A Pál Utcai Fiúk Napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008. ápr. 9.

Tisztelettel,
Boka János tábornok megbízásából írok, én nemecsek ernő. Nem tévedés, csupa kisbetűvel, ezen már nem változtatok. A tábornok arra gondolt, hogy a tavasz érkeztével egynéhányan újra összemérjük erőnket, farakás, fűrészelés vagy golyózás közben a Múzeum kertben, einstand nélkül, ugyanis a Pásztorokat nem hívtuk. Ellenben meghívtuk mindazokat, akik abban segítettek, hogy a rólunk szóló kiállítás megszülethessen. Idén egy zártkörű napon, a Pál Utcai Fiúk Napján együtt ünnepeljük, a 100+1 születésnapot, így mondják. Fotográfiákat is nézegetünk majd egy kiállításfélén, délután meg beszélgetni fognak a rólunk szóló könyvről. Molnár Ferenc írta. Április 9-e lesz ez a nap.
Mi ott leszünk!
Tisztelettel, a Pál utcai fiúk

Egy kiállítás létrejötte
A Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) tavaly októberben nyitotta meg az „Éljen a Grund!” című kiállítását. Molnár Ferenc műve, A Pál utcai fiúk  1905 és 1906 fordulóján jelent meg először nyomtatásban a Tanulók Lapjában tárcaregényként, 26 részben. 1907-ben a Franklin Kiadó könyv alakban is kiadta, később szinte minden évben, előfordult, hogy egy évben háromszor is napvilágot látott a Pál utcaiak története. A regényt száz év alatt több mint 37 nyelvre fordították le, 77 magyar nyelvű kiadást ért meg. Nem véletlen, hogy a PIM kiállítása egy halhatatlan mű és alkotója előtt tiszteleg. A könyv alapján megtervezett interaktív tárlat célja, hogy az általános iskola felső tagozatosai és a középiskolások minél jobban értsék a történetet, ismerjék a helyszíneket, s hogy lássák, milyen körülmények között telt akkoriban egy velük hasonló korú gyerek élete. Az interaktív kiállítás sikere – kilencezren voltak kíváncsiak a tárlatra néhány hónap alatt -, és a múzeumi honlap Pál utcai oldalának látogatottsága – hatvanezer letöltés – arra ösztönözte a szervezőket, hogy idén a 101. születésnap alkalmából újra megrendezzék a Pál Utcai Fiúk Napját.

Boldog születésnapot Pál Utcai Fiúk!
Április 9-én, a Petőfi Irodalmi Múzeum udvarán és a Károlyi Kertben újra megelevenedik a századelő, korabeli játékokban (petang, nemzetesdi, farakás építés és bontás, fafűrészelő verseny, akadálypálya – szlalom,  ügyességi feladatok, futás) nyolcfős iskolai csapatok mérik össze tudásukat az írók csapataival. Délután „Az én grundom – a mi grundunk” fotópályázat eredményhirdetésén kiderül, a különböző kategóriákban ki nyerte a pályázat fődíját, s hogy milyen is az a „grund”, ahol a mai gyerekek szívesen találkoznak egymással.
És lesz még múltidéző kerekasztal-beszélgetés Békés Pál író vezetésével, neves közéleti szereplők, írók, művészek (Szabó T. Anna, Széchenyi Ágnes, Kőrösi Zoltán, Geszti Péter) részvételével, majd az esti órákban sor kerül a 100+1 szeletes torta felvágására, és a Pál Utcai Fiúk zenekar unplagged koncertjére. S hogy az otthon maradottak se unatkozzanak az egész napos rendezvény programjai nyomon követhetők a www.pim.hu portálon.

Üzenet a múltból
S hogy mit jelent ma a Pál utcaiak története? Illés Endre, 1970-ben írt sorai mintha a jelenben íródtak volna:
„Színeit vesztette volna A Pál utcai-fiúk? A bőrében pókháló-ráncok, a csontjában több a mész? Ellenkezőleg – Molnár Ferenc regénye ma is az ifjúságot őrzi, egy elmúlt ifjúság érzelmeit, álmait, a törökméz, a szekunda, a kaland ízét, a boldogságot, a boldogságba először belopakodó, sejtelmes, szorongató szomorúságot. Változatlan regény. Ugyanazt mondja, mint megírása idején. Változatlan, mint a fényképek. Kilenc fiú – a Pál utcaiak. Másik kilenc – a füvészkertiek. Mindannyian a megálmodott idő csodái: változhatatlan arcok, érzések, mosolyok. Az idő és a valóság elfolyt mögülük, ők ugyanazok maradtak. Vannak művek, melyek elfonnyadnak, összetöpörödnek a múló időben. Vannak azután másfajta művek, regények, versek vagy drámák, melyek befogadják a változó időt, felszívják új tartalmát, s maguk is változnak, nőnek, gazdagodnak, fényesednek. Molnár Ferenc ifjúsági regénye éppen azzal ejt meg, hogy félévszázada változatlanul őriz valamit.” (1970)

További információk:
Nagyvári Ildikó
nagyvarii@pim.hu
+36-30-402-6230

Akció PR Ügynökség
Szigeti Marianna, PR manager
szigeti@akcionxs.hu
+36-30-269-2721

“A Pál Utcai Fiúk Napja a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2008. ápr. 9.” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?