Bill Gates csak a második

Carlos Slim mexikói mágnás megelőzte Bill Gatest a világ leggazdagabb embereinek rangsorában. A mexikói milliárdosnak nyolcmilliárd dollárral nagyobb a vagyona, mint a 13 éve első Microsoft-alapítónak.

A mexikói Carlos Slim az America Movil mobiltelefon-szolgáltató fő tulajdonosa a világ leggazdagabb embere – írja a Guardian. Slimnek a vagyona a mexikói Sentido Común lap szerint 67,8 milliárd dollár, ami Mexikó GDP-jének nyolc százaléka. Bill Gates ettől 8,6 milliárddal lemaradva csak második a sorrendben. A Forbes magazin listáján áprilisban még fordított volt kettejük helyezése. Sőt akkor még az örök második, Warren Bufett is megelőzte a mexikói milliárdost. A magazin már akkor azt írta, hogy nagyon gyorsan fogy az első két helyezett előnye. Warren Buffettet három hónapja érte be, ezzel a második helyezett lett a leggazdagabbak ranglistáján.

Carlos Slimnek  (képünkön) tavaly 19 milliárd dollárral nőtt a vagyona, ami a legnagyobb éven belüli növekedést jelenti. A lista szerint akkor hétmilliárd dollárral volt lemaradva Bill Gates, valamint hárommilliárddal Warren Buffett mögött.

A sorrend leginkább azon múlik, hogy a tulajdonukban lévő részvénycsomagok árfolyama éppen hogyan alakul. A mexikói mostani első helye az America Movil részvények látványos erősödésének köszönhető. A második negyedévben a cég 27 százalékkal növekedett. Carlos Slim bajban lévő vállalatok felvásárlásával, átalakításával, majd eladásával szerezte vagyonát.

Vélemény, hozzászólás?