Vigyázat! Az izotópok beriaszthatnak

Könnyen nehéz helyzetbe kerülhet a repülőtéren az, akinek az utazását megelőző 30 napon belül olyan vizsgálatot végeztek, mely során izotópokat is befecskendeztek. A CT és MR vizsgálatok egyre elterjedtebbek, egyre több belső szervi elváltozás pontos feltérképezése használják. A vizsgálat finomításához gyakran használnak un. kontraszt anyagot.

A terrortámadások elleni védekezés miatt az utóbbi időben erősen megszigorították a repülőtéri ellenőrzéseket. Ennek keretében egyre több repülőtéren egyre finomabb érzékelőkkel látják el a biztonsági beléptető kapukat. Oly annyira, hogy jó néhány már érzékelni képes azokat a radioaktív izotóp szemcséket is, melyeket bizonyos vizsgálatoknál az emberbe fecskendeznek.

A CT és MR vizsgálatok egyre elterjedtebbek, egyre több belső szervi elváltozás pontos feltérképezése használják. A vizsgálat finomításához gyakran használnak un. kontraszt anyagot. Azt azonban kevés beteg tudja, hogy ezek a kontrasztanyagok sok esetben tartalmaznak radioaktív izotópokat, melyek a betegre teljesen ártalmatlanok. Azonban ezek az izotópok egyrészt lassan – legalább 30 nap alatt – ürülnek ki a szervezetből, másrészt a repülőtéri ellenőrző kapun áthaladva beindítják a riasztót. Kínos és kellemetlen ellenőrzésnek néz elébe az, aki így jár. Hiszen míg az utas pontosan tudja, és bizonygatja, hogy nála nincs semmilyen tiltott eszköz, és sem eltéríteni, sem felrobbantani nem szándékozik a repülőt, a biztonságiak egyre erősödő gyanúval, egyre többen vizsgálják át tetőtől-talpig az utast.

Egyes országokban – pontosan az utasok panaszai miatt – már kötelező a beteget tájékoztatni, sőt írásos leletet, igazolást is adni, ha a vizsgálat során radioaktív izotópokat juttattak a szervezetbe.

Magyarországon ez még nem kötelező, s ha a vizsgálat után rögtön nem is kérünk ilyen igazolást, ám ha 30 napon belül repülővel mégis utazni készülünk, nem árt, ha beszerezzük.

A beteg nevére kiállított igazoláson szerepelnie kell a vizsgálat megnevezésének, időpontjának, a szervezetbe juttatott izotóp fajtájának és mértékének.


forrás:
www.eletforma.hu

“Vigyázat! Az izotópok beriaszthatnak” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ez csak esetleg szakképzetlen kezelőszemélyzetnél fordulhat elő, mivel a sugárkapu azonosítani tudja a sugárzás fajtáját és energiáját. A GAMMA honlapján azt írja: Hibás riasztás:
    10 év folyamatos működés alatt 3.

Vélemény, hozzászólás?