Agria Park [plaza], Eger

Eddig is tisztában voltunk azzal, hogy a pénz és a jóízlés jegyesek. De pl, ha valaki Egerben jár, a dómtól nemmessze, a bíróság mögött, a börtön szomszédságában a volt dohánygyár területén megtekinti a plazá-t, akár tapasztalhatja is…

Az épületegyüttes az Egert hosszant átszelő főbb útvonal, és a “főutca” közötti (mely a dóm-térbe torkoll) útra néz. Az átszelő főütvonal mellett a kép alig változott: Meghagyták a dohánygyár műemléki jellegű szárnyát. Valamint a romantikus (fagerendás) tornyot is.

 Ilyen volt… a cigiskartondoboz alakú rész

új burkolatot kapott, fa-hatású műanyag dekorlapokat. Hátul elbontották a régi épületet…

Menetközben is javítottak a látványon:

 Itt a torony “új ruhában” és a két kisebb épület a lábánál… Nos, ezek fagerendás, téglaburkolatos külsőt kaptak. A tornyot eredetiképében restaurálták!

2008. március 7-én megnyitotta kapuit Észak-Magyarország első bevásárló-, szolgáltató- és szórakoztató komplexuma az Agria Park. A Wallis Ingatlan egri nagyberuházása 15 hónap alatt valósult meg. A modern építészeti megoldásokat a múlt értékeivel ötvöző, közel 22 000 m2 alapterületű bevásárlóközpont három szinten várja vendégeit neves üzletekkel, kiállításokkal, programokkal és a felújított ősfás parkkal. A bevásárlóközpont közel 100 üzletében és szolgáltató egységeiben várhatóan közel 800 ember dolgozik majd, melynek jelentős hányada helyi munkaerő.

Ma Ózd-Szilvásvárad , Miskolc (Répáshuta felől..) száguldoznak az autók két sávban ott, ahol ezek a szekerek a képen, előtérben a palóc menyecskével, szembejönnek…

 Az nem látszik e becopyzható képeken, a belsőépítészeti megoldások hogyan teremtik meg a múlt századforduló előti aranykor enyhén giccsoid építészeti megoldásai  és a mai retró “jaj-a-combikóm-az-asztalsarkába'” harmóniáját. Pl úgy, hogy ott, ahol a külső fa-barna-terrakotta-pasztell színharmónia bekúszik a belső csiricsáréságba, színes dekorlapokat illesztettek a fahatásúak közé. Balra fordulván majolika kút, se a készítő, se az alkotó neve nincs feltüntetve..De mire jó a net! Előgugliztam, sejtelmem beigazolódott : a kút örökség a dohánygyárból, Zsolnay!

Hát, odabe’ aztán a szokott profi butikhálózatok üzletei (… a könyves Libri-ben kb három öltözet csini rucci+hozzájuk pipők, árát tudtam vóna otthagyni...) De a buksztárcám is a kabátkámban maradt -ami a takarékosság egyik ügyes trükkje…

Az új épületrészt a régivel átrium köti össze (a szintkülönbség miatt enyhén lejt).

Én a régi épületben éreztem jól magam: Meghagyták a fagerendákat s födémet, lecsiszolták, impregnálták, az oszlopokat is. (A telómat a kabátkámban hagytam, azt meg a pincegarázsteremben.., így aztán sk fotóim nincsenek)

 

Szerző: Takarítónő az akadémiánál

Az akadémiánál dolgozom. Az akadémiánál dolgozom. Félállásban, másfél műszakban. Úgyhogy tudom, amit tudok.

“Agria Park [plaza], Eger” bejegyzéshez 16 hozzászólás

  1. Hát, mit mondjak, ha nem esik az eső s fú szél 3fokos permettel… Sissy, te nem hiszed el, de én még a Született feleségekből is majdnem egy teljes epizódot megnéztem! Most nem azt mondom, hogy én is lennék olyan bátor, mint Hemingway, aki ujját az elefántszarba nyova becsülte meg az elefánt távolságát… de majdnem.

  2. Olyan régen jártam ott, hogy már rá sem ismernék.

    Mifelénk az volt a pénz és a jóízlés frigye, hogy a kisbéri Penny áruház építésekor a műemlékvédelem, az önkormányzattal karöltve még azt is előírta, milyen ajtók, ablakok lehetnek az épületen, a tetőre a cserép került.

  3. Á, Mari, lényegében nincsenek tragikus változások a városban(nem úgy Szolnokon) a fürdő mögött, a Kertész út felé pl egészen elfogadható a térség (a régi nagy buszparkoló)

  4. A Szépasszonyvölgybe borért menni, az olyan, mint Bp Váci utcába csikosch után járni. Én nem vótam immár 24 éve ott, mármint a Szépasszonyvölgyben. Jahh, pl “medina”, ami a borban olyan, mint Csiccsolina ma malac tinilánynak kifestve, de vastag fátyol alatt.

  5. Joch, és hogy mi a bikavér, könnyebb definiálni, mint az irodalmi posztmodernt. A bikavér többnyire olyan elbaltázott cabernet jellegű valami, amit viszonylag jó fényező és nagyjából tiszta festőborunkkal házasítunk és ráfogjuk, hogy az.

Vélemény, hozzászólás?