Megépül a Kolosszus

Leonardo da Vinci híres volt arról, hogy aprólékos munkával, sokáig dolgozott a művein. Ám egyetlen alkotásával sem foglalkozott olyan hosszú ideig, mint a milánói Sforza-ház emlékművének szánt szobrán. A nagy ló tizenhat évig foglalkoztatta a reneszánsz zsenit.

Sajnos csak a mű agyagmodellje készülhetett el, de a terrakotta Kolosszusnak is csodájára jártak egész Európából. „Szentül hiszem – írta az egyik milánói udvari költő – és nem tévedhetek, hogy ehhez foghatót sem Hellász, sem Róma nem látott.” Ekkor született meg a szójáték arról, hogy Leonardo diadalt aratott a híres antik művészeken: „Vittoria vince e vinci tu vittore!” A szobor öntéséhez kétszázezer font bronzot hordtak össze. Leonardo da Vinci legnagyobb személyes tragédiája volt, hogy az időközben kitört háború miatt a herceg úgy döntött, hogy inkább ágyúkat készíttet az összehordott bronzból (a sors pikantériája, hogy végül az ágyúk sem készültek el). A szobor agyagmodelljét a Milánót elfoglaló franciák elpusztították.

Leonardo híres műve Az igazi da Vinci című kiállítás részeként (515 évvel a részletes tervek elkészülte után) végre megépül. A Kolosszust a MODEM előtti Baltazár Dezső téren augusztus 16-tól minden érdeklődő megcsodálhatja.

Szerző: eee

a kávé visszafelé ÉVÁK! „Ezer évvel ezelőtt kétség sem fért hozzá, hogy Földünk a világegyetem középpontja. Ötszáz éve még úgy tudták elődeink, hogy lapos a Föld. Tizenöt perce még azt hitted, egyedül az emberi faj egyedei képviselik rajta az értelmes lényeket. Képzeld el, mi mindenre derülhet fény holnap!” /K ügynök, Men in Black/ Valahogy én is így vagyok magammal, sose gondoltam, hogy egyszer egy internetes portál szerves része leszek. És hogy mit hoz a holnap? Inkább a szemem nyitom ki csodálkozva, mint a szám.

Vélemény, hozzászólás?