Jiri Menzel a Puskinban

A Moziünnep nyitányaként sajtótájékoztatót tartott az esemény díszvendége, Jiri Menzel augusztus 29-én délelőtt, a Puskin moziban. Az Őfelsége pincére voltam 12 év kihagyás után készült el, és a tavaly decemberi bemutató óta 900 ezren látták hazájában. Mi megnéztük és nem csalódtunk a filmóriás munkájában.

A Moziünnep díszvendégét, a világhírű színházi és filmrendezőt az európai film kikerülhetetlen alakjaként tartják számon. Bohumil Hraballal való együttműködésük nem új keletű, az azóta elhunyt szerző ezt a regényét is először neki ajánlotta fel megfilmesítésre. Menzel a sajtó képviselőinek elmondta, hogy „nem akart ráülni Hrabalra”, a jogok így tovább vándoroltak egy kereskedelmi televíziós csatornához, majd egy másik rendezőhöz kerültek, végül 3 évvel ezelőtt visszajutottak hozzá. Ekkor producere beszélte rá, hogy vállalja a kihívást. A cseh rendező az adaptáció problémájáról így nyilatkozott: „kemény dió” filmre vinni a regény szerteágazó cselekményét, és nehéz tolmácsolni az író szándékát. Véleménye szerint nem lehet szolgai módon átültetni a regényt, annak bizonyos motívumaira építette fel a filmet. 

A film főszerepeit egy bolgár színészre, Ivan Bartevre és egy német színésznőre, Julia Jentsch-re osztotta. Bartevet Szófiában ismerte meg, ahol három előadást rendezett, köztük a Balfácánt vacsorára című darabot, amelyben Bartev azt a szerepet játszotta, amelyet nálunk Koltai Róbert. A magyar színészt is szerette volna szerepeltetni filmjében, ám végül a produceri döntés nyomán ez nem sikerült. A színészek között ott láthatjuk a cseh film jó néhány emblematikus figuráját is, például Marián Labudát Az én kis falumból, vagy Jozef Abrhám-ot, azaz Blazej doktort a Kórház a város szélén sorozatból. Bartev hosszú keresés után, kiemelkedő tehetsége révén került a szereplők közé, a filmben egyfajta „pincérbalettet” ad elő. Jan Díté szerepének eljátszásához rengeteget gyakorolt a tányérokkal, és a forgatás végére egy kicsit csehül is megtanult. Természetesen filmforgalmazási szempontok is szerepet játszottak a főszereplők kiválasztásában, hiszen Bulgáriában és Németországban is bemutatják a filmet – jegyezte meg a rendező.

A kedélyes hangulatú sajtótájékoztatón esett még szó az éttermi jelenetek preparált ételeiről, Menzel éttermi tanácsadóiról, a hosszas helyszínkeresésről, végén Hrabalra emlékezve a sörről.  

Az Őfelsége pincére voltam szerepelt az 57. Berlinale versenyszekciójában, ahonnan a nemzetközi kritikusok Fipresci-díjával távozott. Eddig 35 országba adták el forgalmazási jogát. Magyarországi forgalmazója a Budapest Film.

Hazai bemutatója: szeptember 6.

“Jiri Menzel a Puskinban” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Vidéki István a nevem, csak Szolnokon járhatok moziba,ingyen lenne, mert izgalmas metafizikai krimiket tudnék írni az Üvegtigrisről, de a kutyám miatt csak otthon DVD-zünk. Ennek a Menzel-nek olyan ismerős a neve. kinek van dvd.je?

Vélemény, hozzászólás?