Hova ne menjünk nyaralni?

Egy fiatal ismerősöm érettségi ajándékba kapott egy törökországi nyaralást, ami azonban kellemetlen élménnyel zárult. A fiatal lány nem volt ugyanis tisztában a helyi öltözködési szokásokkal, s túlságosan rövid szoknyája miatt elég hamar a rendőrségen találta magát.

Utazás előtt feltétlenül tájékozódjunk arról, hogy kell-e vízum abba az országba, ahová el akarunk utazni, s ha igen, akkor a tervezett indulás előtt jó pár héttel kezdjük el az ezzel kapcsolatos ügyintézést. Szerezzünk információt arról is, hogy milyen úti célunk közegészségügyi esetleg járványügyi helyzete, szükség esetén kérjük házi orvosunk tanácsát. Nézzünk utána, hogy lesz-e valamilyen ünnep, tömegrendezvény ott tartózkodásunk alatt, járjunk utána a helyi szokásoknak, betartandó szabályoknak és az áraknak is. Mindenképpen kössünk biztosítást, és nézzünk utána, az adott ország egészségügyi ellátásának, s indulás előtt ne sajnáljuk az időt arra, hogy a létfontosságú iratokat, dokumentumokat tételesen átnézzük. Ezek hiánya komoly gondot okozhat, s a pihenés akár rémálommá is változhat.

Ha olyan helyszínt választunk úti célul, ahol nagy a merényletek veszélye (főként Közép-és Közel-Kelet, Afganisztán és Indonézia) fontos tudni, hogy az ilyesfajta támadások kiemelt célpontjainak számítanak a jelképértékkel bíró helyek, épületek (például vallási központok, kormányzati és igazgatási épületek, a légi-, vasúti és víziközlekedési infrastruktúra), és minden olyan hely, ahol nagyobb tömegek vannak és mozognak.

A Külügyminisztérium nem javasolja az utazást az alábbi felsorolt országokba:

Afganisztán, Algéria, Burundi, Csád, Elefántcsontpart, Etiópia, Fidzsi-szigetek, Fülöp-szigeteknek a Mindanao szigete és az azt körülvevő szigetvilág, Guinea, Haiti, Indiának a Jamnu és Kashmir államok, Irak, Kelet-Timor, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság, Libanon, Libéria, Pakisztánnak az Azad Jammu és Kashmir valamint Északnyugati Határterület (North-West Frontier Province), Palesztin Nemzeti Hatóságnak a Gázai övezeti része, Ruanda, Szomália, Szudán, Uganda északi- és északkeleti része, valamint a kongói határ térsége, Togó.

Vannak fokozott biztonságot rejtő országok (járványveszély, háborús fenyegetettség, természeti katasztrófák miatt), ahová különös körültekintéssel kell felkészülni. Ezekről a helyekről szintén a Külügyminisztérium honlapján lehet tájékozódni. Ha kellő körültekintéssel és odafigyeléssel szervezzük meg utunkat, valódi, felejthetetlen élményekkel leszünk gazdagabbak, s nem kell majd keserű szájízzel hazatérnünk.

Vélemény, hozzászólás?