Péteken kezdődik a Bikavér-ünnep

A hagyományokhoz híven idén is július második hétvégéjén rendezik meg az Egri Bikavér ünnepét. A város kulturális életében előkelő helyet elfoglaló turistacsalogató Szent Donát-napi eseményre tavaly 30 ezren voltak kíváncsiak, idén ennél is több vendég lehet a Dobó téren. Egy éve 14 ezer, a Bikavér-ünnepre készített pohár fogyott, idén hatezerrel többet rendeltek a szervezők.

– Igyekszünk megőrizni az évtizedes hagyományokat és valami újat is becsempészni a kulturális kínálatba – tájékoztatott Tarsoly József hegybíró. – Péntek délután 4 órakor veszi kezdetét a program és vasárnap este ér véget. Fellépnek a mazsorettek, s idén is fontos szerepe lesz a népzenének. Pénteken a Besh O Drom, szombaton a Hot Jazz Band, vasárnap pedig Agócs Gergely és Barátai várják a közönséget.

Bár már tavaly is szűkösnek bizonyult a Dobó tér, a helyszín nem változik, a színpadot a Minorita-templom elé állítjuk föl. A borbarátok 28 bikavért kóstolhatnak meg, amelyek mellé 16 étterem kínál egy-egy ételkülönlegességet. A pénteki megnyitó után díjazzák a 2006-os év legjobb egri szőlőtermelőjét, borászát, borgasztronómusát és kihirdetik az idei Egri Borvidéki Borverseny eredményeit is. Este hatkor átadják az Egri Bikavér nagykövetének megbízólevelét is. Húsz új tag borlovaggá avatásával szombaton megalakul az Európai Borlovagrend Egri Legátusa.

Az este hét órakor kezdődő jótékonysági édesség- és borárverés bevételét hátrányos helyzetű egri gyerekek nyári táboroztatására fordítják. – Vasárnap fél háromkor tartjuk a könyörgést Szent Donát szobránál, ahol jégmentes időt és jó termést kérünk a fentiektől. A tavaszi fagyból és jégverésből látszik, hogy a csak úgy az ég felé intézett fohász nem elég – jegyezte meg Simon József, az egri hegyközség elnöke. – Ezért az érdeklődők számára autóbuszt is indítunk kettőkor a Bartakovics Béla Művelődési Központ elől.

Szerző: kpapp

Csehszlovákia 5:3-ra veri hosszabbításban Nyugat-Németországot, Torontóban átadják a CN Towert, a lengyelek sztrájkba kezdenek a magas árak miatt, én meg csöndben - najó torkomszakadtából ordítva - jövök világra székesfővárosunk egyik kerületének kórházában. 1976. Én sem úsztam meg az iskoláztatást. Eközben megismertem a túrórudit és a kokakólát, amiért ma is rajongok. A bizonyítványokból munkakönyv lett. Ismerkedés az irodai élettel, számítástechnikával, fotózással, hol itt hol ott. Most éppen itt. A magicafe.hu-n. Azt a feladatot kaptam, hogy szerkesszek, ötleteljek, hogy nektek jobb legyen.

Vélemény, hozzászólás?