Barokk Róbert

Ism.: A posztmodern nem úgy stílus, mint a barokk vagy a röneszansz. Vagy úgy sem, mint a realizmus. Kormodor -legutóbb éppenséggel mondolat volt a szociálista reálizmus követelményeire. Imígyen számítva Mészöly Miklós iskolájától, s Orbán Ottótól ered…

…persze nem előzmények nélkül. Vissszavezettem már egészen Örley Istvánig. Sőt, Gelléri Andor Endréig, Pap Károlyig.

 Kékharisnyák amorzója

Volt azonban egy kisfiú valahol Budán, végzős gimnazista, ki zseniális naplójába jegyezte gondolatait.

Szentkuthy szava a nagymagyarországsiratóakra: matinékuruc

Máma matinélabancok is vannak (Esterházy pl)

És ha a posztmodern irodalmat így definiálom: Önreflexív párbeszéd az én-múzsával? Afféle naplózás? (Ism.ut.: Woody Allen hazugságára, miszerint a filmjeinek nincsen köze az életéhez, max 80%-ban…)

Elsőéves bölcsészként aztán, főleg a kékharisnyák meghódítására, a nagyfiú regénnyé formálta át a későkamaszkori naplót. S a Barokk Róbert címet adta neki.

Tanár-zseni -Az idén lenne százéves és húsz éve halott. Emlékezetes tévés beszélgetést készített vele Fábry Sándor.

Áll.tám.hiv.elf. [elfogadott vagy elfogult, lehet választani..] irodalomtudományilag Szentkuthy Miklós szépírói munkásságát a Prae-től számítják. “A Barokk Róbert csak mostanában került elő.”

A Prae-ről tudhatjuk, hogy megírása idején már látta Szentkuthy “lenint” -azaz ismerte az Ulyssest. De a kamasz még semmiképpen, még az Ifjúkori önarcképet sem [Joyce-tól, a szerk. megj..].

A bloggulizmóban különösen alkalmas olvasmány lenne mai gimnazisták számára is a Barokk Róbert. Teeermészetesen ezzel a monumentet sem a helyén tárgyalják, hiszen hiv. kir. udvari beszállítók érzékenységét sértené, ha “kamasz-zseni”-ként is foglalkoznának az amúgy is inkább kellemetlenségeket okozó Szentkuthyval.

 

Utóirat: És akkor mit láttam a könyvesboltban? Szécsi Noémi érett regényét! Hahááá!!!

Szerző: D. Gyenes István

Adjatok a citerának! Részeges, teljesen megbízhatatlan csávó voltam, . Össze-vissza hazudoztam a csajaimnak, átvertem őket. A csillagos ég nem szakad rám. A legjobb évjárat kevesebb lett velem egyel -mindenki menő lett a suliből, csak én nem. Sikertelenségem frusztrált, hibát hibára halmozván. Nem kíméltem az autómat, ami lakásom is volt egyben, már széjjel van rohadva és kis c kategóriás az eredetvizsgája. Jobbára áll és egy Ford Bronco lakóbódéval a platóján. 2007-ig szerettem volna élni legalább, akkor fölfordultam volna. Nem így történt, de ezt se bánom. Mondanom sem kell, hogy sajnálatosan bekövetkezett halálom ellenére a fittyethányásom is zavartalan.

“Barokk Róbert” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. A történet lehet kitalált vagy kitálalt. Lehet úgy is igazat mondani, hogy senki nem hiszi el. “A messzirűgyütt ember aszongya jamit akar. Hogy nagy határtalan vizek vannak a világ szálin, azon akkora hajók, hogy a templomunk kalyiba lenne rajtuk, oszt fekete kűvel tüzelnek benne kazánokat oszt a gőz hajtja anyg malomkerekeken! Hát ilyent hazunni!”

Vélemény, hozzászólás?