Adoptálj egy klitoriszt!

Lehet emberek megcsonkításáról vulgáris vagy humorkodó hangnemben beszélni? Hát persze – a baj csak az, hogy nem vicclapról: segélyszervezetről van szó.

PIRULÓS HEHERÉSZÉS

Az Afrikában gyakorolt női körülmetélés – a férfiakon elvégzett műtéttel ellentétben – azt eredményezi, hogy az áldozatok egyáltalán nem lelhetik örömüket a szeretkezésben. A beavatkozás célja pedig éppen ez: ha a nő nem élvezi a szexet, nem érez majd indíttatást arra, hogy megcsalja a férjét.

A csonkítást képesítetlen nők hajtják végre, sokszor olyan kezdetleges eszközökkel, mint üvegcserép, konzervdoboz teteje vagy kés –
az érzéstelenítés pedig szóba sem jön. Ez így hagyományos. A női nemi szerv csonkításának három fokozata van: a sunna, a “körülmetélés” a csikló tetejét borító bőr lemetélését jelenti, a következő fokozat a teljes csikló vagy egy része, valamint a teljes kisajkak, vagy egy részük kimetszése. Az infibuláció pedig a teljes csikló, teljes kisajkak és a nagyajkak teljes vagy részleges kivágása. A maradék vulva két oldalát összevarrják, illetve összetűzik, a kialakult hegszövetet szüléskor feltépik, majd szülés után újra összevarrják.
Nem esik jól elolvasni? Leírni sem esett jól.

Azok a nők, akik ezt elszenvedik, akár helyben bele is halhatnak. Ha túlélik, továbbra is fennáll a hüvely- és méhfertőzés, burjánzó hegesedés, ciszták, tályogok kialakulása, a menstruációs fájdalmak és zavarok veszélye.

Ezt a középkori kínzásokra emlékeztető népszokást gyakorolják az elkúrt államoktól hemzsegő kontinensen. Konkrétabban a Nílus-völgyben, a Szaharától délre fekvő országokban, de a közel-keleti országok közül Jemenben és Ománban, valamint Indonézia és Malajzia bizonyos etnikai csoportjainál is bevett szokás.

Bár számos országban betiltották a beavatkozást, ez nem jelentette a hagyomány végét. Többek között az ENSZ küldöttségei is ellenkampányt indítottak – egyes térségekben csökken a körülmetélések száma, de az emigránsok magukkal vitték a szokást külföldre is.

A jó hír, hogy létezik olyan sebészeti beavatkozás, amivel mindez visszafordítható: azon túl, hogy a megcsonkított nők nemi szerve helyreállítható, a műtét után örömüket lelik majd a szeretkezésben. Burkina Fasóban májusban elkezdik egy kórház építését, amely ezekre a beavatkozásokra szakosodik, és adományokat gyűjtenek, amelyekből finanszírozhatják majd a beavatkozást annak, aki nem tudja kifizetni.
Mielőtt elégedetten felsóhajtanál, hogy történik valami jó a világban,
vess egy pillantást a dolgok hogyanjára.

A csiklónak öltöztetett hölgy tüllszoknyás társával a kórházat építő Clitoraid szervezetnek gyűjt pénzt. Ne félj kimondani, hogy röhejes, másnak is ez jutott elsőre eszébe. Vagy inkább siralmas?

Megtörténhet, hogy az amerikaiak ezt az American Pie – filmekből ismerős, tragikomikus vulgaritást gondolják a megfelelő figyelemfelkeltő eszköznek, mindenesetre ennek a szervezet honlapján a szlogenen kívül nyoma sincs.
De a kampány címe magában megér egy imát: Adoptálj egy klitoriszt. Ilyesmivel eddig az állatkertben találkozhattunk, ahol anyagi támogatás fejében lehet kiselefántot vagy majmocskát adoptálni, aztán kiteszik az ember nevét csicsás fémtáblán a ketrecre.

Lehet azzal érvelni, hogy az áldozatok annyira örvendenek a műtétnek, hogy nem fogja őket érdekelni a körítés. És áll a lábán az az érv is, miszerint valaki, valami jót csinál, örvendjünk neki és ne piszkálkodjunk. De mi van akkor, ha ez a körítés többet árt, mint használ? Valaki – a pornóiparhoz hasonlóan – megint elfelejtette, hogy minden csiklóhoz egy nő is tartozik. Névvel, arccal (szerencsés esetben) személyi igazolvánnyal, és ami a legfőbb: érzelmekkel. Hogy éreznéd magad nőként, ha arról mesélnél a barátnődnek: valaki adoptálta a csiklómat?

Elég bekukkintani a Clitoraid honlapjára ahhoz, hogy kiderüljön: a körülmetélés áldozatai között akárhány, a világ fejlettebb részein élő, felsőfokú végzettségű nő is van, akikről joggal feltételezhető, hogy messzemenően tudatában vannak saját emberi és női méltóságuknak – és ennek megsértésének is.
Ami pedig a többieket illeti, éppen itt lenne az ideje, hogy tudatosítsák magukban: mennyit érnek, és mekkora igazságtalanság éri őket. Ebben pedig a kampány hangvétele a legkevésbé sem segít. Azt sugallja: két lábon járó nemi szervekről beszélünk.

Naponta elbotlunk és orra bukunk a politikai korrektség szabta illemszabályokban, lassan nem tudva, hogyan nevezzük meg a fogyatékkal élőket vagy az etnikai kisebbségeket, hogy ne sértődjenek halálra. Közben pedig éppen azok, akik kétdimenziós adatok helyett a hús-vér nőkkel kerülnek szembe, átsiklanak ez utóbbi vonatkozáson, mint terepjáró a tócsán.
Kinek jutna eszébe Mórickás viccekkel gyűjteni ételre valót egy éhező, csontsovány afrikai kisgyereknek? Talán fel kellene végre nőni odáig, hogy a csiklóról ne pirulós heherészés jusson eszünkbe – és végképp nem akkor, amikor emberek megcsonkításáról van szó.

Szerző: Kerekes Tamas

Okos pilóta alagútban nem katapultál hírlapíró vagyok

“Adoptálj egy klitoriszt!” bejegyzéshez 10 hozzászólás

  1. Ez egy europid picsaisztikus kriptofetisiszta élvezkedés, hogy a csiklót egészen metszik ki. Marhaság. Valójában a csiklót fedő fitymácska megmetszéséről, esetleg eltávolításáról volt szó, amit bölcsbanyakorú (már nem szülőkéspes) idős bábák végeztek (végeztettek el) testihygiénés okokból (vö férfiak körülmetélése) Ez az újabb időkban az iszlám fanatizmus terjedésével és az eredetitudás sekélyesedésével RENDKÍVÜLI esetekben fajult el az utóbbi időkben. Ezek kaptak aztán picsamagazinokban nyilvánosságot, illet a titkosnőiperveriztásokat kielégítő ágazatokban nnyereséges ponyvakönyvötlet. (Etióp hercegnő visszaemlékezései kateg.) Mohamedán nőtársainknak az efgyik legkisebb gondja a csiklója, nem csak azért, mert még közel az archaikus női attitüdhöz hüvelyi orgazmusra is képesek (ez már nem fér bele egy poicsoid európai nőci agyába…) , hanem azért is, mert lefoglalja őket egy nagyobb bögre ivóvíz vagy legalább egy kiskanna mosásra alkalmas víz megszerzése.

  2. Az europid picsák titkospornó-ágazata (Mohamedán nők élete, Élet a háremekben, Elfenekel komornák, stb) is megérne pár könyvelemzést Tamás. Kedvelt barátnőm pl arra párásodott leginkább, amikor a Mohamedán hercegnő naplóját olvasta..Természetesen férfi pszichiáter szerepel a copyright-ban, és mondanom sem kell, hogy a szaudi hercegek mind vérnősző, pedofil, szadista kínzó macsóálllatként jelennek meg…

Vélemény, hozzászólás?