Leonardoról amit eddig nem tudtunk

Leonardo nevéhez sok találmány fűződik a camera obscuratól a repülésig, összegyűjtöttünk találmányokat, melyek közül több százados csúszással meg is valósultak.

A hidak Mona Lisája

Egy dél-norvég városkában – Leonardo műszaki rajzai alapján – megépítették azt a hidat, amelyet a zseniális művész eredetileg Isztambulnak szánt.

Leonardo 1502-ben egy, a törökországi Aranyszarv-öböl felett átívelő hidat képzelt el és rajzolt le. Az elegáns híd, mint egy felhúzott íj, elliptikus ívben köti össze a két partot. A bizalmatlan és meglepett II. Bajazid szultán megmutatta a tervet szakértőinek, akik lehetetlennek vélték, hogy egy ilyen – saját korában a leghosszabb – hidat meg lehessen építeni, ezért a szultán nem foglalkozott a tervvel, s a híd mind ez ideig nem is épült meg sehol.

Ötszáz évvel a terv megszületése után azonban bebizonyították, hogy Leonardo elképzelése jó volt. Habár a gyalogos közlekedésre alkalmas híd rövidebb a Leonardo által leírt 240 méteresnél, a mérnökök igyekeztek mindenben követni da Vinci elképzeléseit.

Működőképes Leonardo repülője

Egy olasz világbajnok sárkányrepülő (mérnökök segítségével) két évi munkával megépítette Leonardo da Vinci egyik repülő szerkezetét. Az Angelo D’Arrigo és az Icaro 2000 mérnökei által az 500 éves tervekből megépített szerkezet megdöbbentően hasonlít a modern sárkányrepülőkre. A modell a FIAT autógyár szélcsatornájában elvégzett kísérletek alapján repülőképesnek bizonyult.

A műanyagot is feltalálta da Vinci

Egy olasz tudós szerint Leonardo da Vinci nem csupán a repülőgépet, a mentőmellényt, a telefont és a robotot álmodta meg, de megalkotta az első természetes műanyagot is. Alessandro Vezzosi, a toscanai Museo Ideale igazgatója megtalálta Leonardo mesterséges anyagainak receptjét számos oldalnyi rajzos feljegyzésben. Da Vinci jellegzetes tükörírásával készült feljegyzéseit a londoni British Library-ben őrzött Arundel kódexben, a szintén Londonban található Forster kódexben és a milánói Biblioteca Ambrosiana Atlanti kódexében lelhetők fel.

Szerző: eee

a kávé visszafelé ÉVÁK! „Ezer évvel ezelőtt kétség sem fért hozzá, hogy Földünk a világegyetem középpontja. Ötszáz éve még úgy tudták elődeink, hogy lapos a Föld. Tizenöt perce még azt hitted, egyedül az emberi faj egyedei képviselik rajta az értelmes lényeket. Képzeld el, mi mindenre derülhet fény holnap!” /K ügynök, Men in Black/ Valahogy én is így vagyok magammal, sose gondoltam, hogy egyszer egy internetes portál szerves része leszek. És hogy mit hoz a holnap? Inkább a szemem nyitom ki csodálkozva, mint a szám.

Vélemény, hozzászólás?