Az emberi agy révén optimalizálnák a számítógépeket

Az arcok felismerése vagy egy tehén és egy asztal megkülönböztetése egy felhasználónak nem jelent komoly feladatot és alig pár másodpercébe kerül, a PC-k ezekben a kérdésekben szinte mindig veszítenek. Kutatók ezért egy olyan programon dolgoznak, amely az emberi agy optimalizálási képességeinek segítségével javítani a számítógépek működésén.Desney Tan, a Microsoft Research és Pradeep Shenoy, a Washingtoni Egyetem munkatársa egy olyan technikát fejlesztettek ki, amely a hagyományos EEG mérési eljárást használja fel az emberek feladatmegoldás közbeni agytevékenységének megfigyelésére és feltérképezésére. Kiderült, hogy az emberi agy akkor is képes megkülönböztetni két tárgyat, ha az illető személy gyakorlatilag nem is szerez tudomást a két objektumról. Vagyis a tudatalatti működésbe lép.

an és Shenoy egy szoftvert fejlesztettek ki, amely az EEG-adatok és az emberi reakciók segítségével osztályozza a különböző arcokat és tárgyakat. Amennyiben valaki először látott egy képet, akkor a felismerési százalék 72,5 százalékos volt. Nyolc személy esetében, akik kétszer tekinthették meg a fotót, ugyanez az érték már elérte a 98 százalékot. “Az emberi agy folyamatosan feldolgozza a külvilágból származó információkat, akkor is, ha éppen nem figyelünk semmire. A technológiánk segítségével az agyat, mint processzort modellezhetjük le” – jelentette ki Desney Tan.

S hogy mindennek mi az előnye? Napjainkban még a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépeknek is néha órákon át tartó elemzésre van szükségük egy arc pontos felismerésére. Az embernél minderre elég egyetlen pillanat. Sokkal egyszerűbbé és nem utolsósorban gyorsabbá válna például a biztonsági kamerák felvételeinek átnézése. Azonban nemcsak az arcok, hanem a tárgyak felismerése is felgyorsulhatna.

Az ötlet nem új, azonban a korábbi Human-aided Computing projektekben a szakemberek az emberek tudatára és nem a tudatalattijára építettek. Ez egy teljesen új terület. A Google egy olyan játékot tett elérhetővé, amelyben a felhasználóknak az egyes képeken meghatározott tárgyakat kell felismerniük. Az eredményeket aztán feldolgozzák, hogy így javítsanak a kereső találati hatékonyságán. “Természetesen számos etikai kérdést tisztázni kell majd, mielőtt az ilyen megoldások megjelenhetnek a piacon” – hangsúlyozta Tan.

Luis von Ahn, a Carnegie Mellon Egyetem informatikai professzora a projektet “nagyon lazának” tartja és szerinte sok eddig még kiaknázatlan lehetőség van benne. A szakember azonban hozzátette, hogy sok embert zavarni fog, ha valaki majd fel akarja jegyezni a tudatalattijának a működését.

Vélemény, hozzászólás?