelyik IFÁ-s kolléga elárulta, éjszakai országúton mekkora gázzal tépett el, amikoron észrevette, hogy a Gólyafészek becenevű

becenevű IFA billencs pótkocsival (extrém magasan volt a platója, iszonyú borulékony ) elcsapott egy kivilágítatlanul kerékpározó vén tanyasi kulákot, de hogy az IFA tulajdonosa szerinti üzemanyagfogyasztás és a tényleges közötti különbségből , amit volt szives ellopni, Trabantot, Wartburgot vagy   a II. műszakra maszekolás céljából egy IFÁ-t szerzett, az titok volt, halálos.
Elődje a HoRcH (DKW-család, pl Audi rokonság…)
Felépítménytől és a motor (adagoló) állapotától függően egy IFA a hagyományos négyhengeres dízelmotorral, mondjuk 100km-re, félúton a szokásos 150%-os túlterheléssel, félúton meg üresen, úgy 25-29 liter gázolajat (békebeli szépidőkben háztartási tüzelőolajat HTO-t , ami pirosra festett gázolaj volt magas paraffintartalommal) fogyasztott.

Az L50 elődje az S4000 1952-1957 között gyártották  Ernst Grube -ről elnevezett üzemben a dütschlandi (észak-német) Werdau-ban forrás
Hathengeres már volt ebben a korban is, csak Magyarországra kevés került belőle:
H6 (H6000)

IFA H6B autóbusz: az ő arcát kapta az IFA W50 teherautó

Az IFÁ-król nyugodtan írhatok rosszat is, nem csak jót, mert a ma divatos retro nem hiszem, hogy fiatal férfiak ezreinél okozna rózsaszínhályogot megítélését illetően úgy, mint a Zsiguli / Lada személykocsik eseteiben.
Öngyölöm-Böngyölöm blogger egyszemélyes önfórumozása IFA ügyekben. Kérem IFA -rajongó olvasóimat, kommenteljenek má’ szegénynek. Sok jó kép van nála, érdemes megnézni.
w50motor.jpg A motor kb 70 éves konstrukció

Az IFA teherautók tömör lényege: Ezek vettek részt nagyszámban az un. “szocialista rendszer” összehordásában -és Magyarországon a maszekban hazalopásában is.
 
Ezzel nyolcméteres idom -vagy betonvasat lehetett hazalopni. forrás hollandultudóknak

Állt az őr a portán a gyárkapuban s fölnézet az IFÁ-ra- a lényeg az volt, hogy a lopott szögvasak, kerítésnek összehegesztett hulladékok, 40 cm átmérőjű saválló acélcsövek disznóetető vályunak széjjelvágva, ne legyenek magasabbra rakva, mint a plató oldala. Márpedig az IFÁ-k platója alapban (fixes, nem terepes, un “mezítlábas”) is jó magasan vannak, és az ember meggebedhet, mire kézzel oda valamit felemel.

Fék séma. A 4-esig hydraulikus A lényeg, a kiegyenlítőtartály a nem fagyálló műanyagkupakokkal, meg az, hogy télen elfagy és égő újságpapírral olvasztja a jégből a hülye sofőr, aki sajnálja a spirituszt (vagy megissza) a jégtelenítőtartályocskából. A 7-eset kellett megberhelni a féklevegőnélküli elinduláshoz. A lefúvószelep sincs rajta, ami gyakran beszart. Mint a (hydraulikus) fékmunkahenger is. Abból 2-3 újat kellett egyszerre venni, ha az embr arra totózott, hogy egy használható is legyen.

Az Mk II. második generációs IFA fülkéjét a motorházra építették, ám a fülke nem volt billenthető, így a motor szerellése a fülkéből történt. Vagy bármi. Az ember szépen felemelte a hat + lópokróccal zajcsillapított fedelet, és… megnézte az olajszintet. Egy szemét aljas mocskos burzsojá teherautóban az olajpáca biztos, hogy csak úgy kényelmileg kihúzható lett volna.

Tápszállító nyerges: az utolsó alkoholista, elembertelenedett komancsok ilyennel
kergetik őrületbe a kamionosokat a főútvonalakon 45km/h-s spórsebességükkel.

Keletnémet sofőr kamionosított műve forrás az atw-húúú-ról, sokkal alaposabb és kimerítőbb, részletesebb az enyémnél, gondolom, a csávó, aki írta, irodaablakból látott IFÁ-kat. Mindenesetre értékes szöveg.

Az IFA a világon egyedülálló teherautó volt. Mint a Wartburg is személygépkocsinak. Vezetése mindenben eltérő élmény. Karbantartása is. Hangja egyedülálló. Alapjáraton a hosszúlöketű négyhengeres szinte ringázta a fülkét. Az adagoló újonan és tökélyre beállítva is enyhe üzemanyagfölösleggel spriccelte a porlasztócsúcsokra az üzemanyagot -tehát a kipufogógáz szaga szúrős, hidegindításkor fojtogató, ha a levegő (LÉGFÉK –de milyen!-félhidraulikus, azaz a rendszer egyesítette magában a hidraulikus és légfékrendszer minden hátrányát az előnyök nélkül!!)

W50LA (Terepes -valaha nagyballonos volt) A legggendásan semmitérő, de olcsó szilvamintás orosz/ukrán gumival
mezítlábas -azaz sima elsőhidas, nemterepes

Nézte a rák a forgalmiját, mi van beírva terhelhetőségnek -azt hiszem, kb 5-5,5 T átlagban. Az IFÁ-kat addig rakták és abból, ami adódott, amíg fért. Ezért a cementgyárakban nem is engedték rakodni a sofőröket és kisérőiket, hanem a cementgyárak zsonglőrügyességű dógozói az 50kg-os, csúszdán érkező zsákokat két vagy három ujjal megfogván igazították helyükre, kb 10 tonna, néha 12 tonna került így föl egy hosszúplatósra. Vagy billencsre.
postás
katonai terepes-platós

Az Irak-Irán közt dúló háborúban a szocialistának nevezett országok Irak és Szaddam Husszein mellett álltak ki. Az IFA gyártott speciális rövid fixplatós terepes (kapcsolható összkerekes felezőváltós) járműveket gyári homokszínben, krómozott csavarokkal és olyan korrózióvédelemmel (a sivatagban még a Renault-és Citroen-Peugeot autók sem rozsdállanak el 30 éven át sem!) ami akkoron Nyugaton is újság volt.

Aztán valami fordulat következtében ezekből párszáz a rendőrség és a határőrség szolgálatába került.

 Az a sofőr, aki 1963-ban kezdte a pályafutását, irígyelt félisten volt, ha IFA 50L-be ülhetett. S mire nyugdíjazzák, ma lényegébe ugyanabban a konstrukcióban is ülhet legyűlölt és dudált páriaként. Az IFA presztizsvesztése mélyen hatott a felhasználóioldal lelkivilágára. A 90-es években egyre több, a 70-es évek nyugati színvonalát korrozió és füstjelző (= nem füstölő…) teherautó került be. A múlt század 90-es éveinek végére az ifás lelkületében igen hasonlóvá vált a ladásokhoz. IFA tulajdonosok Baron von Münchhausent meghajazó meséket keringettek egymás lelkiáplására.
 Ifa szippantó -Ha Misi a sofőrje, neve pestiül Misiszipi

Az IFA-vezetés, mondhatni nem öröm. Enyhén fogalmaztam. Az ember a patkánynál is alkalmazkodóbb állatfajta, mindent meg tud szokni, főleg, ha mást nem ismerhet meg, így magyar sofőrök százezrei vezették, mondhatni egykedvvel az IFÁ-t, ha nem volt más. Rosszabb volt, a kistestvér, a Robur.  Még a tökéletesen beállított adagolójú, felújított IFA motor is szúrós szagú, kellemetlen, jellegzetesen ifás füstöt pöfög -hátmég hidegen, hát még, ha álltában eleresztette a szabályozó(lefúvó)szelep a légtartályból a levegőt. (Fékrendszere fél-lég-félhidraulikus, egyesítve a két rendszer hátrányait.) A levegőtermelés sok IFÁ-snak reggeli szertartása volt. 

Leghosszabb gyáriplatósat magyar művészek berheltek: Vettek egy nagyfülkés bútorszállítót, a dobozt eladták hétvégiházikónak, az árán vettek egy normál fülkét és fölplatózták. ÁlomIFA volt a platós-billencs-darus fölponyvázva.

Az IFA menetsebessége 65km/h. Ha ennél kevesebbel halad előttünk, akkor a sofőrje spórol, ésvagy ráér, ésvagy nem akar már még egy fordulót aznap és várja hogy lejárjon a nyolc (2003. előtt 12-16) órája. Alsórendű útvonalról kéjjel hajt ki kamion elé a főútvonalra. Egyes  kereszteződéseknél a rendőrséggel szimbiózisban kényszerítik tilosbanelőzésre a kamionost. Azt csak a lelkileg frusztrált ideggyenge, autójuk típusa miatt kisebbségi (tehát kompenzálandó..) érzésben szenvedő autósok képzelik, hogy a világ nagy és megismerhetetlen, és hogy soha nem jön szembe az, akit tanítottak móresre avagy leckéztettek. IFÁ-s ölő kést a balkáni kamionosok alkalmaztak először -bár a profi IFÁ-s a kisebb, fülkéhez simuló alsókaros IFA tükröt szerelte föl, hogy a kamionos ne törhesse le büntetésből. Az M0-ás megalkotásával az IFÁsok leölésének új kultusza támadt, éjszaka 2-3 kavicsos csinnbe fogva árokbaölte a kifigyelt IFÁ-st. De ez más szakaszon is előfordulhatott. Az M0-áson az egyik utolsó, I-es fokozatban rakottan kapaszkodó IFA szerelvényt az érd-diósdi emelkedőn láttam. Megelőztem a tilosban, elugrottam Biatorbágyra, megrakodtam -és fél óra múlva, mire ereszkedni kezdtem a lejtőn, akkorra kapaszkodott föl egykilométeres kamioncsordával a farában. Profi hegyvidéki IFÁ-s a hegymenetre lényegében alkalmatlanul gyönge teherautóval akrobatamutatványra volt képes. A II-esben az emelkedőn lefulladó rakott szerelvényt lefékezte, kiugrott, a lassan hátragördülő szerelvény kerekei alá lökte a sarut, vonórudat akasztott a gépes orára, és várta a sokszor tökismeretlen teherautóst, aki szivességből fölhúzta a dombra. (A legprofibbak megálltak a menetközben kapcsolhatatlan I-es kapaszkodófokozat kapcsolásáért) 

Az IFA teherautón a személyautók magasságában nincsen értékesebb és sérülékenyebb hasznos díszítő vagy a jármű beazonosítására szolgáló elem. Ennek köszönhetően IFÁ-s szívgond nélkül adja vissza a leckét az őt tanító személyautósnak vagy furgonosnak.

Egy IFÁ-ra 25 éves használatban két másik IFA árát kellett rákölteni az életbentartáshoz. A 90-es években vagy Németország keleti (Ossie) feléből csempésztek elfekvő eredetialkatrészt, vagy kínai utángyártottat árusítottak. 

A Hatvanas státusszimbólum volt a rendszer ráncfelvarrásának (régi alvázon új forma) éveiben. Rendes magyar fuvarozó onnan kezdte a platómagasítást répahordáshoz, ahol ez a keletnémet csávó abbahagyta. Elsőmagasító fémlemezből, arra deszka magasítőt, afölé dróthálósat. Trágyahordásra ez a ballonos kiváló volt, nálunk lecserélték, mert a ruszki (inkább ukrán) szilvamintás gumit olcsóbban lehetett venni. Egy garnitúra szilvamintás 20-40-esetleg 60-ezret bírt km-ben, és jellemzően szilvamintánként változó gumikeverékből készült, vagy elszállt durdefektben vagy nem, de inkább el.
Ez is IFA
lényegi részeiben a W50-es IFA: a 4hengres motor, váltó Ikarus211
 A magyar tudósok hat kanyart vernek rá a jugoszláv tudósokra: Magánfuvarozó buherátorok kiderítették, hogy a Fortschritt kombájnokban lévő IFA motor jobb anyagokból van, mint a teheratómotorok. A magyar álmodó nép! És nagy görcsölések közepette szerzett a billencsébe az ókoss kombájnmotort, és … és elhitte, hogy jobb.
Az L60-as IFÁ-t mely osztatlan szélvédőjéról, elvágólagosan folytatódó kerékjáratáról, előrebillenthető fülkéjéről ismerhető föl, valamint a módosított, hathengeres motorja ellenére is egyedülálló „süvöltős” hangjáról ismerhető föl. Erősebb a motorja, többet bir. De attól függetlenül 250ezer km-ként nagyfelújítás kel a motorjának. Ez is hüvelyes motor, mint az 50-es négyhengerese. Az ember meghüvelyezte a kínai perselysorral  , aztán az első indításkor a hatból négy azonnal megrepedt, és lehetett elölről kezdeni…Vagyis az IFA azoknak a vállalkozó kezdőversenyzőknek lett az autója, akik kellően fiatalok voltak éjszaka alvás helyett szerelni, nappal lehajtani a 16 órát s éjszaka megint szerelni.. meg hétvégén.. meg nem okozott gondot, ha 3-4 napra kiesett az autó.

Weimar NDK gyártmányú rakodó. Trágyahordásban harcostársa az IFÁ-knak.

IFÁ-t gumicsizmában is lehet vezetni, ezért trágyahordásra kiválóan alkalmas. Fuvarozók száz, sőt 1-2 esetben ezermilliomosok lettek trágyahordásból. Ez volt az a műfaj 15 éve, amiben a vidékiparaszt is fizetett az IFÁ-snak, hogy elvigye a trágyadombot, meg a budapestiparaszt is. Vecséstől Kistarcsáig az óramutató járásával ellentétes irányú nagykörben. A trágyahordásnak nincsen szaga, de a komposztálásnak még annyi sem. Bárki láthatta a múlt időkig Nagytéténynél a Nullásról kitekintvén a 10 méter magas komposzthegyeket (az M6 munkálatainak elkezdéséig..) , az ország egyik legnagyob komposztálóját.  Már a 90-es évek elején a Dunántúlon munkát vállaló kelet-magyarországi IFÁ-s vállalkozókat gumicsizmás parasztoknak hordták le a 20 éves nyugati teherautóikkal villogó helyiek. „Mija, gyüttetek letörni a fuvardíjat, gumicsizmás parasztok?” -volt a zaggyisten részükről. Vezetni se élmény az IFÁ-t, de aludni benne. Ha két rakodóval járt az ember, az egyiknek (az alsóbbrendűnek vagy fiatalnak) a motorházon volt a helye. IFÁ-ból van L80-as is, de ezekből aligha kerülhetet sok Magyarországra, én nem találkoztam ilyennel. 

 Az IFÁ-s lelkület egyik velejárója, hogy ha végül mégis a racionalitás legyűri, a fuvaroztató kicseréli alóla az autót, vagy ő vesz nyugatit. akkor az történik vele, mint a Ladáról/Wartburgról vagy S120-as Skodáról nyugatira váltó személyautósokkal: Száguldozó vadbarommá transzformálódik. Tegnap még King of the road IFA matricával húzta az IFA-félpótkocsit, most nyerges kis Renault-val… érhetik meglepik azt a kaminyonost, aki a pótkocsin látható matrica alapján fogna előzésbe 82km/h-nál a 87-nél lekorlátozó szerelvényével. Mert az exIFÁ-s kinéz a régi reflexxel s odatölt egy kicsit a gumicsizmaviselésben elérzéktelenedett talpával. 
Néhány W50 -es (L /LA) adat:

Hajtás W50LA jelzésnél összkerekes (később nagyballonos mezgaz)
Motor:
– R-4-Diesel  Tipusa 4 VD14,5/12-1 SRW, hengerűrtartalom (6500 cm³) 6,56 furat x löket (mm) 120 x 145
– teljesítmény (PS)125 / (kW)92 fordulat:2 300 min -1
– max. forgatónyomaték 422Nm   1 350 -es fordulaton
Kupplung: mechanikus, rásegítős
 Váltó- sziknkronváltó -kivéve az I-es kapaszkodó-t – 5(valójában 4 és a kapaszkodó/kúszó) előre + 1 hátra
– kapcsolható összekerék, felező  és differenciálzár a terepesen (L50/60LA)katonaiterepesen a négy kerék guminyomása menetközben emelhető volt gázlómagassága 1m
rugózás: laprugók, a FIX (nem billenthető) W50 fülke gumibakokon. teleszkópos lengéscsillapítás  
hydraulikus szervókormány
 
terepesen négy egyforma kerék, balonos 16/70-20Fékrendszer levegős, hidraulikusvezérléssel, kétkörös, biztonságikulcsoslétezett retarderes (motorfékes)24voltos (24 voltos önindító, 12 voltos egyéb.. eleinte, később minden 24V-os), töltésváltós automatikával, ami beszart, és akkor az egyik akksi lemerült, de csak reggel derült ki, 2-kor ha indultál…) Az önindító is bekakált rendszeresen. Kétemberesindítás, az egyik kalapáccsal püföli az önindítót, a másik indítózni próbál
Méretei általában- terepes hossza = 6750 mm… ez fixesnél kb 8m
– szélessége = 2500 mm
– fülkemagasság = 3100-3500 mm  
Terhelhetőség: Terepes 5 t, 5,5.. fixes 5,5 (valójában 10t-val jártak velük inkább)
Önsúly 4 tonna körül.
16t össztömeges szerelvényben (az utóbbi időben egyszerűen a forgalmiból kitörlik az öreg jószágok vontathatósági adatait, nem vontathatnak, szólóban halnak meg. Állva, mint a fuck. )
Ülőhely 2 ülés +aki fér a motorházonSpórsebesség 45km/h, általában 65km/ hosszúdiffivel 90km/h MAN motorral hosszúdifivel 120
 
Tulajdonképp halálközeliélmény IFÁ-val a 100, főleg, ha fékezni is kéne…
IFAtours aus deutschesprache

Szerző: Kátrány és Toll

Magyarországon a gyerekneveléshez, a politikához meg a focihoz nagyon tud mindenki.No és az autózáshoz... Kátrány és Toll az autós szakmából. Magyarországon mindenki nagyon tud a gyermekneveléshez, a mezőgazdasághoz, meg a focihoz. Ja, és persze a politikához, hogyne! És jaj annak, aki tanácsokat adna ezekben a témakörökben. Jaj tehát nekünk is.

Vélemény, hozzászólás?