Buena Vista Social Club

Július 19-én a Papp László Budapest Sportarénában a Buena Vista Social Club sorozatból négy régi ismerős egy tizenegy tagú zenekarban mutatja meg, hogy mi fán terem Kuba – vagy ha úgy tetszik: a Buena Vista Social Club – muzsikája.

Az 1990-es években – a world music mozgalom térnyerése és a kubai kultúrpolitika nyitása következtében – a negyvenes-ötvenes éveket idéző divatja támadt a kubai muzsikának, s ez a láz az angol World Circuit Records 1997-es – Grammy-díjas, s immár több mint ötmillió példányban eladott – Buena Vista Social Club című lemezével érte el a csúcspontját.

/images/news/2007/07/19/bueno.jpg

A Buena Vista Social Club nevű havannai klub, mely a többi népszerű helyi klubtól főleg azáltal különbözött, hogy a kevésbé tehetős kubai közönség előtt is nyitott volt, már nem működött a kilencvenes években, de hajdanán a legjobb muzsikusok léptek ott fel.

Némelyikük azon az „all-stars” kiadványon is szerepelt, mely 1979-ben Estrellas de Areito címmel jelent meg – ennek a hatására indult a producer-gitáros Ry Cooder Havannába, hogy felkutassa az album még élő muzsikusait.

A trombitás Manuel ’Guajiro’ Mirabalra, a zongorista Rubén Gonzálezre és a harsonás Jesus ’Aguaje’ Ramosra így talált rá, a Buena Vista Social Club album többi muzsikusára pedig az Afro-Cuban All Stars zenekart vezető Juan d’Marcos González segítségével figyelt fel. Ekképp teljesedett ki az előadók köre, többek közt a bőgős Cachaíto Lópezzel, a gitáros Compay Segundóval és Eliades Ochoával, a lantos Barbarito Torresszel, illetve az énekes Omara Portuondóval és Ibrahim Ferrerrel.

Amellett, hogy a világzene legkirívóbb sikersztorija kerekedett ebből az albumból, szólólemezek sorát indította el: Gonzáleznek Introducing… Rubén González és Chancullo, Cachaitónak Cachaito, Omarának Buena Vista Social Club presents Omara Portuondo és Flor de amor, Ferrernek Buena Vista Social Club presents Ibrahim Ferrer és Buenos Hermanos, Mirabalnak Manuel Guajiro Mirabal, Galbánnak Mambo Sinuendo címmel.

Ily módon vált mára a BUENA VISTA SOCIAL CLUBTM egy márkavédjeggyé: azon muzsikusok különféle projectjeit takarva, akiket a ’97-es Buena Vista Social Club című lemezről, vagy Wim Wenders azonos című dokumentumfilmjéből – mely az első Ibrahim Ferrer-szólólemez felvétele alkalmából készült – ismerhetünk.

A Buena Vista Social Club társulatok zenéjében nincs semmi „különleges” – többek közt épp ettől olyan rendkívüli. Finom modorú idős muzsikusok játsszák a kubai klasszikusok dalait, vélhetően éppen úgy, ahogyan húsz évvel ezelőtt játszották, vagy játszották volna… És alighanem éppen így játszanák húsz év múlva is, csak hát tudjuk… – Ferrer 2005-ben, Rubén González és Compay Segundo pedig két évvel azelőtt egymás után ment el…

Vélemény, hozzászólás?